به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشستی با موضوع «جوانان، فضای مجازی و شبکههای اجتماعی»، امروز، 18 آبانماه، با حضور محمدرضا رستمی، مشاور وزیر ورزش و جوانان در غرفه وزارت ورزش و جوانان، در بیستمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها برگزار شد.
در این نشست ابتدا رستمی به بیان توضیحاتی درباره فضای مجازی و جوانان پرداخت و گفت: موج منفیگرایانهای علیه فضای مجازی در ایران است که این موج تلاش میکند تمام اتفاقات مرتبط با فضاهای گوناگون و بارزترین آن فضای اجتماعی را به فضای مجازی مرتبط کند و آن را به طوری در فضای مجازی منعکس کند؛همچون اسیدپاشی در حوادث اخیر اجتماعی و ازدواج و طلاق و ... که این موجب شکلگیری موج مخرب نسبت به فضای مجازی در کشور است و حال آنکه مقابله با این رویه نیازمند آموزش نحوه بهرهبرداری و استفاده از خدمات فضای مجازی به نحو مطلوب و استفاده از این امر در راستای توسعه اطلاعات گوناگون اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و مهمتر از آن در جهت توسعه فعالیتهای کشور است.
دبیر کارگروه فضای مجازی وزارت ورزش و جوانان با اشاره به بخش دیگر فعالیت جوانان در فضای مجازی اظهار کرد: اشتراکگذاری نظرات، انتقادات، پیشنهادات در قالب ایجاد گروههای مجازی برای پیشبرد اهداف کشور، توسط جوانان گامی مؤثر و قابل تأمل است.
مشاور وزیر ورزش و جوانان با تأکید بر اینکه نقطه ضعف این است که دانش و استفاده از فضای مجازی و رسانههای نوین در حداقل خودش است، ادامه داد: توجه به مهارت و دانش این فضا در جامعه حوزه مغفول ماندهای است که نیازمند آموزش و دانش بهرهبرداری درست از فضای مجازی و وسایل نوین است. چنانکه بسیاری از افراد دارای تحصیلات عالی هم به دلیل حداقلی دانش فضای مجازی نحوه استفاده از این عرصه را نمیدانند.
ابراز وجود در فضای مجازی به شکل ناهجاریها
دبیر کارگروه فضای مجازی وزارتخانه ورزش و جوانان تصریح کرد: لذا جامعه برای بهرهبرداری حداکثری بهتر در فضای مجازی در راستای اهداف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ... لازم است تا سطح دانش رسانهای جامعه را بالا ببرد.
وی افزود: همچنین تبیین سبک زندگی در عصر رسانه که دارای شاخصه و ویژگیهایی است، در اولویت فعالیتهای کمیته فضای مجازی است. سبک زندگی در عصر رسانه دارای همخوانیهایی با سبک زندگی در عصر پیش از رسانه است و کما اینکه تفاوتهای آشکار و نهایی هم با یکدیگر دارد که نمونه بارز این امر مدیریت زمان است که به عنوان یک توانایی در عصر رسانه است چون در این عصر زمان و مکان درنوردیده شده است و چگونه میتوان در شرایطی که زمانها اینگونه از دست میرود آن را اداره کرد جز با مدیریت درست آن.
رستمی با اظهار تأسف از اینکه ابراز وجود به دلیل سرکوبهایی که در اجتماع کنونی است، در فضای مجازی به شکل ناهجاریهایی درآمده است، بیان کرد: این نیازمند تدوین و آموزش شاخصهای ابزار وجود در عصر رسانه است.
وی با اشاره به اینکه برخی فضای مجازی را تنها در ارتباطات اجتماعی چون وایبر، فیسبوک، لاین و... خلاصه میکنند، تأکید کرد: این ارتباطات اجتماعی تنها حداقلی و بخشی از جاذبههای فضای مجازی است که به دلیل عدم برنامهریزی صحیح و فرهنگسازی مطلوب رویکرد جامعه به سوی منع و سلب استفاده از فضای مجازی میرود.
توجه کمیته فضای مجازی به حوزهاشتغال و کسب و کار در فضای مجازی
دبیر کارگروه فضای مجازی وزارتخانه ورزش و جوانان با تأکید بر اینکه فضای مجازی میتواند به عنوان پایهای برای توسعه فعالیتها عرصههای گوناگون اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و... محسوب شود، گفت: در فضای مجازی بسیاری از حوزهها چون بینالمللی، رقابت فرهنگی ایران با سایر کشورها و استفاده از این عرصه به عنوان توسعه آموزشهای رسمی و غیررسمی دانشجویان، دانشآموزان و... مغفول مانده است.
رستمی افزود: حال آنکه برای هر کدام از این عرصه امکانات خاصی در عرصه فضای مجازی تعبیه شده است که میتوان از آنها برای بهرهبرداری بهتر، استفاده کرد چنانکه اینستاگرام در عرصه هنر بسیار استفادهها دارد و آیا فعالان این عرصه از این ظرفیت استفاده لازم را میکنند؟
مشاور وزیر ورزش و جوانان در پاسخ به اقدامات مؤثر کمیته فضای مجازی در این عرصه تا کنون، اضافه کرد: این کمیته خیلی نو است و چند ماهی بیشتر از تشکیل آن نمیگذر اما مقرر شده است به چند امر پرداخته شود که از جمله این حوزهها بحث اشتغال و کسب و کار در فضای مجازی است که در این زمینه طرحی تدوین شده و به دولت ارسال شده است و در کمیسیون دولت قرار گرفته که پس از اینکه در هیئت دولت مطرح شود، اعتبار آن دریافت میشود که این طرح موجب شناسایی توانمندی جوان در عرصه اشتغال و کسب و کار در فضای مجازی است.
