به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری کنگره جهانی «جریانهای افراطی و تکفیری از دیدگاه علمای اسلام» پیش از ظهر امروز، سهشنبه، 27 آبانماه با حضور آیتالله محسن اراکی، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی علیزاده، دبیر ستاد اجرایی کنگره در سالن رضوان مرکز بسیج رسانه برگزار شد.
آیتالله اراکی در ابتدای این نشست خبری در سخنانی با بیان اینکه این کنگره یک رویداد علمی و فکری است، گفت: این رویداد بسیار مهم و بیسابقه است؛ ما تاکنون در جهان اسلام کنگرهای که بتواند علمای اسلام را جمع کند و موضع آنها را نسبت به جریانهای تکفیری و افراطی اعلام کند و اظهار نظرهای علمی، مستند، مبرهن و مستدل در آن مطرح شود، نداشتیم.
وی با اشاره به ریشههای شکلگیری جریانهای تکفیری در جهان اسلام گفت: یکی از عوامل جهان سلطه و استکبار است که با دو انگیزه در شکلگیری و پشیتبانی از گروههای تکفیری نقش دارند؛ اولین انگیزه مقابله با پیدایش امت بزرگ اسلامی و امت واحده است که انقلاب اسلامی پایههای نخستین این امت را پیریزی کرد.
آیتالله اراکی افرود: بیش از یک قرن است که علما و مصلحان جهان اسلام شعار تشکیل امت واحده را میدهند و معتقدند که حل مشکلات جهان اسلام جز با پیدایش امت واحده و ایجاد وحدت اسلامی در جهان اسلام حاصل نخواهد شد؛ مقدمات ایده شکلگیری امت واحده اسلام با پیروزی انقلاب اسلامی و سپس گسترش ایده انقلاب و سرانجام با ظهور پدیده فراگیر بیداری اسلامی شکل گرفت، ایدهای که دور از دسترس بود با پیدایش این چند پدیده به ایدهای در دسترس تبدیل شد.
وی خاطرنشان کرد: همین ایده باعث شد که جهان سلطه که قدرتی را رقیب خود نمیپذیرد احساس کند که یک قدرت رقیبی در جهان برایش ایجاد شده و یا در حال شکلگیری است و در اندیشه جلوگیری از شکلگیری این امت واحده درآمد.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گسترش اسلام در جهان غرب را دومین عامل حمایت جهان سلطه از گروههای تکفیری عنوان کرد و گفت: گسترش اسلام در غرب سریع و فراگیر است بهگونهای که ما هر روز شاهد پیوستن هزاران نفر از کشورهای غربی به اسلام بودیم و رشد مساجد و مراکز دینی در غرب بیسابقه است.
وی ادامه داد: برای جلوگیری از این رشد جهان استکبار دست به کار شد و بهترین راه برای جلوگیری از رشد اسلام از یک سو و از سوی دیگر جلوگیری از تشکیل امت واحده دست به ایجاد گروههای تکفیری، گسترش و پشتیبانی از این گروهها زد.
آیتالله اراکی در مورد نقش حکومتهای مرتجع منطقه در شکلگیری و تقویت گروههای تکفیری اظهار کرد: این گروهها وقتی مشاهده کردند که با گسترش بیداری اسلامی آینده سلطهگری و استبداد آنها در منطقه در خطر افتاده، برای حفظ قدرت و تداوم استبدادگری خود راهی جز تقویت گروههای افراطی و ایجاد گروههای تکفیری و پشتیبانی از آنها نیافتند.
وی همچنین گفت: عامل سومی که در پیدایش و تقویت این گروهها مؤثر بود، رژیم صهیونیستی است؛ چرا که احساس کرد با رویش انقلاب اسلامی و گسترش ایده انقلاب اسلامی و همجوار شدن جبهه مقاومت با رژیم صهیونیستی موجودیتش به خطر میافتد، لذا این سه مثلث استکبار، صهیونیسم و ارتجاع منطقه دست به کار شدند و گروههای تکفیری و افراطی را ایجاد، پشتیبانی و گسترش دادند اگر چه احساس میکنند که این جریانها ممکن است بر علیه خودشان نیز اقدام کنند.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با بیان اینکه تشکیل جریانهای تکفیری و افراطی در تاریخ اسلام سابقه طولانی دارد، گفت: ویژگی جریانهای افراطی در این دوره، گسترش و حمایتی است که از سوی این سه محور قدرت صورت میگیرد.
