کد خبر: 1475773
تاریخ انتشار : ۰۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۸
توسعه دامنه حلال به ورزش‌ها:

آموزش مباحث حلال به مسئولان فدراسیون‌ها ورزشی

گروه سلامت: غذای حلال، محل عبادت، مباحثی مانند ضمان و دیه در آسیب‌های اجتماعی، توجه به مباحث شرعی در روزنامه‌ها و نشریات ورزشی و ... مباحثی است که دامنه حلال را به موضوع ورزش گسترش می‌دهد، اموری که باید آموزش‌های مربوط به آن به مسئولان فدراسیون‌های ورزشی ارائه شود.

امروزه، ورزش‌ها بخشی جدا نشدنی از زندگی انسان‌ها محسوب می‌شوند و به لحاظ تأمین ورزیدگی و سلامتی روحی و روانی و کسب افتخار و اعلام حضور در مسابقات محلی، ملی و بین‌المللی، بخشی تفکیک ناپذیر از برنامه‌های هر کشوری شده‌اند. هم از نگاه زندگی فردی و هم از دریچه زندگی اجتماعی، برای این موضوع باید‌ها و نباید‌های قانونی تدارک دیده‌اند. به طوری که هر کدام نیز پایگاه جهانی پیدا کرده و در مجموعه‌هایی بر تحولات آن شاخه ورزشی اعمال نظارت و مدیریت می‌کنند.
غوغا و هیجانی که این ورزش‌ها ایجاد می‌کنند و هزینه‌های بسیار سنگینی که برای بودجه کشورها به همراه دارند گاهی دست اندرکاران و برنامه‌ریزان فرهنگی کشورها را از اصل و هدف وجودی این پدیده بزرگ غافل می‌کند و بعضاً وارد خطوط قرمزی می‌شوند که در شرایط عادی و طبق بنیاد‌های فکری کشورها، ورود به آن حیطه‌ها ممنوع است.
تأمین غذای حلال ورزشکاران مسلمان مورد غفلت قرار می‌گیرد
در بحث غذای حلال ورزشکاران اعزامی به کشورهای غیر مسلمان، نشان دادیم که چطور می‌تواند نبود رسیدگی به آن به یک خط قرمز بیانجامد که حتی روی شرایط روحی و روانی ورزشکاران در انجام مسابقات تاثیر داشته باشد. ورزشکارانی را برای چند هفته به کوبا، برزیل، ایتالیا، روسیه و چین می‌فرستیم بدون آنکه به فکر تأمین غذای حلال آنان باشیم یا آن را به طور اصولی حل کرده و با فدراسیون‌های مربوطه هماهنگی لازم را برقرار کرده باشیم.
تأمین غذای حلال و مسجد برای بازیکنان مسلمان تیم‌های کشورهای غیر اسلامی 
اخیرا دیده شده که فدراسیون‌های کشورهای غیر اسلامی که از چند بازیکن مسلمان بهره می‌برند، بخشی از کادر اداری را مامور کرده‌اند که برای این ورزشکاران به فکر غذای حلال و حتی مسجد برای عبادت باشند و حتی در ورزشگاه‌های خود برای این ورزشکاران این مسائل را پیش بینی می‌کنند. زیرا به تأثیر این مسائل در نتایج مسابقات به خوبی واقف هستند.
عدم توجه به «ضمان» و «دیه» در آسیب‌های ورزشی
حلال در ورزش‌ها منحصر به موضوع غذا و عبادات نیست بلکه در اصل بعضی قوانین ورزشی نیز باید نگاه حلال جاری شود. مثلا بسیار دیده شده که در صحنه بازی‌ها و مسابقات بازیکنی مصدوم، مجروح و حتی نقص عضو می‌شود بدون آنکه توجهی به احکام شرعی چنین رویدادهایی که موجب «ضمان» و «دیه» است بشود.
بردن آبروی افراد در مجلات ورزشی با ترفندهای غیر شرعی
حتی در برخی موارد مثل بوکس حرفه‌ای و انواع آن اصل حضور شکل حرام پیدا می ‌کند. چون هرگونه آزار رساندن به انسان‌ها خط قرمز شریعت است که در این نوع ورزش‌ها اجتناب ناپذیر است. به این مورد باید موضوعات لباس ورزشکاران، نحوه انجام مسابقات ورزشی بانوان، نشان دادن انواع ورزش‌های بین‌المللی در رسانه‌ها، مسئله اختلاط مردان و زنان در ورزشگاه‌ها، مسائل اخلاقی مثل حذف حریف و رقیب به هر طریق  ممکن و مسئله بردن آبروی افراد در مجلات ورزشی با ترفندهای غیر شرعی که متأسفانه در نشریات ورزشی به یک عادت تبدیل شده است را باید اضافه کرد.
اخیرا پس از مکاتبات و توجیهات بسیاری که با وزارت ورزش و فـدراسیون‌ها داشته‌ام مقرر کرده‌اند که یک دوره آموزشی کوتاه مدت برای مسئولان فدراسیون‌ها در این زمینه داشته باشیم که در صورت تحقق اتفاق خوبی‌است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
عبدالحسین فخاری
دبیرکل موسسه حلال جهانی

captcha