مجید ابهری، پژوهشگر و آسیبشناس اجتماعی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به گسترش روزافزون شبکههای اجتماعی اظهار کرد: امروزه شاهد گسترش روزافزون شبکههای اجتماعی در نرمافزارهای تلفنهای همراه هستیم؛ هرچند این شبکههای اجتماعی همراه محاسنی همچون اتصال اطلاعاتی مردم به هم، مبادله سریع اخبار و افزایش سواد دیجیتالی است اما زیانها و آسیبهای آنها بسیار بیشتر از محاسن و فواید اندک آنها است.
وی ادامه داد: متأسفانه گسترش نرمافزارهای بر بستر موبایل تا جایی نفوذ کرده که 40 درصد از کاربران ایرانی اعتیاد به آنها پیدا کردهاند که در کنار آسیبهای جسمانی، عوارض عصبی و مغزی، مشکلات انسانی، عاطفی و هدردادن وقت را به دنبال دارد؛ امروز در هر خانه فرزندان و برخی از والدین سر بر تلفن همراه داشته و در درون نرمافزارهای یاد شده مشغول به گفتوگو هستند. جذابیت اولیه این فرآیندها تبدیل به کاربرد اعتیادآور گشته و به دنبال خود تزلزل در خانواده کاستیهای عاطفی و سست نمودن پیوندهای انسانی را آورده است.
والدینی که دچار غلفت عاطفی شدهاند
این کارشناس تصریح کرد: متأسفانه ورود به گروههای شناخته نشده که بعضی از آنها توسط سازمانهای جاسوسی و اطلاعاتی بیگانگان اداره میشود، سبب ایجاد انحراف فکری و شبهات دینی در نوجوانان و جوانان گشته و برخی دیگر با عضوگیری جوانان در سامانههای اطلاعاتی بدون اطلاع آنها این گونه اشخاص را به جاسوسی وادار میکنند. متأسفانه در کنار فرزندان، والدین دچار غلفت عاطفی گشتهاند و بیشترین وقت حضور در خانه را صرف حضور در شبکههای یاد شده میکنند.
30 درصد از کاربران در صورت قطع اینترنت دچار دلهره میشوند
وی بیان کرد: 30 درصد از کاربران در صورت قطع یا عدم دسترسی به این گونه نرمافزارها دچار اضطراب و دلهره گشته و همین جنسیت رفتاری باعث عقب ماندگی آن از تحصیل و زندگی میشود. متأسفانه این نرمافزارها نیز مانند سایر ابزارها و فناوری بدون بسترسازی فکری و فرهنگی وارد جامعه ما شده و به همین جهت ضایعات آنها 10 برابر بیشتر از فوایدشان میشود.
ابهری اظهار کرد: آگاهسازی نوجوانان و جوانان و خانوادهها نسبت به عوارض حضور در این گونه شبکهها و نتایج شوم عاطفی ناشی از صرف وقت در آنها همراه با ایجاد برنامههای رفاهی و نشاط آور اجتماعی میتواند از کاربران اینگونه نرمافزارها کاهش دهد. همچنین اهداف شوم مدیران این سامانهها باید به جوانان و خانوادهها یادآور شود و انتخاب دوستهای اینترنتی و مشارکت در برنامههای آنها نتایج شومی به بار خواهد آورد.
ضرورت عرضه شبکههای اجتماعی داخلی
وی یادآور شد: ایجاد شبکههای سالم سایبری از سوی نهادهای متولی مانند وزارت ورزش و جوانان و آگاه سازی جوانان توسط رسانهها، بهترین ابزار پیشگیری و کنترل این نرمافزارها است. شبکههای داخلی که با عجله ایجاد و عرضه شدهاند و اکثریت بدون سلیقهسنجی و مخاطب شناسی بوده، توانایی رقابت با نرمافزارهایی مثل وایبر و واتس آپ و ... را نخواهند داشت، استفاده از کارشناسان توانمند برای تولید نرمافزارهای مشابه با اهداف آرمانی یکی از راههای اصلی مقابله با آنها و کاهش آسیبها خواهد بود.
این پژوهشگر اجتماعی تصریح کرد: با اطلاعرسانی به خانواده برای اصلاح حرکت آنها و بازگشت عاطفی به کانونهای گرم خانواده و عوارض پریشانی ارکان خانواده، بهترین روش برای آگاهسازی والدین و پیشگیری از ورود آنها به این گونه سامانهها خواهد بود؛ 70 درصد از روابط فراخانوادگی از این گونه شبکهها آماده میشود.
هماکنون زمان مخفی کاری بیان آسیبهای شبکههای اجتماعی موبایلی نیست
وی بیان کرد: هماکنون زمان مخفی کاری بیان آسیبهای شبکههای اجتماعی موبایلی نیست بلکه باید به طور عریان هدفهای نرمافزار در جامعه گفته شود. دختری که با هویت دروغین با مردی ارتباط برقرار میکند یا یک بی سوادی که خود را مهندس معرفی میکند، عاقب شومی در انتظارش است. کارشناسان ما به ویژه صداوسیما باید به طور جدی وارد میدان شوند. کارشناسان باید به صورت واضح نتایج را برای مردم شفافسازی کنند.
فرزندانی که گدایی عاطفی میکنند!
ابهری اظهار کرد: زمانی که رابطه یک خانواده به واسطه شبکههای اجتماعی موبایلی از یکدیگر گسست مییابد، نتیجه این میشود که زن به دنبال مردی دیگر و مرد به دنبال زنی دیگر میرود و در نهایت فرزندان گدایی عاطفی میکنند. این مسائل باید به وضوح بیان شود.