الناز حدیدی، استاد طراحی لباس دانشگاه شریعتی و عضو شورای راهبردی دانشگاهی کارگروه ساماندهی مد و لباس در گفتوگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) به تحلیل شرایط مد و لباس کودکان در جامعه ایران و اینکه چگونه می توان حوزه لباس کودک را با مقولههای لباس ایرانی اسلامی مرتبط کرد، پرداخت و عنوان کرد: یکی از عوامل مؤثر بر لباس کودکان، نهادها و بخش هایی هستند که به تولید انیمیشن کودک می پردازند. وقتی کارتون های خارجی پخش می شود کودکان ما هم با المان های خارجی خو می گیرند.
وی ادامه داد: آموزش و پرورش، صدا و سیما و والدین باید دست به دست هم بدهند تا هم کودکان با مسئله لباس و طراحی آن آشنا شوند و هم نقوشی بر روی لباس کودکان باشد که تجلیگر فرهنگ ایرانی اسلامی است. نقوشی که در آینده هم موجب شود نوجوان و جوان پذیرای لباس ایرانی اسلامی باشند.
فقط 6 واحد درسی در خصوص لباس کودک!
حدیدی با اشاره به اینکه سر فصل دروسی که در هنرستان ها و دانشگاه ها ارائه می شود قدیمی است و اکنون کارگروه ساماندهی مد و لباس تلاش میکند در کمیسیونهای آموزشی سر فصل ها را بهروز کند، اظهار کرد: در این سر فصلها باید دروس تخصصی طراحی دوخت و لباس کودک ارائه شود؛ این حوزه اکنون به شدت مهجور واقع شده و فقط شش واحد درسی مربوط به لباس کودک وجود دارد بدون هیچ گونه نگاه خاصی به حوزه لباس کودک مسلمان ایرانی.
وی متذکر شد: اینکه شما در روند طراحی لباس از ملاک های جهانی ایده برداری کنید و آن را به لباس ایرانی اسلامی تغییر دهید، یک مهارت است که باید طراحان لباس در خصوص آن آموزش ببینند.
جنس پارچه و رنگ، ملاکهای ایرانی اسلامی طراحی لباس کودک
استاد طراحی لباس دانشگاه شریعتی در پاسخ به این سؤال که در طراحی لباس کودکان مسئله حجاب مطرح نیست، پس چه ملاکهایی می توان برای یک لباس کودک با ویژگی ایرانی اسلامی مد نظر قرار داد؟ عنوان کرد: برخلاف این تصور که گمان می شود پوشش ایرانی اسلامی فقط بر روی مسئله حجاب تأکید دارد باید بدانیم که در اسلام بر مسئله نوع و جنس پارچه و رنگ نیز تأکید شده است.
قرآن و حدیث بر پارچههایی که از الیاف گیاهی تهیه میشوند تأکید دارند
وی ادامه داد: در قرآن و حدیث بر پارچههایی که از الیاف گیاهی تهیه می شوند تأکید شده است، همچنین رنگهای روشن بیشتر مورد تأکید قرار گرفته است که استفاده از این پارچهها و رنگ ها در لباس کودک تداعی کننده فرهنگ ایرانی اسلامی خواهد بود.
حدیدی تصریح کرد: اسلام مسئله نشاط و شادابی را برای کودکان مورد توجه قرار داده است که این نشاط و شادابی می تواند با ترسیم نقشهایی که از نقوش اسلامی ایده گرفته شده است، برای بچها تداعی شود. برخی از نقوش اسلامی در درون خود انعطاف، حرکت و پویایی دارند مانند خطوط اسلیمی(مانند تصویر پرندهها و حیوانات در خطور اسلیمی) که با کمی تغییر و کارتونیزه شدن به نقوش قابل کاربرد بر روی لباس بچهها تبدیل می شوند.
وی ادامه داد: با همین نقوش میتوان نشاط را در پارچهها ایجاد و لباسهایی طراحی کرد که کودک از همان اول چشمش به سمبلهای ایرانی اسلامی عادت کند؛ بچههای ما از همان زمانی که چهاردست و پا بر روی فرش قدم می گذارند با نقوش آشنا می شوند، مهم این است که این نقوش را بتوانیم هدفمند به بچه آموزش دهیم.
نمی توان منکر تأثیر پوشاک خارجی بر پوشاک ایرانی شد، اما ...
داور بخش کودک جشنواره مد و لباس فجر در پاسخ به این سؤال که آیا به اندازهای پتانسیل در این زمینه وجود دارد که بتواند مد لباس بچه ایرانی اسلامی ارائه داد، گفت: نمی توان منکر تأثیر پوشاک خارجی بر پوشاک ایرانی شد ولی ما طی دو تا سه سال اخیر تلاش کردهایم نحوه پوشش عمومی را به فرهنگ خودمان نزدیک کنیم چه در مورد کودکان و چه در مورد بزرگسالان.
تا زمانی که الگو نداشته باشیم مجبوریم؛ احساس نیاز به الگو اکنون ایجاد شده است
حدیدی در پاسخ به این مطلب که یک جست و جوی ساده در اینترنت با عنوان لباس کودک، نشان میدهد بخش قابل توجهی ازمدلهای اراده شده لباس بزرگسالان در اندازههای کوچک با عنوان مد کودک تعیین شده، چگونه می توان از این مرحله عبور و وارد طراحی لباس ویژه کودکان شد؟ گفت: تا زمانی که یک الگو برای ارائه نداشته باشیم مجبور هستیم از مدها و المانهای موجود استفاده کنیم اما این الگوسازی زمانی رخ می دهد که احساس نیاز باشد، اکنون هم در مقطعی هستیم که این نیاز احساس شده است.
وی ادامه داد: ما در دانشگاه از دانشجویان می خواهیم لباسهایی طراحی کنند که هم فرم لباس کودک داشته باشند و هم المانها کپی نمادهای خارجی نباشد و خود تصویرسازی کنند؛ در این زمینه میتوان گفت در حال پیاده سازی پایههای این کار هستیم.
عضو کارگروه ساماندهی مد و لباس این سؤال را مطرح کرد که: اما چند درصد دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی وارد حوزه تولید پوشاک کودک می شوند؟ و افزود: حمایت از لباس بانوان بیشتر است اما حوزه لباس کودکان و آقایان مهجور واقع شده است. لباس حوزه بانوان درآمد بیشتری دارد و حمایت بیشتری هم می شود، اما حتی اطلاعات در حوزه لباس کودک هم کم است.
وزارت علوم دروس بیشتری به لباس کودکان و مردان اختصاص دهد
وی تصریح کرد: نه تنها از طراحان و تولید کنندگان این حوزه باید حمایت شود بلکه وزارت علوم هم با تغییر واحدهای درسی باید دروس بیشتری را برای لباس کودک و مردانه اختصاص دهد.