به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، آئین اختتامیه بیستویکمین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی و پنجمین کتاب سال قرآنی دانشجویی صبح امروز، سهشنبه 27 آبانماه با حضور حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی، مهدی فیض، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی و حمید صابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور و جمعی از اساتید و دانشجویان در پژوهشکده فرهنگ و هنر برگزار شد.
مهدی فیض، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی در ابتدای این مراسم با اشاره به فعالیتهای پرسابقه و ماندگار جهاد دانشگاهی گفت: با توجه به اینکه امسال بیست و یکمین دوره کتاب سال دانشجویی برگزار میشود، این موضوع نشان از موفقیت این جشنواره دارد که بدون وقفه برگزار شده است.
وی افزود: این جشنواره تاکنون با هدف تشویق دانشجویان به انجام فعالیتهای علمی برگزار شده است؛ چرا که نوشتن عادت خوبی است و اگر این عادت در دوره دانشجویی شکل بگیرد، در سالهای بعد نیز استمرار مییابد و شوق نوشتن آنها را به سمت و سویی میبرد که میراث ماندگاری بر جای گذارند.
فیض در ادامه گفت: نوشتن با انگیزه مادی قابل تحقق نیست، به ویژه در ایران که اغلب کتابها با شمارگان پایینی منتشر میشوند، اگر کسی چشمداشت مادی داشته باشد، نمیتواند در این زمینه موفق باشد؛ از این رو باید دارای هدف و انگیزه متعالی باشد.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی با تأکید بر استمرار برگزاری این جشنواره و تشویق دانشجویان بیان کرد: باتوجه به اینکه در هر دوره سعی میشود سطح داوریها ارتقا یابد، در این دوره نیز سعی شده داوری آثار منصفانه و با دقت انجام شود تا این حرکت ارزشمند بیش از پیش استمرار و توسعه یابد.
سلگی: بیشترین حجم کتابسازی و کپی آثار در بین کتابهای دانشجویی دیده میشود
محمد سلگی، رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی نیز در ادامه این مراسم با اشاره به برگزاری بیست و یک دوره از جشنواره کتاب سال دانشجویی بدون وقفه گفت: هدف این جشنواره تشویق مؤلفان و مترجمان دانشجوست و با توجه به اینکه این جشنواره همزمان با هفته کتاب برگزار میشود؛ برنامههای گوناگونی شامل نشستهای بررسی کپیرایت، نشر الکترونیک، کتابخوانی از طریق شبکههای اجتماعی و بررسی وضعیت کتابهای دانشگاهی در 40 واحد جهاد دانشگاهی در حال اجراست.
وی ادامه داد: جشنواره کتاب سال دانشجویی شامل بخش اصلی و ویژه است که بخش اصلی مربوط به تمام رشتهها و مقاطع تحصیلی است و حوزه دوم بخش ویژه شامل اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی، اشتغال و کارآفرینی و علوم قرآنی است. همچنین بخش مؤلف جوان، به انتخاب ناشر برتر و تقدیر به خاطر تعداد آثار ارزشمند اختصاص دارد.
سلگی در ادامه گفت: در بیست و یکمین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی 408 عنوان اثر به دبیرخانه رسیده بود که آثار طی چهار مرحله داوری شدند. بیشترین تعداد آثار مربوط به گروه علوم انسانی است و گروههای علوم پزشکی و فنی و مهندسی در رتبههای بعدی قرار دارد. همچنین بیشترین آثار تألیفی بودند و آقایان با 73 درصد بیشترین تعداد آثار را به خود اختصاص دادند.
رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی با بیان اینکه اصیل و کیفی بودن آثار از ویژگیهای این جشنواره است، تصریح کرد: بیشترین حجم کتابسازی و کپی آثار در بین کتابهای دانشجویی دیده میشود و کیفیت آثار در این دوره بالا بوده است. هر چند کتابهای دانشجویی نیز دارای کاستیهایی است؛ چرا که دانشجو در حال آموزش است و ضعف در این کتابها اجتنابناپذیر است، اما دانشجو نیازمند مهارت و آموزش است و دوره دانشجویی زمان مناسبی برای آموزش مهارت نوشتن کتاب است.
وی افزود: هیئت داوران با نگاه بر این مسئله اذعان دارند که در انتخاب آثار تسامح داشتهاند، اما در اصول داوری سختگیری کردهاند و سعی بر این بوده که آثار فاخری به عنوان برگزیده انتخاب شوند.
سلگی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در دوره دانشجویی نگارش رساله وظیفه اصلی دانشجوست و خرید و فروش مقاله و سهلانگاری در بحث کنترل این مسئله و سرقت ادبی در پایاننامهها باید مورد توجه باشد، از این رو در این جشنواره کسانی که به نگارش کتاب روی آوردهاند، تقدیر میکند.
وی با بیان اینکه جشنواره به تمامی آثار ارزش قائل است و اگر محدودیتی وجود نداشت، به یکایک آثار جوایزی اختصاص مییافت، بیان کرد: از بین 408 اثر رسیده به دبیرخانه 15 اثر به عنوان برگزیده و 26 اثر به عنوان شایسته تقدیر انتخاب شدند.
سلگی در ادامه یادآور شد: مسئولان ما باید در حوزه فرهنگ و آموزش عالی به تسهیل دسترسی دانشجویان به اطلاعات، تعامل میان دانشجویان و دانشگاهیان و ارتقای معیارهای اساسی در نگارش کتاب توجه کنند.
در پایان این جشنواره، از خانواده زندهیاد پروفسور کاتوزیان و سعید آروندی که در گذشته از برگزیدگان جشنواره کتاب سال دانشجویی بودند، قدردانی شد. همچنین جوایز برگزیدگان و تقدیرشدگان اهدا شد.