نجفقلی حبیبی، دبیر علمی چهاردهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره روند داوری آثار رسیده به دبیرخانه این همایش گفت: ما کار را به تازگی شروع کردهایم؛ از این رو در حال غربال کردن آثار هستیم و آثاری که در سطح پایینی هستند و قابلیت حضور در مرحله داوری را ندارند، کنار گذاشته میشوند.
وی افزود: این آثار در حدی نیستند که وقتی برای داوری آنها اختصاص یابد، از این رو در مرحله نخست غربال میشوند و سپس آثار باقیمانده به مرحله داوری راه مییابند و ارجاع آثار به داوران از هفته جاری آغاز میشود.
حبیبی درباره تعداد آثار رسیده گفت: من هنوز آماری از آثار رسیده ندارم و در حال بررسی اولیه آثار هستیم و آثار را در رشتههای گوناگون تقسیمبندی میکنیم، البته تعداد آثار در این دوره بسیار زیاد است و تا اواسط هفته جاری تعداد آثار در هر رشته مشخص میشوند.
وی درباره تفاوت این دوره از همایش نسبت به دورههای گذشته بیان کرد: تفاوتی در نحوه برگزاری همایش نداریم اما متنوعتر شده است، به عنوان مثال یک گروه افرادی هستند که عمر خود را در راه فهرستنویسی نسخ خطی طی کردهاند، گروه دیگر افرادی هستند که نسخ خطی را تصحیح کردهاند و افرادی نیز هستند که مجموعه کاری که برای احیای نسخ خطی انجام دادهاند، ارزشمند است، از این رو آثار این افراد نیز داوری میشوند.
وی افزود: قبلاً فکر نمیکردم کار نسخ خطی این اندازه گسترده باشد، اما اکنون متوجه شدم که کار عمیق و ارزشمندی خواهد بود، اگر داوریها درست انجام شود و با توجه به تنوع آثار نیازمند تنوع در داوری نیز هستیم تا داوران بتوانند کارهای خاصی را بررسی کرده و یا مجموعه آثار خلق شده یک فرد در طول عمرش را ارزشگذاری کنند و همچنین نهادها و سازمانهایی که در این زمینه فعالیت کرده و کار شاخصی انجام دادهاند، در برخی بخشها مشخص شدهاند که در آینده نزدیک اعلام خواهند شد.
وی در پاسخ به اینکه طبق روال هر سال که از یک یا چند نفر تجلیل و قدردانی میشود، امسال قرار است از چه کسی تجلیل شود، بیان کرد: دوستان امسال به دنبال این هستند تا فردی را انتخاب کنند و هنوز زود است که این فرد انتخاب شود؛ چرا که افراد زیاد هستند و به غیر از افرادی که تجلیل شدهاند، آثار چه ارسال شده باشد یا ارسال نشده باشد، دبیرخانه مؤظف است آثار آنها را تهیه کند و از میان آنها کسانی که دارای خدماتی در حوزه نسخ خطی هستند، تجلیل شوند.
حبیبی ادامه داد: بیشتر این افراد مسن هستند و کاری که در این زمینه انجام دادهاند، به دلیل تشویق و تجلیل نبوده است؛ بلکه بر اساس باوری که داشتهاند به فعالیت در حوزه نسخ خطی مبادرت ورزیدهاند.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا مبنی بر اینکه قرار بود ظاهراً از استاد عطاردی در همایش حامیان نسخ خطی امسال تجلیل شود، گفت: این بحث وجود دارد، اما هنوز قطعی نشده و در حال بررسی است و من در این زمینه اظهارنظر نمیکنم، هر چند همه ما علاقهمند هستیم که از استاد عطاردی تجلیل شود، برای اینکه ایشان یک عمر تلاش کردهاند و کارهای بزرگی در زمینه نسخ خطی انجام دادهاند، اما قبلاً از وی قدردانی شده است و اینکه این کار دوباره انجام شود، باید دلایل روشنتری وجود داشته باشد.
دبیر علمی چهاردهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی در پایان گفت: زمان اختتامیه این همایش هنوز قطعی نشده و احتمالاً آذرماه برگزار شود.