وی ادامه داد: امروز جریانهای افراطی و تکفیری همه موجودیت جهان اسلام را هدف گرفتند؛ یعنی عقاید، وحدت، اقتصاد، سیاست و امنیت جهان اسلام امروز توسط این جریانها مورد تهدید جدی قرار گرفته است؛ امروز ما در قلب جهان اسلام که میتوانستند در رشد فکری، علمی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی نقش بسیار مؤثری داشته باشند، به وسیله این چالش نتوانستند نقشی که باید ایفا کند.
آیتالله اراکی خاطرنشان کرد: امیدواریم این کنگره جهانی بتواند در سطح متفکران و صاحبنظران و مفتیان جهان اسلام ابعاد این خطر را تبیین کند و موضع اسلام و دین و منابع دینی ما را نسبت به این جریان مشخص کند.
وی با اشاره به روایتی از پیامبر اسلام(ع) گفت: رسول خدا(ص) در توصیهای نسبت به تکفیر مسلمانان هشدار میدهند و توصیه میکنند «نبینم شما را که پس از من پشت کنید به اسلام و ارزشهای دینی و تکفیر کنید یکدیگر را و یکدیگر را بکشید».
وی تصریح کرد: این کنگره جهانی میخواهد این هشدار پیامبر (ص) را تشریح و تبیین کند؛ امیدواریم وظیفهای که علما در تبیین و زنده نگه داشتن سنت رسولالله (ص) دارند را در این کنگره بتوانند ایفا کنند.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با بیان اینکه این کنگره علمی است و رنگ سیاسی ندارد، اظهار کرد: برگزارکننده این کنگره دو تن از مراجع بزرگ جهان تشیع و از بزرگترین متفکران و اساتید حوزه علمیه قم، آیتالله العظمی مکارم شیرازی و آیتالله العظمی سبحانی هستند.
آیتالله اراکی افزود: تعداد زیادی از علمای جهان اسلام از اهل سنت، شیعیان و دیگر مذاهب و فرق جهان اسلام در این کنگره شرکت خواهند کرد و امیدواریم شاهد نتایج بسیار مثبت و بنیادینی در این کنگره باشیم.
در ادامه این نشست حجتالاسلام علیزاده در مورد پیشینه و اهداف برگزاری این کنگره جهانی گفت: فکر برگزاری این کنگره قریب به 3 سال است که در ذهن علمای قم جوانه زده است؛ علت این امر نیز شرایط و وضعیت امروز جهان اسلام است.
وی با بیان اینکه در این کنگره مهمانانی از 83 کشور جهان حضور خواهند داشت، اظهار کرد: میهمانان در سطح بالایی دعوت شدهاند؛ همه مفتیان و مراجع دینی فرق اسلام در این کنگره شرکت خواهند کرد؛ حدود 300 نفر مهمان خارجی به این کنگره دعوت شده است و در کنار این علما، 200 نفر از علمای شیعی و حدود 100 علمای اهل سنت داخلی نیز حضور خواهند داشت.
وی همچنین گفت: هدف غایی این کنگره این است که بتوانیم اجماعی جهانی علیه تکفیر توسط علمای اسلام شکل دهیم به این معنا که بخش عمدهای از علمای جهان اسلام این نکته را تبیین کنند که جریانهای افراطی و تکفیری جزو اسلام نیستند و قرائت انحرافی از آموزههای اسلام هستند و هیچ ارتباطی با جهان اسلام ندارند.
علیزاده گفت: تا کنون بیش از هزار چکیده مقاله به دفتر کنگره ارسال شده که از جمع آنها، حدود 700 مقاله به صورت کامل ارائه شده است؛ در کنار این مقالات برخی فعالیتهای تحقیقی آماده شده من جمله کتاب «تخریب آثار و ابنیه اسلامی توسط تکفریان در جهان اسلام» و «آراء و نظرات مفسرین، متکلمین و مورخین اسلام علیه جریانهای تکفیری» که قرار است در این کنگره رونمایی شود.
وی با بیان اینکه 35 عنوان کتاب محصول علمی این کنگره خواهد بود، اظهار کرد: این کنگره 4 کمیسیون تخصصی با موضوعات «تبارشناسی جریانهای تکفیری»، «عقاید جریانهای تکفیری»، «سیاست و جریانهای تکفیری» و «راههای مقابله و برونرفت از شرایط فعلی» است.
بنابراین گزارش کنگره جهانی «جریانهای افراطی و تکفیری از دیدگاه علمای اسلام» طی روزهای دوم و سوم آذرماه در شهر مقدس قم برگزار خواهد شد.