کد خبر: 2521654
تاریخ انتشار : ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۲

برگزاری دوره‌های آموزشی مستمر؛ لازمه كشف استعدادهای قرآن دانش‌آموزی

گروه فعاليت‌های قرآنی: برپايی دوره‌های آموزشی نبايد تنها به زمان برگزاری مسابقات محدود شود، با توجه به وجود استعدادهای قرآنی در سطح خوزستان، حضور اساتيد در شهرستان‌ها و آموزش‌های مستمر در طول سال می‌تواند در كشف و پرورش استعدادهای دانش‌آموزی نقش مهمی داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری بين‌المللی قرآن(ايكنا) شعبه خوزستان، دهمين جشنواره قرآن، نماز و عترت دانش‌آموزان استان خوزستان با حضور حدود 400 دانش‌آموز روزهای 28، 29 و 30 فروردين‌ماه در اهواز برگزار شد. در اين جشنواره دانش‌آموزان 6 پايه‌ دوم و سوم مقطع راهنمايی و اول، دوم، سوم و چهارم متوسطه در 9 رشته ‌قرائت، حفظ، تفسير، نهج‌البلاغه، صحيفه سجاديه، انشای نماز، احكام، مداحی و اذان به رقابت پرداختند تا بهترين نفرات برای حضور در مسابقات قرآن و معارف اسلامی دانش‌آموزان كشور كه تيرماه در مشهد مقدس برگزار می‌شود، انتخاب شوند.
سه مرحله آموزشگاهی، شهرستانی و استانی مراحل مشتركی است كه در همه استان‌ها اجرا شد اما اداره قرآن، نماز و عترت اداره‌كل آموزش و پرورش استان خوزستان با ايده برقراری عدالت و حضور لايق‌تر در مسابقات كشوری طرح جشنواره نخبگان را ابداع و اجرايی كرده است.
جابر غفاری، داور رشته تفسير در بخش پسران دهمين جشنواره قرآن، نماز و عترت دانش‌آموزان خوزستان در خصوص برگزاری اين مسابقات به ايكنای خوزستان گفت: مسابقات در استان بسيار كيفی‌تر از ساير استان‌ها و حتی كيفی‌تر از مرحله كشوری مسابقات برگزار می‌شود.
وی افزود: با توجه به برنامه‌ريزی مسئولان برگزاری و سطح‌بندی مسابقات از ‌آموزشگاهی، شهرستان، منطقه‌ای و در نهايت نخبگان به‌منظور انتخاب نفر برتر برای حضور در مسابقات كشوری، انتخابی بسيار دقيق و كارشناسی شده و با كيفيت صورت می‌گيرد؛ اين امر بی‌سابقه و قابل تقدير است. می‌توان گفت كه مسابقات سطوح بالاتر استان مانند دانشجويی نيز از نظر كيفی در سطح مسابقات آموزش و پرورش نيستند.
غفاری با اشاره به اينكه چند سال است مسابقات با كيفيت بالايی در شهرستان‌های مختلف برگزار می‌شود، ادامه داد: برگزاری مسابقات در شهرستان‌ها به‌ويژه شهرهای محروم سياستی است كه اتخاذ شده كه با اين اقدام، آشنايی با فضای شهرستان‌ها محقق و آمادگی برگزاری فعاليت‌های قرآنی فراهم می‌شود‌.
وی با بيان اينكه سطح و عيار دانش‌آموزان نخبه قرآنی خوزستان درخشان است، گفت: شيوه برگزاری مسابقات دانش‌آموزی بسيار كيفی‌تر از مسابقات سطوح بالاتر است. گاهاً احساس شود دانش‌آموزان استان خوزستان نسبت به دانشجوهايی كه در مسابقات دانشگاه‌ها حضور می‌يابند كيفی‌تر مطالب را ارائه می‌كنند و اين به دليل توجه و تلاش مسئولان امر جهت كيفی‌بودن مسابقات است.
اين داور تفسير با بيان اينكه هر سال در رشته تفسير دانش‌آموزان خوزستانی حائز رتبه‌های برتر هستند، تصريح كرد: آنچه اين امر را محقق كرده است از يك‌ سو انتخاب داورها و از سوی ديگر توجه مسئولان به شيوه برگزاری و كيفی كردن مسابقات و ارائه آموزش‌های تخصصی به دانش‌آموزان بوده است.
