به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، به نقل از شبكه اجتهاد، جواد جوادی، مسئول مؤسسه صدای بهار با بيان اينكه نسخه آزمايشی نخستين دانشنامه مجازی فقه و اصول شيعی با عنوان ويكیفقه، دانشنامه فقه و اصول به نشانی اينترنتی http://www.wikifeqh.ir/ راهاندازی شده است، از افتتاح رسمی اين دانشنامه مجازی، 22 بهمنماه خبر داد و ارتباط بين سه بخش تدريس استاد، تحقيق شاگرد و مطالب كتابها را از اهداف آن برشمرد.
وی با بيان اينكه در اين روش شاگرد میتواند درباره درس استاد خود تحقيق كند و آن را بر روی سايت قرار دهد، گفت: با اين روش پيوند علمی بين سه حوزه علميه قم، مشهد و نجف پيش میآيد و طلاب شهرستانها و ساير كشورها نيز میتوانند به زبان فارسی يا عربی در اين همافزايی علمی كمك كنند.
مسؤول مؤسسه صدای بهار با عنوان اين مطلب كه ايجاد دانشنامه فقه و اصول با امكان ايجاد لينك برای تمامی موضوعات رجالی، اصولی، روايی و فقهی ارائه شده در متن دروس مراجع تقليد و اساتيد برجسته حوزه به كتابها و منابع علمی مرتبط از جمله ويژگیهای ويكیفقه است، خاطرنشان كرد: ويكیفقه تلاش میكند تا مبانی فقه و اصول اسلام را كه از سوی محققان حوزوی نوشته میشود، بر روی اينترنت منعكس كند؛ بنابراين مخاطبان آن را دو گروه طلاب و مردم تشكيل میدهند.
جوادی اظهار داشت: ويكیفقه در مرحله اول به دنبال تسهيل در فهم مطالب، تبيين استدلالها، تلخيص درسها و بيان شقوقی است كه در درس بيان نمیشود و ازطرف ديگر به دنبال ديجيتال كردن نظريههای مرتبط با درس اساتيد است.
وی ادامه داد: طلبههايی كه در مقطع درس خارج تحصيل میكنند میتوانند با طرح نظريههای جديد در موضوع درس يك استاد، از يك سو طلبههای ديگر را از نظر خود بهرهمند سازند و از سوی ديگر با نظارت ساير طلبهها اشكالهای آن را برطرف كنند.
مسؤول مؤسسه صدای بهار اضافه كرد: طلبههايی هم كه در حال خواندن كفايه هستند يا رسائل و مكاسب را تمام كردهاند نيز میتوانند در بخشهای عمومی ويكیفقه، حضور داشته و مفاهيمی كه به عنوان مطالب پايه است را به نگارش درآورند.
وی با بيان اينكه ويكیفقه در مرحله دوم، به دنبال بيان مفاهيم دينی، فقهی، عقيدتی و تاريخی است تا عموم مردم بتوانند از منبع منسجمی كه كلمههای كليدی را به هم پيوند داده، بهره ببرند، گفت: مخاطب اصلی ويكیفقه در حال حاضر طلاب هستند و بحثهای تخصصی را مطرح میكنند؛ اما هرچه دانشنامه گستردهتر شود بحث عمومیتر را میتوان ارائه داد.
جوادی در ادامه برای همافزايی علمی طلبههايی كه در درسهای خارج حوزه علميه قم، مشهد و نجف شركت میكنند روشهای بيان استدلال به شكل اول، تلخيص درس، مطالب اضافه بر درس و پيوند به منابع درس را پيشنهاد كرد و ابراز داشت: يكی از روشهای پيشنهادی برای ارتباط تحقيق شاگرد با تدريس استاد، بيان استدلال به شكل قياس نوع اول است.
وی افزود: اگر استدلال استاد در هر مبحث، به شكل قياس نوع اول درآورده شود، صغری و كبری روشنتر میشود و طلبه میتواند با ديدن آن صحت استدلال را بيابد، و به راحتی متوجه هرگونه نقصی در كليت كبری يا صحت صغری شود.
مسؤول مؤسسه صدای بهار، بيان چكيده درس به گونهای كه به مطالب اساسی آن اشاره شود را يكی ديگر از روشهای پيشنهادی عنوان كرد و گفت: خلاصه درس برای طلبهای كه در درس شركت كرده، مفيد است و طلبه میتواند با مراجعه به آن، بر درس اشراف پيدا كند و در مقام استدلال و در مقام مقايسه نظر استاد با نظر ساير اساتيد، از چكيده بهره گيرد.
وی در بخش ديگری از سخنان خود به ثمره علمی نوشتن در ويكی فقه اشاره كرد و گفت: بسياری از طلبههای درس خارج، مقالههايی را درباره درس اساتيد مینويسند كه هرگز منتشر نمیشود و گاهی نظريههای جديدی مطرح میكنند كه نهايتاً در درس خارجی كه شايد خودشان ارائه دهند، بيان میشود.
جوادی ادامه داد: اگر اين نظريهها در ويكیفقه نوشته شود هم مقاله در اختيار ساير طلبهها قرار میگيرد و هم نظريهها ديجيتال و ماندگار میشود و چون در كمترين زمان ممكن در اختيار ساير كاربران قرار می گيرد، اشكالهای نظريه بيان و برطرف میشود و از نظر علمی متقن میگردد.
مسؤول مؤسسه صدای بهار با اشاره به اهميت تشويق طلاب به بيان نظريههای فقهی و اصولی، اظهار داشت: در انتهای هر ماه به مقالههای برتر كه در زمينه فقه يا اصول مرتبط با متن درسهای اساتيد نوشته شود و برای اتقان استدلالها، به كتابخانه مجازی مدرسه فقاهت لينك داده شود، جوايز نقدی اهدا خواهد شد.
وی با بيان اينكه نزديك به 300 مقاله طی يك ماه گذشته به ويكیفقه اضافه شده است كه تا پايان سال اين تعداد افزايش يافته و ابزارهای آن نيز تكميل خواهد شد، امكان جستوجوی قوی در اين پايگاه به صورت حروف الفبا را از جمله ويژگیهای آن برشمرد.