حجتالاسلام والمسلمين سيدحسين گلميرزاده، معاون فرهنگی، پژوهشی و آموزشی اداره كل تبليغات اسلامی استان گيلان در گفتوگو با خبرگزاری بينالمللی قرآن(ايكنا) شعبه گيلان، با بيان اينكه مهمترين وظيفه هر شيعه منتظر، شناخت امام زمان(عج) است، اظهار كرد: در روايات بسياری به طريق شيعه و اهل سنت از پيامبر گرامی اسلام(ص) و ائمه معصوم(ع) نقل شده كه «هركس بميرد و امام زمانش را نشناسد به مرگ جاهلی مرده است.»
وی انتظار را مايه شناخت بهتر امام عصر(عج) دانست و افزود: كسی كه منتظر شد و نام و ياد امام زمان(عج) در دل او تجلی يافت، صاحب دل و بی قرار می شود و با تمام وجود و از همه راههای ممكن برای شناخت بيشتر و رسيدن به قرب محبوبش گام بر می دارد و هر گامی را كه بر می دارد، او را بهتر درك خواهد كرد.
اين مسئول فرهنگی با اشاره به آثار شناخت امام زمان(عج) در فرد، اضافه كرد: كسی كه ولی عصر(عج) را شناخت، در می يابد كه غير از حضرت مهدی(عج) كسی نمی تواند وارث همه فضائل باشد و پرچم عدل و داد را در سراسر جهان به اهتزاز در بياورد، بنابراين به معنای واقعی شيفته و عاشق حضرت حجت(عج) می شود و برای رسيدن به وصال او لحظه شماری می كند.
حجت الاسلام گلميرزاده متذكر شد: بدون ترديد مقصود از شناختی كه امامان ما تحصيل آن را نسبت به امام زمان مان امر فرموده اند اين است كه ما آن حضرت را آن چنان كه هست بشناسيم، به گونه ای كه اين شناخت سبب در امان ماندن ما از شبهه های ملحدان و مايه نجاتمان از اعمال گمراه كننده مدعيان دروغين باشد و چنين شناختی جز به دو امر حاصل نمی گردد؛ اول، شناختن شخص امام به نام و نسب و دوم، شناخت صفات و ويژگی های او؛ به دست آوردن اين دو شناخت از اهم ضروريات انتظار است.
معاون فرهنگی اداره كل تبليغات اسلامی گيلان با تاكيد بر اين مطلب كه واژه انتظار به ويژه انتظار ظهور حضرت مهدی(عج) در چهارچوب مهدويت و امامت معنا می يابد و جدا از مجموعه باورهای اسلامی نيست، تصريح كرد: اعتقاد به مهدويت و انتظار، در راس هرم اعتقادی شيعه قرار گرفته است؛ بنابراين رابطه انتظار و بهداشت روان، مبتنی بر ارتباط دين و باورهای دينی با بهداشت روانی است.
وی ادامه داد: باورهای دينی از راه های تغذيه روحی، تفسير معنی زندگی، ايجاد حس انسجام، تخليه هيجانی و... زمينه آرامش و بهداشت روانی را فراهم می كند كه يكی از اهداف آن اميدواری است؛ اميدواری به انسان بينشی عطا می كند كه در مسير خود بن بستی نمی بيند و همواره با خلاقيت و نوآوری راه های نوينی را آزمون می كند.
اين مسئول فرهنگی با اشاره به حديث امام سجاد كه فرمود «انتظار ظهور حضرت مهدی(عج) از بزرگترين گشايش هاست، زيرا اميد، هميشه دريچه جديدی به روی انسان می گشايد»، بيان كرد: داشتند روحيه اميد همراه با صبر و استقامت در فرهنگ انتظار، رمز موفقيت و پيروزی است؛ قطعا صبر و استقامت در چنين بستری نتايج مطلوب و افق های فرح بخشی را برای منتظران در پی خواهد داشت.
حجت الاسلام گلميرزاده با بيان اينكه داشتن روحيه اميدواری در فرهنگ انتظار، درصد موفقيت را چنان افزايش می دهد كه احتمال شكست از آن غير ممكن می شود، خاطرنشان كرد: البته بايد توجه داشت كه اين اميدواری نبايد صرف گفتن باشد، بلكه بايد در كردار و اعمال شخص منتظر هم آشكار شود؛ براين اساس حضرت علی فرمود «روحيه اميدوارانه شخص منتظر همانند تيرانداز ماهری است كه در همان نخستين تيراتدازی پيروز می شود.»