سميه سادات هيالی‌، داور تفسير بخش دختران نيز سطح كيفی مسابقات را در مجموع مطلوب ارزيابی كرد و گفت: اجرای شيوه جديد برگزاری مسابقات، دقت در داوری‌ها و انتخاب نفر برتر، فشردگی مسابقات و برگزاری سه مرحله آزمون باعث خستگی در داوران و دانش‌آموزان شده بود، اما سه مرحله‌ای برگزار شدن مسابقات باعث شده بود كه داوری و انتخاب نفر برتر دقيق‌تر صورت گيرد.
وی در خصوص كيفيت عملكرد متسابقان عنوان كرد: سطح دانش متسابقان بسيار به هم نزديك بود و اين كار را سخت می‌كرد، اما در سه مرحله برگزاری آزمون نفر برتر با دقت بالا انتخاب می‌شد.
هيالی با بيان اينكه دانش‌آموزان در سطحی بودند كه مطمئناً در مسابقات كشوری حائز رتبه‌های برتر خواهند شد، گفت: در سال‌های گذشته جشنواره نخبگان به‌صورت آموزش و آزمون برگزار می‌شد و داوران با بيان ضعف‌های دانش‌آموز به آموزش او نيز می‌پرداختند لكن در شيوه جديد تنها سه مرحله آزمون برگزار شد كه اين امر را می‌توان ضعف جشنواره دانست؛ چراكه بيان نقاط ضعف و آموزش حين مسابقات می‌تواند پيشرفت حاصل كند. با توجه به اين امر برپايی كارگاه امری ضروری است كه بايد قبل از اعزام دانش‌آموزان به مسابقات كشوری صورت گيرد.
هيالی با تأكيد بر اينكه برگزاری سه مرحله آزمون باعث ايجاد خستگی از سويی و از سوی ديگر ايجاد محدوديت در ارائه آموزش توسط داور می‌شد، پيشنهاد داد: اگر از ميان اين سه مرحله آزمون، مرحله دوم برای بيان نقاط ضعف و ارائه آموزش توسط داوران در نظر گرفته شود، داور می‌تواند در مرحله سوم ميزان هوش و گيرايی دانش‌آموز را نيز بسنجد.
سيدعدنان موسوی، داور حفظ دهمين جشنواره قرآن، نماز و عترت دانش‌آموزان خوزستان نيز در خصوص برگزاری اين مرحله از مسابقات عنوان كرد: اين جشنواره كه به مدت 3 روز برگزار شد فرصت مناسبی است تا دانش‌آموزان از حضور يكديگر و اساتيد حاضر بهره برده و با تبادل اطلاعات، دانش‌ قرآنی خود را افزايش دهند.
وی با اشاره به چند مرحله برگزار شدن مسابقات افزود: مسابقات كه از سطح آموزشگاه آغاز و در مراحل شهرستانی، منطقه‌ای و نخبگان پيگيری شد سبب شده است كه شاهد ارتقای سطح كيفی دانش‌آموزان در اكثر رشته‌ها باشيم. امسال نيز در كل رشته‌ها و به‌ويژه در بخش تجويد و حفظ اين پيشرفت مشهود است؛ از بركت اين مسابقات دانش‌آموزانی داريم كه حافظ كل قرآن شده‌اند.
موسوی گفت: در مراحل مختلف برگزاری مسابقات برای دانش‌آموزان كارگاه‌هايی با حضور اساتيد برجسته برپا می‌شود و قريب به 10 سال است كه اين كارگاه قبل از حضور دانش‌‌آموزان در مسابقات كشوری از سوی استان اجرا می‌شود كه در نتيجه آن دانش‌آموزان خوزستانی در 7 سال گذشته رتبه اول كشوری را به خود اختصاص داده‌اند.
وی اضافه كرد: به‌منظور درخشش بهتر و بيشتر دانش‌آموزان لازم است در شهرستان‌ها كلاس‌های آموزشی مستمر در سال برگزار شود. در استان كلاس و كارگاه برپا می‌شود اما مسئولان شهرستانی بايد همت كنند و با بهره‌گيری از اساتيد، در زمينه نيروهای مستعد قرآنی سرمايه‌گذاری كنند.
