خبر ادغام اتحادیه تشکلهای قرآنی و مؤسسات قرآنی مردمنهاد سرانجام اعلام شد تا پس از ماهها بررسی و گفتوگو در شورای توسعه فرهنگ قرآنی و جلسات مشورتی این شورا، گام مهمی برای توسعه فرهنگ قرآنی در کشور و هماهنگ شدن فعالیتها برداشته شود، گامی که اگرچه دیر برداشته شد، اما یقیناً با برداشته شدن آن میتوان شاهد حرکتهای جدیدی در عرصه فعالیتهای قرآنی کشور بود، حرکتهایی که در آنها دیگر خبری از موازیکاری، تشتت و ... نخواهد بود.
در این یادداشت تمام زوایای این اقدام مبارک مورد بررسی قرار گرفته است تا مزایای این ادغام برای همگان روشن شده و مشخص شود جامعه قرآنی تا چه میزان به چنین حرکتی نیاز داشت.
رسیدن به وحدت در سایه اتحادیه مدغم
اولین خروجی و مزیت ادغام دو اتحادیه قرآنی، رسیدن به وحدت و همگرایی است، قطعاً کمترین خروجی این ادغام میتواند وحدت در جامعه قرآنی را به دنبال داشته باشد، وحدتی که تا پیش از این بسیاری از فعالان قرآنی از نبود آن رنج میبردند و البته قرآن نیز بارها بر آن تأکید کرده است و آیه مبارکه «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللهِ جَمِیعاً وَلا تَفَرَّقُوا» تنها یکی از این آیات مبارک است، دعوت مسلمانان به اتحاد و اخوت در آیات متعددى از قرآن کریم مورد تأکید قرار گرفته است که مهمترین آنها سه آیه «اعتصام»، «صلح» و «اخوت و برادری» است و بیشک مهمترین و شناختهشدهترین این آیات در نزد همه، همان آیه اعتصام است.
وداع با موازیکاریهای دو اتحادیه
از دیگر مزایا و خروجیهایی که ادغام دو اتحادیه قرآنی میتواند به دنبال داشته باشد، دور شدن از موازیکاری است، همان چیزی که در کنار نبود اتحاد، عاملی برای تشتت در فعالیتهای قرآنی شده بود، اما با ادغام اتحادیهها و متولد شدن یک اتحادیه واحد، دیگر خبری از موازیکاریها نخواهد بود و این امر را باید یکی دیگر از مزایای اتحادیه مدغم دانست. تا پیش از این و با وجود دو مجموعه که هدفهای تقریباً مشترکی داشتند، هر چند به طور ناخواسته برخی موازی کاریها به وجود میآمد که با این ادغام دیگر خبری از آن نخواهد بود.
کاهش هزینهها و جلوگیری از هدررفت سرمایه
از دیگر دلایلی که ادغام دو اتحادیه را الزامآور میکرد بحث هزینهزا بودن دو اتحادیه همسو و همعرض بود، وجود دو اتحادیه که در بسیاری از اهداف مشترک بودند، باعث هدررفت سرمایههای بسیار زیادی میشد و این اسراف در دورانی که کشور اقتصاد مقاومتی را سرلوحه فعالیتهای خود قرار داده است، چندان خوشایند نبود. نکته مهمتر اینکه این ادغام که کاهش هزینهها را به دنبال خواهد داشت، در سالی صورت گرفت که از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال اقتصاد و مدیریت جهادی نامگذاری شده است و این امر یک مدیریت جهادی را میطلبید که از سوی مسئولان شورای توسعه فرهنگ قرآنی و دو اتحادیه قرآنی صورت گرفت.
سرعتبخشی به فعالیتها
یکی شدن دو اتحادیه قرآنی نتایج و مزایای دیگری غیر از وحدت و دوری از موازیکاری را به دنبال دارد که یکی از آنها بحث سرعتبخشیدن به اجرای فعالیتها خواهد بود، حال که دو اتحادیه و مسئولان آنها رضایت به ادغام دادهاند و مقدمات آن فراهم شده است، تمام توان اتحادیه واحد، صرف اجرای برنامههای واحد و تسریع در روند اجرای آن خواهد شد و شاهد این نخواهیم بود که بخشی از توان مجموعهها صرف همپوشانیهای اختلافزا شود.
