کد خبر: 2611115
تاریخ انتشار : ۰۳ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۱

گزارش ایکنا از نخستین نشست دومین روز کنگره جهانی جریان‌های افراطی و تکفیری

گروه بین‌الملل: دومین روز از کنگره جریان‌های افراطی و تکفیری از دیدگاه علمای جهان اسلام در سالن اجلاس مؤسسه امام کاظم(ع) صبح امروز، سوم آذرماه آغاز به کار کرد.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، نخستین نشست دومین روز کنگره جریان‌های افراطی و تکفیری از دیدگاه علمای جهان اسلام با حضور علما و اندیشمندان فرق و مذهب اسلامی از بیش از 83 کشور جهان در قم آغاز به کار کرد. 
بخش نخست برنامه کاری این کنگره جهانی در روز دوم، سخنرانی شخصیت‌های علمی جهان اسلام از کشورهای ایران، الجزایر، آذربایجان، یمن، تونس، عراق، عربستان، موریتانی، پاکستان، کانادا و کویت بود.

آیت‌الله تسخیری: تکفیری‌گری کاری جز ضربه به اسلام ندارد
آیت‌الله تسخیری به عنوان مدیر جلسه در این نشست، اظهار کرد: برگزاری این نشست بسیار مهم و اساسی است و موجب می‌شود تا اختلافات از بین رفته و جریان تکفیری‌ها شفاف‌سازی شود.
وی گفت: باید از آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی و آیت‌الله العظمی سبحانی به دلیل شکل‌گیری این همایش قدردانی کنیم و این همایش می‌تواند نقش مؤثری در کاهش جریانات تکفیری داشته باشد.
مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام با بیان اینکه همه جلسات ما باید زیر نظر علما باشد، گفت: جلسه‌ای برگزار نکردیم که زیر نظر علمای اسلام باشد و نشان می‌دهد که این کنفرانس هدف بزرگی دارد که هدف آن بررسی یک مشکل عظیم و بزرگی است که در پدیده تکفیر مجسم شده است.
آیت‌الله تسخیری ادامه داد: این پدیده از یک عامل داخلی نشئت گرفته با کمک عوامل خارجی دیگر و تعدادی از کسانی که خودشان را منتسب به اهل علم می‌دانند و عامل ایجاد این پدیده شده‌اند.
مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام گفت: هدف تکفیری‌ها جدا کردن ملت از اسلام است و اسلام را به چالش بکشانند که باید نسبت به این امر هوشیار باشیم.
وی ادامه داد: متأسفانه تکفیری‌ها به جان اسلام افتاده‌اند و با اعمال تخریبی خود می‌خواهند بر علیه مسلمانان قیام کنند و به نام اسلام به اسلام ضربه بزنند.
آیت‌الله حسینی بوشهری: تکفیری‌ها چهره رحمانی اسلام را خدشه‌دار می‌کنند
در ادامه، مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور اظهار کرد: از آیت‌الله مکارم شیرازی و آیت‌الله سبحانی به دلیل ابتکار عملی که در برگزاری این کنگره داشتند تشکر می‌کنم.
وی افزود: امروز تهدیدی بزرگتر از این وجود ندارد که عده‌ای بیایند بر اساس تفسیر غلط از اسلام عده‌ای از مسلمانان را محکوم به خروج از دین کرده و اموال، جان و نوامیس آنها را به تاراج ببرند.
آیت‌الله حسینی بوشهری با بیان اینکه نباید یک رفتار غیر طبیعی زندگی مسلمانان را مورد تاثیر قرار دهد، گفت: مصیبتی بالاتر از این را سراغ نداریم که تکفیری‌ها از جمله داعش چهره رحمانی اسلام را خدشه‌دار کنند.
مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور ادامه داد: شاهد هستیم که میلیون‌ها نفر از مردم دنیا به دلیل جنایاتی که تکفیری‌ها انجام می‌دهند، از اسلام می‌ترسند در حالیکه باید به این دین الهی جذب شوند.