داور حفظ و تجويد اين بخش از مسابقات گفت: هر چند در مجموع رتبه اول كشور را در دست داريم اما متأسفانه در سال‌های اخير در قرائت كمتر رتبه داشته‌ايم و اين امر نگران‌كننده است،‌ لازم است در بحث قرائت بيشتر فعاليت و سرمايه‌گذاری شود.
موسوی در پايان با بيان اينكه آموزش و پرورش تلاش فراوان در بحث قرآن داشته و دارد، تصريح كرد: همه كه دانش‌آموز نيستند؛ بنابر اين ديگر سازمان‌ها و ادارات بايد در اين زمينه بيشتر فعاليت كنند كه در اين صورت استان خوزستان خيلی درخشان‌تر از اين چه هست در امور قرآنی خواهد درخشيد.
ناصر دغاغله، داور قرائت نيز با اشاره به نحوه برگزاری مسابقات گفت: امسال برای اولين بار مسابقات در سه مرحله انجام گرفت، اين شيوه جنبه‌های خوبی دارد از اين رو كه جوهره قرائت قاری با يك بار خواندن مشخص نمی‌شود، البته دو بار هم می‌توانست كافی باشد، يا اينكه از هر مرحله تنها نفرات منتخب به مرحله بعد راه يابند.
دغاغله كيفيت سطح متسابقان را نسبت به سال گذشته دارای تغيير محسوس ندانست و گفت: اينكه در سال‌های اخير در بحث قرائت دانش‌آموزان خوزستانی ضعيف عمل كرده‌اند به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ يكی اينكه قاريان نبايد به حال خود رها شوند، اين افراد بايد در طول سال زير نظر اساتيد تحت آموزش‌های مستمر تخصصی قرار گيرند و جوهره استعدادشان كشف شده هدايت شوند.
وی با بيان اينكه آموزش و پرورش حركت‌های خوبی در حوزه قرآن انجام داده است، گفت: مسابقات آموزش و پرورش زمينه‌ساز ديگر مسابقات از جمله مسابقات اوقاف است، اما استعداديابی و هدايت آن با آموزش‌های مستمر در طول سال در به ثمر نشستن اين حركت رو به رشد مؤثر است.
منظر نويدی، داور قرائت دختران نيز در خصوص شيوه جديد اجرای مسابقات گفت: اين شيوه جذابيت مسابقات و همچنين محتوای آن را بالاتر برده است. همچنين با توجه به اينكه متسابقان در مراحل مختلف رقابت بسيار نزديكی دارند، عدالت نيز با اين شيوه بيشتر برقرار شده و در كل سطح مسابقات كيفی‌تر شده است.
وی همچنين سطح متسابقان را سال به سال رو به رشد عنوان كرد و افزود: اين امر محصول كارگاه‌های متعدد است كه در مراحل مختلف مسابقات برپا می‌شود.
مژگان شهبازی، داور رشته نهج‌البلاغه دختران برگزاری مسابقات در سه مرحله را عامل خستگی داورها و دانش‌آموزان دانست و پيشنهاد داد: اگر به جای يكی از مراحل آزمون، يك كارگاه مختصر برپا می‌شد كه معايب و ضعف‌های دانش‌آموزان به آن‌ها گوشزد می‌شد می‌توانست مفيدتر باشد؛ چرا كه دانش‌آموزان با همان خطاها كه از مرحله اول داشتند تا مرحله سوم پيش رفتند.
وی خاطرنشان كرد: از يك‌سو آموزش و كارگاه‌های قرآنی تنها در زمان برگزاری مسابقات برای دانش‌آموزان ارائه می‌شود و از سوی ديگر غالباً دانش‌آموزانی به مراحل بالاتر مسابقات راه می‌يابند كه از مربيان حاذق در مدارس خود بهره‌ برده‌اند؛ لذا آموزش مستمر در طی سال تحصيلی با بهره‌گيری از مربيان متخصص امری است كه بايد مسئولان به آن اهتمام داشته باشند.
ابوالفضل كردی‌زاده
captcha