به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، دومین نشست خبری حسین نوشآبادی، سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از ظهر امروز سهشنبه 27 آبان در سالن کنفرانس دبیرخانه شورای عالی فرهنگ عمومی برگزار شد.
در ابتدای این نشست نوشآبادی به تشریح سیاستهای کلان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه فرهنگ و هنر پرداخت و گفت: سیاستهای فرهنگی و هنری که ارشاد اجرایی شدن آنها را در دستور کار دارد براساس اسناد مختلف کشوری تعریف شده است و این وزارتخانه وظیفه خود را در حوزههای خطیر براساس نقشه مهندسی فرهنگی کشور مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال پیگیری است که تمامی آنها مؤثر از سیاستها و مصالح کلی نظام جمهوری اسلامی ایران است.
در حوزه فرهنگ و هنر بیشتر به فکر مصونیت هستیم تا محدودیت
وی ادامه داد: اعتقاد راسخ داریم که حوزه فرهنگ و هنر نیازمند مدیریت فرهنگی و برنامهریزی هوشمندانه و پرهیز از رویکردهای سطحی و کلیشهای است و ما در راستای انجام وظایف خود بیشتر از اینکه به محدودیت فکر کنیم، در اندیشه مصونیت هستیم؛ چرا که سلامت فکری، روحی و روانی جامعه بیش از هر چیز دیگر برای ما حائز اهمیت است.
نوشآبادی تصریح کرد: تحقق چنین مهمی نیازمند همبستگی ملی مبتنی بر همدلی مردم، همراهی مسئولان و ایجاد فضای امید و نشاط در جامعه دارد و ما باید با استفاده از سرمایههای فرهنگی و هنری کشور به سمت تمدن اسلامی و ایرانی به پیش برویم که البته این خود نیز نیاز به پیشفرضهایی دارد که بازتعریف عناصر تشکیلدهنده فرهنگ جامعه، سبک زندگی اسلامی از جمله آنهاست.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اجرایی شدن تمام اهداف متعالی فرهنگی در جامعه باید به افراد و تشکلهای متخصص واگذار شود که توسعه سازمانهای مردم نهاد، شبکههای نخبگان و حمایت از فعالیت آنها در راستای ارتقای شاخصهای فرهنگی، بهرهگیری از ظرفیتهای علمی و فناوری و مدیریتی راهبردی در فضای مجازی در رفع دغدغههای موجود و سلامت فرهنگی جامعه مؤثر است.
وی گفت: از جمله مؤلفههای دیگر در ارتقای سطح فرهنگی جامعه ایرانی، میتوان به مقابله با جنگ نرم در همه بخشها و نهادهای اصلی نظام، گسترش کمی و کیفی ظرفیتهای هنری در حوزه فرهنگ، گفتمانسازی و تولید ادبیات و عمقبخشی به تمدن و پرهیز از رویکردهای کلیشهای، توجه به مطالبات مردم و براساس شناخت آن برنامهریزی برای تحقق نیازها و پرهیز از هرگونه افراط و تفریطگرایی اشاره کرد.
احترام به سلایق مخالف نافی عمل کردن به وظایف نیست
معاون پارلمانی و حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: دولت تدبیر و امید، احترامی ویژه به تنوع سلایق موجود در جامعه در حوزه فرهنگ و هنر دارد اما در عین حال برنامههای خود را با قدرت و جدیت خاصی دنبال و اجرا میکند و این احترام به سلایق که ممکن است برخی از آنها مغایر با هدف والای فرهنگی و هنری نظام باشد نافی عمل کردن ما به وظایفمان نیست.
نوشآبادی در ادامه گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان بازوی اجرایی سیاستهای فرهنگی و هنری کشور اعتقاد به این موضوع مهم دارد که فرهنگ و هنر کشور متعلق به هیچ جریان حزبی و سیاسی نیست بلکه به مردم تعلق دارد و هنر را به عنوان یکی از ارزشمندترین اختراعات بشر به عنوان مخلوق پروردگار محترم شمرده و اعتقاد داریم که هنر زبان گویایی است که میتوان میراث فرهنگی یک ملت را در برابر تهاجمات بیوقفه فرهنگی دشمن قرار داده و آن را خنثی نماید.
وی افزود: هنر به عنوان ابزار جنگی در مافیای رسانهای و در برابر هجوم نرم اطلاعاتی و ماهوارهای دشمن میتواند قرار گیرد به شرط آنکه این ودیعه الهی را مومیایی نکرده و به بازآفرینی آن پرداخته و محتوایی مناسب تولید و عرضه نماییم.
