به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجانغربی، خداوند در حدیثی قدسی به حضرت عیسی(ع) فرمود «ای عیسی خود را متخلق به اخلاق من کن و از اخلاق من صبر است». و هر کس از دامن صبر دست کشید خود را از رسیدن به کمال بازداشته است.
صبر واژهای است که علمای اهل لغت آن را به حبس و نگهداری نفس در برابر ناملایمات و وسوسههای شیطانی معنی کردهاند.
عالمان و عرفای بزرگ و کامل بر این عقیدهاند که داشتن صبر و بردباری تنها وسیله دست یافتن بر کمالات نفسانی است و نیز میفرمایند که هر کس از دامن صبر دست کشید خود را از رسیدن به کمال بازداشته است.
فضیلت و شرافت صبر یک امر محسوس است و کسی که به مقام صابران رسیده است نتایج این مقام به طور کامل در زندگی او قابل حس و درک است.
خداوند در قرآن کریم در آیات متعددی مؤمنان را به داشتن صبر و تقوا در کنار هم امر فرموده است، مثلاً خداوند در آیه 186 سوره آل عمران میفرماید «محققاً شما را در مال و جان آزمایش خواهند کرد و از آنها که پیش از شما کتاب آسمانی به آنها داده شد و از مشرکان زخم زبان بسیار خواهید شنید و اگر صبر پیشه کرده و پرهیزکار شوید (البته ظفر یابید) که صبر و تقوا سبب قوت اراده در کارهاست».
از آیات متعدد قرآن و روایاتی که از ائمه اطهار(ع) به دست ما رسیده است میتوان این نتیجه را گرفت که رسیدن به مقام متقین تنها در سایه صبر و تحمل و بردباری امکانپذیر میشود.
پیامبر اکرم(ص) در حدیثی صبر را بر سه نوع ذکر کردهاند، صبر بر مصیبت، صبر بر طاعت، و صبر بر ترک معصیت و گناه و هر کس بر مصیبت صبر کند خداوند به او سیصد درجه عطا میفرماید و هر کس بر طاعت و عبادت پروردگار عالمیان صبر کند درجهاش ششصد است و آنکه در برابر ترک گناهان و کشیدن دامن خود از معصیت و نافرمانی حق صبر پیشه کند به او نهصد درجه مقام داده میشود.
درجاتی که صابران به تناسب صبرشان از سوی خداوند دریافت میکنند درجات معنوی است و به فرموده خاتمالنبیین(ص) فاصله این درجات از یکدیگر به اندازه فاصله بین زمین تا آسمان است.
خداوند کریم در قرآن حضرت ایوب(ع) را به عنوان الگوی صبر و شکیبایی معرفی میکند ولی صبر ایشان هم تا وقتی است که پای ناموس و آبروی ایشان در میان نبود زمانی که شیطان رجیم از راه ناموس به حضرت ایوب(ع) حملهور شد ایشان صبر از دست داده و به درگاه الهی شکوه نمودند.
خداوند متعال در آیه 41 سوره صاد میفرماید: «و یاد کن از بنده ما ایّوب هنگامی که به درگاه خدای خود عرض کرد پروردگارا! شیطان مرا سخت رنج و عذاب رسانیده، و تو از کرم نجاتم بخش».
به گزارش خبرگزاری (ایکنا)، شخصیتی که در برابر هیچیک از ناملایمات و بلایا شکوه نفرمود امام حسین(ع) است که با وجود آگاهی از اسارت اهلبیتشان همیشه در برابر خواست و رضایت الهی سر تسلیم نهاده است.