به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، در ادامه نشست تحليل تلاوتهای استاد «محمود خليلالحصری» از قاريان مصری، «علیاكبر حشمتی» از پيشكسوتان قرآنی كشورمان، گفت: تلاوتهای خليلالحصری به طور كامل قابل استفاده است و ردههای سنی مختلف میتوانند از آن بهره گيرند و بهتر است ردههای سنی با ملزوماتی خاص از آن بهره گيرند.
وی در ادامه افزود: استانداردخوانی خليلالحصری، بيشتر برای كسانی كه چند سالی با قرائت قرآن كريم مأنوس بودهاند، توصيه میشود و كسانی كه تازه بخواهند قرائت قرآن را شروع كنند به ويژه جوانها و بانوان؛ چون استانداردخوانی خليلالحصری و استحكامی كه بيان شد به دور از بعضی آهنگهای متفاوت است، برای بانوان بسيار مفيد است و بانوانی كه بخواهند با قرائت، قرآن را بخوانند، میتوانند از آن استفاده كنند؛ زيرا بسيار سالم است.
اين كارشناس فن قرائت قرآن اظهار كرد: چون سلامتخوانی خيلی مهم است، خانمهايی كه بخواهند سلامت قرآن را بخوانند و به هر طريق پيرايههايی نداشته باشند، میتوانند در بعضی از محافل قرآن را قرائت كنند، تقليد از شيخ محمود خليل الحصری برای آنها بسيار مفيد است.
حشمتی تصريح كرد: قرائتهای ترتيل خليلالحصری از مستحكمترين ترتيلخوانیها است، میتوان گفت كه يك پله از ترتيل شيخ «محمد صديق منشاوی» هم بالاتر است، اين در حالی است كه منشاوی هم ترتيل بسيار مباركی دارد و در خور ستايش است.
وی تصريح كرد: خليلالحصری قرائت تحقيقی دارد كه كل قرآن را در 42 ساعت خوانده است، همچنين «مصحفالمعلم» يك تحقيق ديگری دارد كه خيلی زيبا است و برای كسانی كه میخواهند خود را برای فراگيری فنون قرائت قرآن آماده كنند، بسيار مفيد است.
اين كارشناس فن قرائت قرآن بيان كرد: در حال حاضر استادان توانمندی در ايران اسلامی كلاسهای متفاوتی دارند و به طور يقين آنها نسخههايی به قرآنآموزان ارائه میدهند و از نسخههايی كه ارائه میشود، يكی از آنها قرائت خليلالحصری است، البته برای اينكه قرآنآموزان بخواهند تدريس استادان را درك كنند، بايد حتما تلاوتهای شيخ محمود خليل الحصری را بشنوند وگرنه بسياری از مسائلی كه استاد میگويد برای آنها مبهم خواهد بود.
در اين نشست با «شهريار پرهيزكار» تماس تلفنی برقرار شد، وی با اشاره به تلاوت ترتيل كل قرآن كريم كه در سال 1364 انجام داده است، گفت: اين تلاوت با همه نقاط قوت و شايد ضعفش با توجهات باری تعالی، به هر حال مورد استفاده عموم به ويژه نوجوانان و جوانان كشورمان واقع شده است.
وی ادامه داد: زمانی كه در سنين نوجوانی بودم و سال 54 كه حفظ قرآن را آغاز كردم، فقط يك نوار تلاوت ترتيل قرآن موجود بود و آن هم متعلق به استاد خليلالحصری بود، البته تلاوت ترتيل ايشان از دور سريع و تندی برخوردار بود و كيفيت ضبط آن نيز پايين بود و من دو تا نوار كه در هر كدام يك جزء قرآن ضبط شده بود، داشتم و مكرر از تلاوتهای ايشان و لحن زيبا و اجرای قواعد تجويدی آن استفاده میكردم.
اين حافظ بينالمللی كشورمان اظهار كرد: بدون هيچ مبالغهای ايشان را بايد از قویترين و مستحكمترين فرد در رعايت قواعد تجويدی دانست، مرحوم «عبدالباسط محمد عبدالصمد» واقعا هم فوقالعاده قوی تلاوت كردهاند، ولی نظرم اين است كه اگر بخواهيم در بحث تلاوت قرآن نفر اول تعيين كنيم با رعايت ضوابط تجويدی و آن هم با يك رعايت زيبا و نه تصنعی، خليلالحصری است.
پرهيزكار گفت: به تلاوتهای شيخ محمود خليلالحصری خيلی علاقهمند بودم؛ چون در آن زمان همراه با قرائت قرآن كريم آن را حفظ میكردم، همچنين برای حفظ قرآن از نوارهای ترتيل شيخ محمود خليلالحصری استفاده میكردم و به دليل اينكه نوارهايشان را خيلی گوش كردم، گمان میكنم در ترتيل خود بنده هم تا حدودی تقليد از مرحوم حصری وجود دارد.
وی بيان كرد: بنده خيلی از تلاوتهای شيخ محمود خليلالحصری استفاده كردهام و ايشان در باب تحقيق، تلاوتهای زيبايی دارد و بنده هميشه به دوستان توصيه میكنم كه اولويت با ترتيل مرحوم حصری و منشاوی است و معمولا توصيه میكنم كه ترتيلهای قاريان سعودی را گوش نكنند؛ زيرا از نظر فنی خيلی ارزش بالايی ندارند و تا وقتی كه ترتيل حصری و منشاوی است به ترتيل ديگران گوش كردن، اشتباه است.
اين حافظ بينالمللی كشورمان اظهار كرد: ترتيل با سرعت بالای خليلالحصری را گوش میكردم، ايشان برای اولينبار مقام نهاوند را به اجرا گذاشت و در جای ديگری قبلا مشاهده نشده است، اگر چه اخيرا كسانی آمدند و تقليد میكنند، ولی قبل از ايشان حتی خود مرحوم منشاوی نيز در اين مقام ترتيل نخوانده است و چه خوب حصری انتخاب كرد و سليقه خوبی داشته است.
پرهيزكار تصريح كرد: مرحوم حصری كه اين مقام را در قرائت ترتيل اجرا كرده از يك زيبايی و حلاوت و يك دلپذيری خاصی برخوردار است، قرائت ترتيل با اين شيوه تا زمان ايشان كسی تجربه نكرده بود و به همين خاطر من خودم در تلاوتم معمولا بيشتر از خليل الحصری پيروی میكنم.
وی گفت: با دوستان و نوجوانانی كه به من مراجعه میكنند، وقتی از قطعهای تعريف میكنند كه به طور مثال فلانجا را خيلی خوب خواندی، متوجه میشوم همان قسمتی است كه در مقام نهاوند خواندهام، بنده با قدری تغيير از همان مرحوم حصری اجرا كردم.
يادآوری میشود، در بخشهای پيشين نشست تخصصی تحليل تلاوتهای استاد محمود خليلالحصری كه با حضور «عباس سليمی» و «علیاكبر حشمتی» از پيشكسوتان قرآنی كشورمان و با برقراری ارتباط تلفنی با «متولی عبدالعال» قاری مصری و «شهريار پرهيزكار» حافظ بينالمللی قرآن كريم در ايكنا برگزار شد، تأكيد شد كه استحكام تلاوتهای خليلالحصری به دليل ارتباط قاری با مفهوم آيه است.