همچنین با اجرایی شدن روند ادغام، شاهد شکلگیری یک انضباط کاری که نشئت گرفته از یک دست شدن فعالیتهای این دو مجموعه است، خواهیم بود که همین انضباط کاری در تسریع روند فعالیتها اثرگذار خواهد بود، بنابر این سرعت بخشیدن به روند اجرای فعالیتها را میتوان به عنوان یکی دیگر از مزایای ادغام اتحادیههای قرآن به حساب آورد.
شورای توسعه در باد این حرکت بزرگ به خواب زمستانی نرود
حالا شورای توسعه فرهنگ قرآنی که دبیر آن شورا، ادغام را حاصل بیش از 800 صفحه سند پشتیبان دانسته است، نباید به این بسنده کند و در باد این گام بزرگ به خواب زمستانی فرو برود بلکه باید از این به بعد نیز نظارتهای خود را در راستای به تثبیت رسیدن اتحادیه مدغم و موانع و مشکلاتی که ممکن است بر سر راه آن به وجود بیاید، افزایش دهد و تا رسیدن اتحادیه مدغم به ساحل آرامش، اتحادیه تازه متولد شده را رها نکند.
حال و با رسانهای شدن خبر ادغام اتحادیههای قرآنی، فضای قرآنی کشورمان و خصوصاً فعالیتهای قرآنی ـ مردمی از فضای دوگانهای که تا پیش از این بر آن حاکم بود، دور خواهد شد و نشانههای این ادغام مبارک در روزها و ماههای آتی بیش از پیش به چشم خواهد آمد. با این ادغام، مؤسسات از فضای دوگانه و سیاستهای متفاوت حاکم دور خواهند شد؛ چرا که ادغام اتحادیههای قرآنی به یک دست شدن سیاستها کمک خواهد کرد و این همان چیزی است که مؤسسات قرآنی و مدیران آنها سالهای سال بود که به دنبالش بودند.
با ادغام اتحادیه تشکلهای قرآنی و مؤسسات قرآنی مردم نهاد خود به خود به سمتی حرکت خواهیم کرد که همه مؤسسات یک دست شوند و دیگر شاهد مؤسساتی نخواهیم بود که با سردرگمی فعالیتهای خود را پیگیری کنند، زیرا از یک مجموعه برنامه دریافت میکنند.
در اینکه همه دستگاهها و نهادهای قرآنی باید در ترویج و نشر فرهنگ قرآنی رقابت داشته باشند و در این رقابت صحیح از یکدیگر سبقت بگیرند شکی نیست، همان چیزی که قرآن نیز فرموده است «...فَاسْتَبِقُوا الخَیْرَاتِ...» اما بیشک طرح ادغام اتحادیه تشکلهای قرآنی در صورتی که به مسیر درست هدایت شود و حمایتها بعد از ادغام بیشتر شود و این طفل نوپا به حال خود رها نشود، علاوه بر حفظ روند فعلی، سرعت خوبی نیز به روند پیشرفت فعالیتهای قرآنی در کشور خواهد داد و اگر مسئولان امر پیش از این به یقین در اثرگذاری این طرح میرسیدند، حتی یک روز هم در ادغام تعلل نمیکردند.
آینده اتحادیه مدغم و لزوم تثبیت آن
سخن پایانی اینکه با وجود تمام مقاومتها، مخالفتها و سرسختیهایی که از سوی دو طرف اتحادیههای قرآنی برای ممانعت از ادغام انجام میگرفت، سرانجام این ادغام صورت گرفت، حال باید مسئولان اتحادیهها و افرادی که در اتحادیه مدغم سمتی داشته و یا ندارند تمام توان و نیروی خود را صرف آینده اتحادیه مدغم و تثبیت آن کنند تا این ادغام سرفصل تازهای برای نهادها و دستگاهها جهت رسیدن به هماهنگی و انسجام بیشتر باشد. اگر واقعاً هدف از اجرای طرح ادغام اتحادیه تشکلهای قرآنی پیاده کردن احکام نورانی اسلام و آشنا کردن آحاد مردم با مفاهیم و انس با قرآن است، نباید هیچ اختلافی در این زمینه ایجاد شود، زیرا راه قرآن و شاخصهایی که قرآن ارائه میدهد، شاخصهای ثابتی هستند و برای همه مشخص و واضح است.
یادداشت از کاکایی
امیدوارم فتح باب خیری برای قرآنیان باشد