فرزانه نیکوبرش، رئیس گروه برنامهریزی و مشاور امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به آسیبشناسی عملکرد بانوان مداح در جامعه پرداخت و در خصوص اقداماتی که برای مبلغات کشور صورت گرفته است، گفت: حدود چهار سال است که سازمان تبلیغات اسلامی به ساماندهی مبلغات اقدام کرده است.
عِلم ندارند، صدای خوب دارند؛ مداحی میکنند
وی از شناسایی و تلاش برای رفع آسیبها و آفتها در عملکردهای بانوان مبلغه سخن گفت و اظهار کرد: در کشور ما برخی از مبلغان خانم سنتی حضور دارند که متأسفانه از علم لازم برخوردار نیستند و به دلیل آگاهی از اشعار آئینی، داشتن صدای خوب و ... با همان چارچوب سنتی خودشان عمل میکنند.
نیکوبرش ادامه داد: این افراد معمولاً علم لازم را ندارند اما به کمک تجربه در این حوزه ورود پیدا کردهاند که بیشترین آفات ما در بحث مبلغات، آسیبهای عزاداری و خرافات در برنامههای همین گروه ایجاد میشود.
فعالیت 27 هزار مبلغه در کشور
وی از شناسایی 27 هزار مبلغه در کشور خبر داد و افزود: بانوان مبلغه که تحصیلات حوزوی و یا دانشگاهی مرتبط را دارند و از شاخصههای علمی لازم برای ورود به علم تبلیغ برخوردارند، نیز در این گروه فعال هستند.
رئیس گروه برنامهریزی و مشاور امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی با تأکید بر اینکه عملکرد سازمان تبلیغات اسلامی ایجابی است نه سلبی، عنوان کرد: بر مبنای همین سیاست دورههای آموزشی برای بانوان مبلغه بر اساس میزان تحصیلات و توانمندیهای علمی آنها برگزار میشود، همچنین چندین دوره تربیت خطیب برای بانوان و آقایان نیز برگزار شده است.
سطح آگاهی مردم را باید بالا ببریم تا از روزنهها انحراف وارد نشود
وی به وجود برخی انحرافات در مداحیهای بانوان تحصیل کرده هم اشاره و عنوان کرد: نداشتن علم لازم، برداشت های غلط و ... موجب انحرافاتی در گفتار و اعمال بانوان مداح میشود، البته هر قدر سطح آگاهی مردم را بالا ببریم قطعاً کسانی که از چنین روزنههایی میخواهند ورود پیداکرده و انحراف ایجاد کنند، کمتر موفق میشوند.
رئیس گروه برنامهریزی و مشاور امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: با بالا بردن سطح آگاهی جامعه میتوانیم فرهنگ عمومی جامعه را بالا ببریم وقتی مردم انتظار فهم و درک مطلب درست را از مبلغ داشته باشند، قطعاً افراد مسئله دار که علم لازم را ندارند اجازه ورود به این حوزه را نخواهندداشت.
مدعیان دروغین + افراد مشکلدار و نیازمند = سوء استفاده
وی در ادامه به تشریح ابعاد روانی این موضوع پرداخت و عنوان کرد: یکی از مشکلاتی که در خصوص انحرافات مداحیها به ویژه در میان بانوان وجود دارد، به مباحث روانشناختی جامعه باز میگردد؛ افرادی در جامعه پیدا میشوند که ادعاهایی را مطرح و مدعی داشتن کراماتی میشوند، مخاطبانی هم که مشکل روحی و روانی دارند، یا مثلاً مشکلاتی مانند بچهدار نشدن و اختلاف با همسر و ... به سراغ این افراد میروند.
مردم به جای یافتن راه حل مشکلاتشان به سراغ افراد خوابنما میروند
نیکوبرش ادامه داد: در چنین حالتی افرادی که تحمل مشکلات را ندارند، به جای یافتن راه حل درست به سراغ این افراد میروند و به راحتی مورد سوء استفاده قرار میگیرند. اما اگر بتوانیم سطح فرهنگ عمومی جامعه را بالا ببریم میتوانیم این آسیب را کاهش دهیم.
وی در ادامه سخنان خود تعدادی از آسیبهای شایع در مداحیها و مراسمهای ویژه بانوان کشور را برشمرد و گفت: سخنان فریبنده و باطل، بزرگنمایی سخن، تجزیه و تحلیلهای غلط، مخلوط کردن حق و باطل با همدیگر، سطحی نگری، عوام گرایی، بیان مسائل خرافی، ناتوانی علمی که به آسیبهای حوزه تبلیغ کمک میکند و ... از آسیبهای شایع مجالس بانوان است.
مباحثی از قبیل ادعای خوابدیدن و خوابنما شدن یکی از مشکلات عمیق در حوزه مراسمهای بانوان
مشاور امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی علاوه بر مشکلات و آسیبهایی که به طور کلی در مبحث تبلیغ وجود دارد، مباحثی از قبیل ادعای خوابدیدن و خوابنما شدن را یکی از مشکلات عمیق در حوزه مراسمهای بانوان برشمرد و گفت: در بحث بانوان یک مشکل عمیقتر داریم و آن این است که خانمها فرصت خیلی خوبی برای حضور در مجالس دارند، ایمان و اعتقاد خوبی هم دارند، اما متأسفانه برخی مبلغات با شگردهای خاص زمینههای انحراف را ایجاد میکنند، مثل بیان خواب یا مدعی خوابنما شدن و سوء استفاده مالی از احساسات مردم.
وی ادامه داد: روحیه خیرات و مبرات در میان بانوان ما بالاست و اگر سخنران و یا مداحی اعلام کند که فرد نیازمندی به کمک احتیاج دارد، با توجه به اعتماد مردم به وی مبالغ زیادی میدهند که اگر فرد اعتقاد قوی نداشته باشد ممکن است دچار انحرافات مالی شود.
زودباور نباشیم
نیکوبرش مسئله زودباوری را یکی دیگر از مشکلات موجود مطرح و عنوان کرد: برگزاری دورههای آموزشی برای مبلغات و بالا بردن سطح علمی بانوان به حدی که در مقابل خرافات عکس العمل نشان داده باور نکنند و چیز بالاتری از خرافه و ادعا بخواهند، هدف و برنامه است البته حوزههای علمی خواهران در این زمینه میتواند تأثیر خوبی داشته باشد.