«عقیل حسین المنور»، قاری برجسته اندونزیایی و داور پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان، که قرار است دیماه سال جاری در تهران برگزار شود، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان این مطلب گفت: در سال 1954 میلادی در شهر شهر «پالم بنگ» در سوماترای جنوبی اندونزی متولد شدم و اکنون به عنوان استاد رشته الهیات و علوم قرآنی در دانشگاه اسلامی دولتی این شهر تدریس میکنم.
حسین المنور افزود: در زمینه قرائت قرآن کریم تحت تأثیر قاریان بزرگ مصری قرار گرفتم. من به قرائت حدودا ً400 قاری گوش میدهم که اکثر آنها مصری هستند و از همه آنها تأثیر پذیرفتم، اما بیش از همه تحت تأثیر «شیخ مصطفی اسماعیل»، «شیخ محمود البناء» و «شیخ محمد اللیثی» قرار گرفتم.
وی تصریح کرد: در سال 1976 میلادی برای تحصیل به مدینه منوره سفر کردم و در دانشگاه اسلامی این شهر تحصیل کردم و آنجا برای نخستینبار حفظ قرآن کریم را آغاز کردم.
این داور بینالمللی قرآن کریم در ادامه اظهار داشت: از دوران دبیرستان در مسابقات قرآنی در اندونزی شرکت میکردم و مقامهای مختلفی را در این مسابقات به دست آوردهام و در دوره دبیرستان برای شرکت در یک مسابقه بینالمللی قرآن به آمریکا رفتم و در آن توانستم مقام کسب کنم.
وی اظهار داشت: از زمانی که برای تحصیل به مدینه منوره سفر کردم، در مسابقات محلی و بینالمللی قرآن کریم تنها به عنوان داور حضور داشتهام و در رقابتهای قرآنی بهعنوان متسابق مشارکت نداشتهام.
عقیل حسین المنور درباره سطح فعالیتهای قرآنی در اندونزی به ویژه در مراکز دانشگاهی گفت: مسابقات قرآنی فراوانی در اندونزی برگزار میشود و این مسابقات رشتههای متعدد و متنوعی را شامل میشوند.
به گفته وی، مسابقات قرآن کریم در اندونزی برای تمام گروههای سنی از جمله کودکان، نوجوانان و یزرگسالان برگزار میشود.
حسین المنور تأکید کرد: در اندونزی نیز مسابقات سراسری قرآن کریم ویژه دانشجویان برگزار میشود که در آن تنها دانشجویان حضور دارند.
وی در ادامه درباره رشتهای که در آن به داوری میپردازد و مهمترین معیارهای ارزیابی از نظر خود گفت: معمولاً در رشته صوت داوری میکنم و شرکتکنندگان را از نظر دلنشینبودن قرائت، فاخربودن صوت، طبقه صوت و میزان پایبندی به لحن ارزیابی میکنم.
از دیگر معیارهای ارزیابی به گفته وی، خشوع و معنویت در قرائت، تدبر در معانی و همچنین داشتن نفسی بلند در قرائت است.
عقیل حسین المنور در ادامه این گفتوگو از شرکتکنندگان در پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم دانشجویان مسلمان خواست تا با اطلاع کافی از فنون تلاوت، مقامهای موسیقی و راههای کنترل دم و بازدم در قرائتهای طولانی در این مسابقات شرکت کنند.
داور پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم دانشجویان مسلمان درباره شیوههای آموزش حفظ و قرائت قرآن کریم در اندونزی تصریح کرد: آموزش قرآن کریم در اندونزی معمولاً در آموزشگاهها و دانشکدههای قرآنی ویژه زنان و مردان صورت میگیرد و همه این مراکز از شیوههای آموزش دولتی که در مدارس و دانشگاههای اندونزی رواج دارند، پیروی میکنند.
لازم به ذکر است، عقیل حسین المنور در بسیاری از مسابقات بینالمللی قرآن کریم در سراسر جهان اسلام به عنوان داور شرکت داشته است و به گفته وی، در 10 دوره از مسابقات بینالمللی قرآن مالزی و 4 دوره از مسابقات بینالمللی قرآن کریم در ایران داوری کرده است.
وی همچنین در مسابقات بینالمللی قرآن در مصر، کویت، دبی، اردن، سریلانکا و برونئی به عنوان داور حضور داشته است و ماه آینده قرار است در مسابقات بینالمللی قرآن بحرین داوری کند.
حسین المنور در زمینه مسائل قرآنی دارای تألیفات متعددی به زبان انگلیسی است و چندین مقاله نیز از جمله «تمدن و قرآن کریم» و «وحدت و قرآن کریم» نیز به زبان عربی توسط وی تألیف شده است.