تولیدات سینمایی باید به صیانت از هویت ایرانی و اسلامی منجر شوند
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در حوزه سینما اعتقاد داریم که براساس سیاست راهبردی کشور باید از تولید محصولات سمعی و بصری که به صیانت از هویت ایرانی و اسلامی ما میپردازد حمایت کنیم؛ با توجه به تکثر فرهنگی که در کشور شاهد آن هستیم از تولیدات سینمایی که از نظر محتوا و مضمون به اتحاد و همبستگی میان اقوام مختلف ایرانی بپردازد حمایت کرده و در این زمینه از ورود و فعالیت بخش خصوصی نیز با در نظر گرفتن همه مصالح فرهنگی نظام حمایت ویژهای خواهیم داشت.
نوشآبادی گفت: در تولیدات سینمایی و فیلم اولویت با محصولاتی است که به لحاظ مضمون و محتوا مبتنی بر الزامات چشمانداز و اصول سیاستهای فرهنگی و نقشه مهندسی فرهنگی و برنامه پنجم توسعه باشد؛ جامعه بیش از پیش در شرایط کنونی نیاز به نشاط و امید دارد و باید در تولیدات سینمایی خود به این موضوع نیز توجه کرده تا با شور و نشاط به وجود آمده در جامعه بتوانیم به سمت تحقق عدالت اجتماعی حرکت کنیم.
این گزارش حاکی است در ادامه این نشست حسین نوشآبادی به پرسشهای خبرنگاران در حوزه مختلف پاسخ داد که نخستین آنها حوزه کتاب و حمایت از ناشران، نویسندگان بود که در این زمینه گفت: سیاستهای خرید کتاب از ناشران همچنان ادامه داشته و کتابهای مفید و سودمند جامعه که در چارچوب ضوابط به نگارش درآمده باشند در تمام مراحل فنی تا رسیدن به دست علاقهمندان مورد حمایت قرار خواهند گرفت.
وی ادامه داد: گسترش و نفوذ فرهنگ کتاب و کتابخوانی از جمله برنامههای فراگیر فرهنگی دولت است، برنامههایی را نیز در زمینه دسترسی آسان و ارزان کتاب به علاقهمندان به کتابخوانی در پیشگرفتهایم و برگزاری هر ساله نمایشگاه کتاب در همین راستا و با هدف ارتباط مستقیم مخاطبان با ناشران، نویسندگان تاکنون پدیدهای پربار بوده است.
تأسیس فروشگاههای زنجیرهای کتاب از جمله اقدامات مهم ارشاد در آینده است
نوشآبادی به سیاستهای دیگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای اشاعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی اشاره کرد و گفت: تأسیس فروشگاههای زنجیرهای از جمله برنامههای آتی ما در حوزه کتاب است و با برگزاری هفته کتاب که اتفاقاً امروز نخستین روز از آن است با رویکرد جدید در سطح شهرستانها و با معاونت ادارات کل استانها حرکتی است برای دسترسی آسان مردم به کتاب که پیامد آن ارتقای سرانه مطالعه است.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: تقویت کتابخانههای مدارس از جمله بهترین و ریشهایترین کارها برای توسعه فرهنگ کتابخوانی است و در تفاهمنامهای که میان ما و وزارت آموزش و پرورش به امضاء رسیده است سعی در بهروز کردن آرشیو کتابخانه مدارس داریم ضمن آنکه بیش از 50 هزار کتابخانه را در سطح ملی تجهیز و تقویت خواهیم کرد.
نوشآبادی تأکید کرد: هیچگاه حمایت دولتی از چرخه تولید و توزیع کتاب به معنی دولتی کردن آن نیست بلکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظیفه ذاتی خود میداند حتی در زمان ورود بخش خصوصی برای توسعه و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی به معاونت با آن بپردازد؛ اگر بخش خصوصی درصدد ایجاد زمینههایی برای افزایش سرانه فضاهای فرهنگی و کتابخانهای باشد، ما از این اتفاق استقبال کرده و کمک خواهیم کرد تا این نیات خیر به سرانجام رسد.
واردات کاغذ در چرخه تولید و نشر کتاب اجتنابناپذیر است
وی واردات کاغذ در چرخه تولید و نشر کتاب را اجتنابناپذیر دانست و گفت: کاغذ تولیدی داخل نیاز نشر کتاب کشور را پاسخگو نیست و لاجرم باید حجم قابل توجهی کاغذ وارد کشور شود که البته در این زمینه دولت میتواند تدابیری را از جمله حفظ مالیات و تعرفههای گمرکی را اعمال کرده تا ناخودآگاه بر روی قیمت کتاب اثر مثبتی میگذارد.
بخش دیگری از پرسشهای خبرنگاران از سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مربوط به سینما بود که وی با تأکید بر سخنان ابتدایی خود در اولویتبندی تولیدات سینمایی گفت: فرهنگ ایران فرهنگی ایرانی و اسلامی است و هر اثر سینمایی که در این راستا و در جهت ترویج این فرهنگ و معرفی شخصیت پیامبر اسلام و ائمه معصومین(ع) تولید شود از حمایت ویژهای برخوردار خواهد شد.