معاون فرهنگی سازمان تبليغات اسلامی گيلان با بيان اينكه شخص اميدوار بايد اميدواری در كردار و رفتارش هم آشكار و واضح باشد، عنوان كرد: البته در اين راه نبايد نسبت به سختی ها و مشكلات كوتاه آمد تا بتوان مصداق ياوران و اصحاب حضرن مهدی(عج) شد.
وی انتظار را عامل حركت، پويايی و آمادگی لازم برای رسيدن به آينده ای بهتر خواند و ادامه داد: بنار آنچه گفته شد، انتظار پويا بايد منجر به تربيت نسل منتظر شود و اگر اين اتفاق بيافتد، يك منتظر واقعی برای اين حركت عظيم و آينده ای سرشار از خوبی ها تربيت خواهد شد؛ وقتی سخن از تربيت نسل منتظر می شود منظور اين است كه افرادی برای آن حكومت عدل جهانی مهدوی تربيت شوند و خود را آماده ظهور آن حضرت و پيوستن به سپاه او كنند.
حجت الاسلام گلميرزاده افزود: از عوامل مهم در اين زمينه، بررسی نقش و جايگاه اساسی و زيربنايی خانواده در تربيت نسل منتظر و در نتيجه كمك به فراهم ساختن زمينه ها و بسترهای مناسب برای حضور فعال و گسترده زمينه سازان در جهت زمينه سازی ظهور است، زيرا خانواده می تواند در تربيت نسل منتظر، آگاهی بخشی به آنان، انتقال آموزه های انتظار پويا و... نقش موثر و كارامدی داشته باشد و كانون مهم تربيتی و اصلاحی برای شكل گيری گروه زمينه ساز به حساب آيد.
اين كارشناس دينی با بيان اينكه از نشانه های خانواده منتظر اين است كه همگی دل در راه تعاليم علوی داده و والدين توجه ويژه به فرزندان داشته باشند، تاكيد كرد: تربيت نسل منتظر از طريق نظام خانواده و به ويژه مادران محقق می شود؛ در اين نوع تربيت عواطف و احساساتی همچون عشق ورزی، محبت شديد نسبت به محبوب و توجه هميشگی به آن خود را نشان می دهد.
وی عاطفه و مهربانی را يكی از اساسی ترين عوامل ارتباطی بين انسان ها دانست كه جذابيت ايجاد می كند و متذكر شد: در نظام خانواده، برای تربيت نسل منتظر بايد در مرحله اول، جنبه جذبه و كشش را تقويت كنيم؛ نظام خانواده بايد اين بعد عاطفی را در فرزندان به شدت تقويت كند تا در شرايط آرمانی حكومت امام عصر(عج) اين جنبه های عاطفی قبل از حضور آن حضرت در نسل منتظر نهادينه شود تا بتواند خود را در كنار امامی كه همه مهربانی ها و زيبايی ها را در وجود خود دارد، قرار دهد.
حجت الاسلام گلميرزاده به راهكارهای عملياتی آشنا كردن فرزندان با فرهنگ مهدويت اشاره كرد و گفت: بايد در ابتدا آنچه از فرهنگ انتظار و مهدويت می دانيم را به فرزندانمان نيز منتقل كنيم و آنها را در مسير حق قرار دهيم و با مرور زمان با رشد محبت و علايق درونی، زمينه های اعتقاد قلبی و عقلی نيز در آنان پديد آوريم؛ در نتيجه آن والدين بتوانند با رفتار و گفتار خود، فرهنگ انتظار و محبت اهل بيت(ع) را انتقال دهند.
وی در پايان با بيان اينكه فرزندان در رفتارهای خود، والدين را الگو قرار می دهند، يادآور شد: پدر و مادرها می توانند با رفتار به آنچه كه مورد خشنودی امام زمان(عج) است، زمينه مناسب در محيط خانواده را برای تربيت فرزندانی صالح كه در آينده يار و ياور امام زمان(عج) باشند، فراهم كنند.