رستمی ادامه داد: از دیگر فعالیتهای این کمیته ارتقای مهارت و سواد رسانهای است که به پس از بررسی مراحل اجرای آن طی میشود.
توسعه زبان فارسی در فضای مجازی
وی با تأکید بر اینکه تدوین سند ملی فضای مجازی در دستور کار قرار گرفته است، عنوان کرد: همچنین توسعه زبان فارسی در فضای مجازی یکی از ابزارهای تقابل نرم است که توسعه زبان هر کشور در عرصه بینالمللی است که این امر در عرصه مجازی و عصر نوین امکانپذیر است و این امر طی هماهنگی که با شورای عالی فضای مجازی و فرهنگستان زبان فارسی انجام گرفته است و با حضور جوانان و نوجوان در این عرصه محقق میشود.
دبیر کارگروه فضای مجازی وزارتخانه ورزش و جوانان تصریح کرد: راهاندازی شبکه اجتماعی جوانان ایران در آینده نزدیک در دستور کار این کمیته است تا شبکه اجتماعی جوانان با شرایط ایرانی ـ اسلامی راهاندازی شود که تصورمان این است که با جاذبههایی و تفاوتهایی که در این شبکه اجتماعی در نظر گرفته شده است امید این میرود که پس از راهاندازی آن جوانان بسیاری به عضویت آن دربیایند.
مشاور وزیر ورزش و جوانان اظهار کرد: مرحله آزمایشی این شبکه اجتماعی جوانان ایران تا قبل از پایان امسال راهاندازی میشود و مرحله نهایی آن سه ماه اول سال 94 آغاز خواهد شد.
ناشناخته بودن بیش از 90 درصد کاربردهای توسعهای فضای مجازی
وی با تأکید بر اینکه بیش از 90 درصد کاربردهای توسعهای فضای مجازی در زمینه منافع اجتماعی، اقتصادی و سایر عرصهها ناشناخته مانده است، اضافه کرد: تنها بخش آسیبهای این عرصه بزرگنمایی شده است که این نیازمند شفافسازی و ارائه اطلاعات صحیح دستگاهها و نهادهای مرتبط و غیر مرتبط با این عرصه در زمینه اشاعه نگاه مثبت و رفع نگاه مخرب به فضای مجازی است و هرگاه دانش و آگاهی جامعه در این عرصه زیاد شود، آسیب در عرصه فضای مجازی کمتر است. لذا ارتقای سواد رسانهای افراد جامعه در اولویت فعالیتهای کمیته فضای مجازی و وزاتخانه است. چنانکه این امر نیز مستلزم تربیت مدرسانی در این عرصه است تا بتوانند مهارتهای فضای مجازی و نحوه برخود با این عرصه را برای عموم جامعه به ویژه جوانان بیان کنند.
رستمی بیان کرد: باید تلاش کنیم تا با ارتقای سواد رسانهای و دانش افراد از فضای مجازی به عنوان ابزار منفی و برخود سلبی با فضای مجازی به جامعه منتقل نشود و آموزش سواد رسانهای به عنوان بک الگوی حیاتی در نظر گرفته شود در غیر این صورت آسیبهایی در پیش خواهد داشت.
دبیر کارگروه فضای مجازی وزارتخانه ورزش و جوانان در پاسخ به این سؤال که وزارت آموزش و پرورش و وزرات علوم و تحقیقات چه میزان در این راه تأثیر گذار هستند؟ ادامه داد: در دنیا آموزش سواد رسانهای بر عهده مدارس است و سواد رسانهای باید در دوران مدرسه به فرزندان آموزش داده شود تا مصون سازی نسبت به فضای مجازی شکل گیرد که بر این اساس یکی از اولویتهایمان همکاری با وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم و تحقیقات برای ایجاد سواد رسانهای از سنین 14 سال به بالا است.
اثربخشی فعالیت و مشارکت جوانان در فضای مجازی
وی در پاسخ به این سؤال که آیا نیاز نیست تا سواد رسانهای از سنین پایینتر آموزش داده شود؟ گفت: وزارتخانه به دلیل محدودیت قانون نمیتوانند از سنین پایینتر جوانان را تحت آموزش قرار دهد چون در قانون کشور سن جوانی بین 14 تا 21 تعریف شده است و وظیفه وزارتخانه ورزش و جوانان نیز از سنین 14 سال به بالا تعریف شده است.
رستمی با تأکید بر اثربخشی فعالیت و مشارکت جوانان در فضای مجازی در زمینههای سیاسی، اجتماعی و ...، عنوان کرد: جوانان با ایجاد گروههایی در فضای مجازی میتوانند اقدام به اعلام نظرات و نقد عالمانه و منصفانه عملکرد دستگاهها، دولت و ... گامهای مؤثری بردارند که این نقد با دارا بودن دو مشخصه عالمانه ومنصفانه در جهت کاهش آسیبها و افزایش توجه به منافع جوانان تأثیرگذار است. چراکه مشارکت جوانان به توسعه کشور میانجامد.
مشاور وزیر ورزش و جوانان یادآور شد: توسعه فعالیت و مشارکت جوانان در امور سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، بینالملل و سایر از فعالیتهای وزارت جوانان است که جوان نیز با فعالیت درست در عرصه مجازی و تشکیل گروههایی با توجه به مصلحت کل نظام میتوانند تأثیر عمیقی در این عرصهها داشته باشند.