وی در پاسخ به پرسشی که به حوزه مدیریت سینما مربوط میشد گفت: با تغییر مدیریت سازمان صدا و سیما زمزمههایی مبنی بر فراخوان گروهی از مدیران سینمایی که پیشتر کارمند صدا و سیما بودند به این سازمان به گوش میرسد؛ رئیس جدید سازمان صدا و سیما البته از همان ابتدا تعامل سازندهای با ارشاد داشت که نمونه و مصداق بارز آن شرکت در اختتامیه نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها بود، قطعاً اگر عزمی در این زمینه وجود داشته باشد با تدبیر و سازنده خواهد بود تا به ساختار مدیریتی ارشاد لطمهای وارد نشود ضمن آنکه ارشاد هم پیشتر کارمندانی داشته که اکنون مأمور در سازمان صدا و سیما هستند با این حال امیدواریم در نشست آتی شورای معاونان ارشاد با رئیس سازمان صدا و سیما در این مورد تصمیم گیری شود.
هنرمندان برای خروج هنرهای نمایشی از مهجوریت باید با مسئولان همراه شوند
نوشآبادی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایکنا که به حوزه هنرهای نمایشی و انفعالی که در زمینه چرخه تولید نمایشهای فاخر آئینی و دینی شاهد آن هستیم مربوط میشود گفت: هنرهای نمایشی در این چند سال اخیر دارای فراز و نشیبهای زیادی بوده است؛ آثاری تولید شده اند که وجهه هنری شاخصی نداشته و موجب انزجار مخاطبان با اثار نمایشی شدهاند، برنامههای مختلف و جامعی برای بازگشت اقبال عمومی از آثار نمایشی در دستور کار داریم که در این زمینه خود هنرمندان عرصههای نمایشی نیز نهایت همکاری و دلسوزی را با مسئولان ارشاد داشته باشند تا هنرهای نمایشی از غربت و مهجوریت خارج شود.
پرسش دیگر خبرنگاران از سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد اعطای نشانهای ادبی کشورهای اروپایی به برخی از فعالان حوزه فرهنگ و هنر به ویژه اعطای نشان شوالیه به محمود دولتآبادی بود که چند روز پیش اتفاق افتاد و او در این باره گفت: سیاستهای فرهنگی ما از سیاستهای فرهنگی خارجی تبعیت نمیکند و مبتنی بر مصلحت اوضاع و شرایط فرهنگی و هنری ماست، با این وجود اگر دولتی به هر دلیل قصد دارد از مقام فرهنگی و هنری یکی از نویسندگان، هنرمندان و یا ادبای ایرانی با اعطای نشان ملی خود تقدیر کند، منعی در آن نمیبینیم البته این به آن معنا نیست که آن شخص پس از دریافت نشان ملی کشوری توقع این را داشته باشد که مورد حمایت نظام فرهنگی و هنری کشور متبوعش قرار گیرد.
نوشآبادی در مورد موسیقی و احیای کنسرت ملی و ارکستر سمفونیک تهران نیز به خبرنگاران گفت: هر چند در تحقق این موضوع خلف وعدهای صورت گرفته است اما به زودی این دو ساختار مهم موسیقی کشور راهاندازی شده و با تولید و اجرای آثار فاخر موسیقی، به جبران مافات سالهایی که تعطیل بودند خواهند پرداخت.
در مورد تکخوانی بانوان فعال در عرصه موسیقی مجوزی صادر نشده است
وی در مورد اعطای مجوز به حضور بانوان در اجرای کنسرتهای موسیقی گفت: حضور بانوان در اجراهای گروهی و تلفیقی براساس مجوز ارشاد صورت میگیرد اما در مورد تک اجرایی و تکخوانی بانوان هیچ مجوزی صادر نشده است البته باید این مورد را نیز در نظر داشت که حضور بانوان در یک گروه ترکیبی موسیقی نیز باید با رعایت تمام شئونات اسلامی و عفاف و حجاب باشد تا حساسیتی را برانگیخته نکند.
معاون پارلمانی و حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد برگزاری جشنوارههای فرهنگی و هنری فجر گفت: تمام این جشنوارهها طبق برنامه و با قدرت هرچه تمامتر به ویژه در حوزه سینما، موسیقی و تئاتر امسال برگزار خواهد شد و اراده ما بر برگزاری تمام عیار آنها بدون حذف کوچکترین بخشی است.
وی در پایان این نشست در مورد بیمه خبرنگاران و به جریان افتادن دوباره آن گفت: دستورالعملی در حال طی کردن مراحل کارشناسی است تا به زودی با بازگشایی مجدد صندوق حمایت از روزنامهنگاران و هنرمندان، برخی از خبرنگاران که تاکنون تحت پوشش بیمه نبودهاند بیمه شوند.