کد خبر: 2568227
تاریخ انتشار : ۰۶ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۹:۴۷

بخش «دارالكتابه»؛ ويترينی از شكوه خوشنويسی قرآن در ايران

گروه هنر: بخش «دارالكتابه» نمايشگاه بين‌المللی قرآن كريم، شكوه و عظمت هنر خوشنويسی قرآنی ايرانيان را در فضايی معنوی به تصوير كشيده؛ هنری كه با پيوند خوردن با قرآن و معارف اهل بيت(ع)، روح و عمق ارزشمندی پيدا كرده است.

به گزارش خبرگزاری بين‌المللی قرآن(ايكنا)، هنر خوشنويسی همواره به عنوان والاترين شكل هنرهای بصری از ديرباز بسيار مورد توجه ايرانيان بوده كه مشاهير بزرگ كتابت قرآن كريم و اهتمام ويژه به اين هنر بصری ارزشمند در عصر حاضر خود گواهی بر اين مدعاست.
وجود اساتيدی بزرگ در پيشينه هنر خوشنويسی قرآنی ايران همچون استاد احمد نيريزی و تأسيس «دارالكتابه» از سوی مركز طبع و نشر جمهوری اسلامی ايران در سال 90 هجری شمسی كه با اشارات مقام معظم رهبری تأسيس شده است نشان می‌دهد كه ذوق و هنر قرآنی ايرانيان ريشه در عمق و وجود آنان دارد و پيوند اين هنر با قرآن و معارف اهل بيت(ع) رنگ و لعاب خاصی به آن داده است.
هم‌زمان با برپايی بيست‌و‌يكمين دوره نمايشگاه بين‌المللی قرآن كريم، بخشی در طبقه دوم شبستان مصلی امام خمينی(ره) به «دارالكتابه» اختصاص يافته است كه در اين بخش، تابلوهای خوشنويسی شده از آيات قرآن و احاديث نبوی(ص) و روايات به خط ثلث و نسخ به نمايش گذاشته شده است كه توجه هر بيينده را به خود جلب می‌كند و اينجاست كه بايد به شكوه و عظمت هنر خوشنويسی قرآنی ايرانی باليد.
«دارالكتابه» در سال 1390 هجری شمسی از سوی مركز طبع و نشر قرآن كريم و با هدف «احيای نهضت قرآن‌نويسی» و با اشارت مقام معظم رهبری تأسيس شده است كه جمع‌آوری اطلاعات و آراء در مورد اساتيد كتابت، كتاب‌آرايی قرآن كريم و سازماندهی و راهبری حوزه كتابت قرآن از اهداف آن است.
بخشی از دارالكتابه در نمايشگاه بين‌المللی قرآن كريم به معرفی مشاهير عالم كتابت قرآن اختصاص يافته كه در اين بخش گزيده‌ای از خوشنويسی اين مشاهير بزرگ كتابت قرآن ارائه شده است.
تصاويری از خوشنوسی آيات 136 تا 141 سوره «نساء» اثر ياقوت مستعصمی، از مشاهير كتابت قرآن در قرن هفتم هجری شمسی به خط نسخ و ثلث، از جمله آثار ارزشمندی است كه در قالب يك بنر در بخش دارالكتابه ارائه شده است.
«دعای تلاوت قرآن كريم» به خط نسخ و شكسته اثر «ابن محمد علی محمد شفيع تبريزی» در سال 1235 هجری شمسی از ديگر آثار عرضه‌شده در بخش دارالكتابه است كه تصويری از آن در اين بخش ارائه شده است و اين اثر اكنون در كتابخانه كاخ گلستان نگهداری می‌شود.
تصاويری از خوشنويسی آيات 1 تا 9 سوره «فصلت» توسط استاد ميرزا احمد نيريزی از خوشنويسان سال 1084 هجری شمسی به خط نسخ و خوشنوسی آيات 37 تا 42 سوره «قصص» به خط نسخ توسط علاءالدين تبريزی از ديگر آثاری است كه در بخش مشاهير كتابت قرآن كريم عرضه شده است.
همچنين، تابلوهای عرضه‌شده آيات قرآن كريم و احاديثی كه توسط خوشنويسان ايرانی كتابت شده نيز به دو خط نسخ و ثلث و در دو بخش مجزا در دارالكتابه ارائه شده است كه ذوق و استعداد خوشنويسی هنرمندان كشورمان را به تصوير می‌كشد.
در يكی از تابلوهايی كه در اين بخش به نمايش گذاشته شده، آياتی از قرآن كريم توسط استاد نجفی خوشنويسی شده كه اين آيات بر باب اميرالمؤمنين در حياط شمالی حرم امام موسی كاظم(ع) نيز نقش بسته است كه خطاطی زيبای اين خوشنويس كشورمان را نشان می‌دهد.
در ويترين بخش دارالكتابه در نمايشگاه بين‌المللی قرآن كريم نيز نسخه‌هايی مكتوب از قرآن كريم ارائه شده است كه «قرآن كريم به خط نسخ ايرانی» كتابت شده توسط استاد مرحوم ميرزا احمد نيريزی و قرآن كريم به خط نسخ ايرانی توسط استاد مرحوم علی عسگر ارسنجانی و كتابی تحت عنوان «تاريخچه مصحف ايران» كه گزارشی هزار ساله از كتابت قرآن كريم است و قرآن كريم به خط ثلث اثر «علی عبدالحسين‌زاده» از جمله آثار مكتوب عرضه شده در اين بخش است.
«عليرضا طوسی»، مسئول ارتباطات بخش دارالكتابه در گفت‌وگو با ايكنا، سازماندهی حوزه كتابت قرآن در كل كشور را از اولويت‌های دارالكتابه معرفی می‌كند و می‌گويد: دارالكتابه در زمينه خط نسخ و ثلث فعاليت می‌كند و اكنون بيش از 150 كاتب ممتاز قرآن كريم با اين مركز در ارتباط هستند.
وی تشكيل بانك اطلاعاتی كاتبان قرآن و انتخاب 100 هنرمند شاخص از سراسر كشور، برگزاری كارگاه‌های تخصصی نسخ و ثلث ويژه كاتبان برجسته سراسر كشور، برگزاری همايش‌های علمی و نشست‌های تخصصی كتابت قرآن، برگزاری جلسات هفتگی آموزش نسخ و ثلث با حضور هنرمندان هر رشته، برگزاری جشنواره‌های كتابت و مرقع‌نويسی قرآن و ادعيه و برگزاری نمايشگاه‌های آثار خوشنويسان قرآنی معاصر را از جمله اقدامات می‌داند كه تاكنون توسط دارالكتابه انجام شده است.
از ديگر فعاليت‌های ارزشمندی كه بخش دارالكتابه نمايشگاه بين‌المللی قرآن كريم همه روزه شاهد آن است، حضور خوشنويسان خوش ذوق كشورمان در اين بخش و خطاطی آياتی از قرآن كريم به صورت زنده است كه ذوق و استعداد اين خوشنويسان برجسته قرآنی را به تصوير می‌كشد.
گزارش از: جواد پارسامهر
captcha