کد خبر: 1475117
تاریخ انتشار : ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳:۵۴
کوثری تبیین کرد:

بایدهای اخلاق اسلامی در شبکه‌های اجتماعی

گروه فضای مجازی: یک استاد ارتباطات گفت: اخلاق اسلامی تنها در امر نماز و روزه نیست، بلکه در رعایت انصاف، پرهیز از انتشار افکار نادرست و رعایت سلامت جامعه است؛ این اخلاق باید مورد توجه قرار بگیرد.

مسعود کوثری، استادیار  و مدیر گروه ارتباطات اجتماعی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به ماهیت شبکه‌های اجتماعی اظهار کرد: شبکه‌های مجازی، باید قواعد خود را پیدا کنند، یعنی به مرور زمان کاربران شیوه کار شبکه‌های اجتماعی را یاد می گیرند و از قرار دادن و دریافت اطلاعات، اطمینان حاصل می‌کنند. این امر نیازمند گذشت زمان و تربیت اجتماعی است و به مرور، کنترل‌ها و فیلترهای درونی در میان کاربران ایجاد خواهد داد.

وی افزود: شبکه‌های اجتماعی باید از حالت افسارگسیختگی و بی‌نظمی خارج شده و نظم بگیرد. این امر هم به تدریج رخ می‌دهد که در آن تربیت اجتماعی مؤثر است.

اخلاق اسلامی تنها در امر نماز و روزه نیست

این استاد ارتباطات تصریح کرد: سواد رسانه‌ای و اخلاق اسلامی باید در میان والدین، فرزندان و کاربران گسترش یابد. جامعه ما باید جامعه مبتنی بر انصاف و رعایت باشد؛ بنابراین این اخلاق هم باید در جامعه گسترش یابد. اخلاق اسلامی تنها در امر نماز و روزه نیست، بلکه در رعایت انصاف، پرهیز از انتشار افکار نادرست و رعایت سلامت جامعه است؛ این اخلاق باید مورد توجه قرار بگیرد.

ضرورت نهادی اخلاقی برای ترویج مباحث ارزشی در فضای مجازی

وی در پاسخ به این پیشنهاد مبنی بر راه‌اندازی نهادی برای پیگیری و ایجاد اخلاق حرفه‌ای در فضای مجازی اظهار کرد: وجود چنین نهادی ضرورت دارد اما باید به شکل غیردولتی صورت بگیرد. البته اگر ایکنا در این زمینه گام بردارد، بهتر است چراکه می‌تواند به ترویج اخلاق حرفه‌ای در فضای مجازی کمک بسیاری کند.

کوثری ادامه داد: چنین نهادی باید به صورت یک صنف اخلاقی باشد، نه حرفه‌ای. این صنف می‌تواند به گسترش انصاف و رحمت در جامعه کمک بسیاری کند. همچنین چنین صنفی نه به صورت دستورالعمل و توبیخ بلکه به صورت توصیه‌هایی که مورد پذیرش همه باشد، می‌تواند ارزش‌های اخلاقی را در جامعه گسترش دهد.

وی یادآور شد: اخلاق در جامعه نیازمند بنیان‌های اجتماعی است و امروزه اخلاق به کمک مردم باید شکل بگیرد و تقویت شود.

کار جدی در شورای عالی فضای مجازی صورت نگرفته است

این استاد ارتباطات تصریح کرد: در شورای عالی فضای مجازی، فعالیتی که بتواند حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی را متحول کند، انجام نشده است.

وی بیان کرد: فضای مجازی نباید تبدیل به دعوای سیاسی شود، چراکه ما به قدر کافی دعوای سیاسی داریم. اگر فضای مجازی تبدیل به چنین مباحثی شود، راه حقیقت را گم خواهیم کرد و حتی ممکن است مخالفان و موافقان حرف‌هایی بزنند که به ضرر مردم شوند و این بزرگترین خطری است که فضای مجازی و مباحث مربوط به آن را تهدید می‌کند.

captcha