کد خبر: 1464483
تاریخ انتشار : ۰۵ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳:۲۸
قبادی عنوان کرد:

تأکید سیدمحمد صدر بر انتشار اسناد وزارت خارجه برای تکمیل خاطرات وی

گروه ادب: یکی از نویسندگان و محققان کشورمان که نگارش کتاب خاطرات سیدمحمد صدر را برعهده دارد عنوان کرد: از تأکیدات وی در نگارش این اثر آن است که که اسناد وزارت امور خارجه به منظور تکمیل سخنان وی منتشر شوند.

محمد قبادی، نویسنده و محقق در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، درباره نکاتی که در نگارش کتابش درباره سیدمحمد صدر از دیپلمات‌های باسابقه کشورمان در دست انجام دارد اظهار کرد: فعالیت‌های سیاسی وی در میان دانشجویان از جمله خاطرات و نکاتی است که در این کتاب درج شده است.
وی در توضیح بیشتر گفت: در این راستا جنبش‌های دانشجویی که در دانشگاه‌ها ساری و جاری بوده است و به طور مشخص در دانشکده داروسازی دانشگاه تهران در دوره پس از حضور وی شکل گرفته بود، در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته است.
قبادی در ادامه توضیحاتش به حضور یکی از دوستان صدر با عنوان سیامک‌نژاد در این جریان یاد کرد و افزود: پس از این رویکردها، دانشکده داروسازی دانشگاه تهران به تدریج وارد جرگه جنبش دانشجویی شد و به آنها پیوست.

خاطرات صدر درباره شهید رجایی
این نویسنده از نکات برجسته فعالیت‌های پیش از انقلاب دکتر صدر در این اثر یاد کرد و ادامه داد: خاطراتی که صدر از شهید رجایی در دوران پس از انقلاب دارد شنیدنی و اکنون خواندنی است. همچنین درباره خاطرات وی نکاتی در وزارت امور خارجه وجود دارد و نظرات و حرف‌هایی در این باره است که جای تأمل دارند.
وی در پاسخ به اینکه آیا درباره امنیت و انرژی هسته‌ای در آن دوران صحبتی نبوده است، گفت: خیر. وزارت امور خارجه مختصاتی دارد که سندی بر این اساس منتشر نشده است. خاطراتی نیز که در این باره گفته شده است، خاطراتی است که در ذهن وجود دارد و بر پایه اسناد بیان نشده است.
قبادی در ادامه توضیحاتش به سخنان صدر در فواصل بیاناتش که در کتاب نیز اشاره شده و مورد تأکید نویسنده قرار گرفته است اشاره کرد و افزود: وی تاکید دارد که اسناد وزارت امور خارجه منتشر شود و سخنان وی تکمیل کننده اسناد باشد.

مباحث انرژی هسته‌ای در خاطرات صدر نمود دارد
وی با بیان اینکه صدر در بیان خاطراتش مطلبی را درباره بحث انرژی هسته‌ای و اتمی بیان نکرده است، اظهار کرد: موضوع نگارش این اثر نیز به آن دوره که مبحث انرژی هسته‌ای مطرح شده است نمی‌رسد که مسائلی از این دست مطرح شود.
قبادی در عین حال با بیان اینکه چنین مباحثی در خاطرات صدر در دوران وزارت امور خارجه نمود دارد، افزود: این موارد، اظهارنظرها و تحلیل‌هایی است که در میان خاطرات بیان شده و مسائلی همچون جنگ، روابط کشورها و تاثیری که جنگ و به تعبیر ما دفاع مقدس در این روابط داشته است در این خاطرات دیده می‌شود.
این نویسنده با بیان اینکه اسناد شامل دو گروه هستند، ادامه داد: برخی از اسناد شامل سندهایی پیش از انقلاب هستند که بر اساس نامه‌نگاری و درخواست‌هایی که انجام شده است، برخی از اسناد مرتبط در نگارش کتاب را به دست آوردم.
وی با بیان اینکه این اسناد از مراکز اسنادی که بیانگر فعالیت‌های سیاسی دوران پیش از انقلاب هستند و در راستای نهضت امام(ره) فعالیت داشتند به دست آمده است، گفت: این اسناد برای نگارش کتاب مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

اسناد محرمانه در اختیار پژوهشگران قرار نمی‌گیرند
قبادی همچنین یادآور شد: در نگارش این کتاب تلاش کردم تا بخشی از این اسناد را به عنوان زمینه در اثرم ارائه کنم. اما نکته اینجاست که اسناد دوران پس از انقلاب اسلامی و اسناد وزارت امور خارجه به طور خاص، اکنون در دسترس نیستند که در نگارش کتاب از آنها بهره بگیرم.
به گفته این کارشناس ادبی، این اسناد محرمانه به شمار می‌آیند و به راحتی در اختیار جامعه پژوهشگران قرار نمی‌گیرند و هر مرکز صنعتی و وزارتخانه‌ای چنین اسنادی دارد که دسترسی به آنها مشکل است.
قبادی گفت: این اثر شامل 600 صفحه است که فیپای اطلاعات آن نیز هم‌اکنون آماده است و اطلاعات کتاب‌شناسی آن از طریق سایت اسناد کتابخانه ملی قابل دسترسی است.

captcha