وی با طرح این سوال که آیا این روش پاسداشت تلاش‌های پیامبر اکرم(ص) برای دعوت همه مردم به اسلام است یا خیر گفت: اسلام دین رحمت و مهربانی بوده و حضرت محمد(ص) نیز در روایتی فرموده‌اند مسلمان کسی است که مردم از دست و زبان او در امان باشد.
حسینی بوشهری خاطرنشان کرد: معیارهای جهاد در اسلام کاملا مشخص هستند و در مورد دشمن خارجی به کار می‌روند ولی در داخل جامعه اسلامی باید با آرامش با دیگر مسلمانان برخورد کرد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه خداوند اسلام را در اوج رحمت توصیف می‌کند، افزود: پیامبر اکرم(ص) نیز رحمتی برای جهانیان معرفی شده است.
وی بیان کرد: هر انسانی که شهادتین را بر زبان جاری می‌کند، مسلمان شناخته می‌شود و تمام پیروان مذاهب اسلامی این را می‌دانند بنابراین همین حد کافی است که ناموس، مال و جان مسلمانان در امان باشد.
حسینی بوشهری تصریح کرد: سوال اساسی اینجاست که چرا افراطیون دیگران را کافر می‌دانند؛ پاسخ را باید در این مسئله جستجو کرد که مشکل جریان‌های تکفیری و افراطی که اکثریت امت اسلام را کافر می‌دانند، فهم نادرست از اسلام است زیرا آنها گرفتار تحجر فکری هستند و به متون اسلامی توجهی ندارند.
مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور با بیان اینکه پایبندی به یک متن بدون توجه به سایر متون فقهی و روایی نمی‌تواند عاملی برای صدور حکم باشد گفت: تکفیری‌ها به چند آیه متمسک می‌شوند و به سایر آیات کتاب الهی توجهی ندارند.
وی  افزود: تکفیری‌ها بر اساس اطلاعات غلط دیگران را کافر می‌شمارند و بدون اینکه دیدگاه واقعی مذاهب دیگر را به درستی مورد شناسایی قرار دهند کفر آنها را برای خود اثبات می کنند و همین امر را مجوزی برای قتل آنها می‌دانند.
حسینی بوشهری بیان کرد: امروز دشمنان اسلام، تکفیری‌ها را به ابزاری برای تحقق اهداف ضد اسلامی خود تبدیل کرده‌اند و حتی برخی از این گروه‌ها با علم به این موضوع در خدمت دشمنان قرار گرفته‌اند، شاهد هتک حرمت مسجدالاقصی هستند ولی هیچ اعتراضی به رژیم صهیونیستی نمی‌کنند.
امام جمعه قم با بیان اینکه غربی‌ها و تکفیری‌ها قصد دارند اسلام‌هراسی را ترویج کنند، افزود: اقدامات سرکوبگرانه و تبعیض‌آمیز علیه مسلمانان در جای جای جهان نتیجه همین نوع رفتارهاست.
وی به فتنه‌انگیزی گروه‌های تکفیری در داخل جامعه اسلامی اشاره و ابراز کرد: فرقه‌گرایی و تشتت در جوامع اسلامی به واسطه فعالیت‌های این گروه‌ها گسترش می‌یابد و علاوه بر این زمینه نفوذ غربی‌ها هم فراهم می‌شود.
حسینی بوشهری بیان داشت: امروز تکفیری‌ها به جای مبارزه با دشمنان اسلام به آنها نزدیک می‌شوند؛  باید بدانیم که راه برون رفت از این فضای تاریک چیست؛ کار فرهنگی مهمترین اقدامی است که علمای اسلام در شرایط کنونی باید انجام دهند و این کنگره نیز همین هدف را دنبال می کند.
وی افزود: ای علمای اعلام و حضار گرامی، اگر اذهان مردم را روشن نکنید دامنه تفکر تکفیری گسترش می‌یابد و نسل جوان هم که سرمایه امت اسلامی هستند دچار این ویروس مهلک خواهند شد.
مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور با تاکید بر آگاه‌سازی جامعه از نقشه‌های دشمنان خاطرنشان کرد: باید در این زمینه فتاوای صریح و شفاف در خصوص حرام بودن رویه تکفیری داشته باشیم.
وی با اشاره به ضرورت ترویج فرهنگ مودت و محبت میان مذاهب اسلامی گفت: نرمش و تسامح در میان پیروان مذاهب گوناگون در شرایط کنونی ضروری است همچنان که خداوند به پیامبرش امر می‌کند با مردم مدارا کند.

مفتی آذربایجانی: مدل وحدت جمهوری اسلامی الگویی برای همه مسلمانان است
در ادامه، الله‌شکور پاشازاده اظهار کرد: در حال حاضر برخی نیروها با قصد و غرض درصدد ایجاد درگیری و تفرقه میان مسلمانان هستند.
وی افزود: تفرقه‌ها و جنگ‌هایی که در سال‌های اخیر روی داده مخالف با آن شعارهایی است که غربی‌ها در مورد دموکراسی سر می‌دهند.
مفتی آذربایجانی با بیان اینکه رسم کاریکاتورها و پخش فیلم‌هایی موهن در مورد پیامبر اکرم(ص) موجب درگیری‌های قومی و مذهبی می‌شود، گفت: در همین روزها شاهد هستیم که قدس شریف و مسجدالاقصی مورد تهاجم صهیونیست‌ها قرار گرفته و توهین‌های زیادی صورت می‌گیرد؛ تمام این هجمه‌ها علت درگیری‌های فراوان در منطقه هستند و همه مسلمانان را به صلحی فراگیر دعوت می‌کنیم.
وی ادامه داد: فعالیت‌های تخریبی و جریان‌هایی مانند تکفیری‌ها، تهدیدی جدی برای امنیت جامعه و انسان‌ها هستند.
پاشازاده با بیان اینکه جهان اسلام در معرض خطرات بزرگی قرار گرفته است، گفت: نیروهایی که قصد دارند وحدت اسلامی را از بین ببرند امروز در عراق، لیبی، یمن و ... فعالیت‌هایی ا‌نجام می‌دهند.
این مفتی آذربایجانی با اشاره به تهدیداتی که داعش در عراق و سایر کشورها ایجاد کرده است عنوان داشت: ما مسلمانان نمی توانیم در مقابل قتل انسان‌ها و تهدید همه نمادها و سمبل‌های اسلامی بی‌تفاوت باشیم.
وی خاطرنشان کرد: دولت‌های غربی با راه‌اندازی تکفیری‌ها از جمله داعش، کشورهای اسلامی را تهدید می‌کنند تا ثروت‌های آنها را به دست بگیرند.
شکور پاشازاده با بیان اینکه در نظر استعمارگران، قیمت جان یک انسان به اندازه یک بشکه نفت هم نیست، گفت: تکفیری‌ها و جریان‌های افراطی که دارای پیروانی هستند و همه مذاهب اسلامی را کافر می‌دانند، ابزار دست دشمنان شده‌اند.
این مفتی آذربایجانی افزود: با فتنه‌ای که داعش و تکفیری ها ایجاد کرده اند، قبور مطهر اولیای الهی با خاک یکسان می شوند و با شعار الله اکبر، سر مسلمانان بریده می شود؛ امروز بشریت با خطر بزرگی روبه رو شده و بدتر از آن اینکه دشمنان داخلی و خارجی جهان اسلام متحد شده اند و قصد دارند ارزش های اسلامی را در دید جهانیان خدشه دار سازند و معنویت را از بین ببرند.
نمی توانیم در برابر قتل عام در عراق سکوت کنیم
وی تصریح کرد: به عنوان ملت آذربایجان نمی توانیم در مقابل قتل عام ها در عراق و برادرکشی در سوریه توسط داعش و سایر تکفیری ها سکوت کنیم.
شکور پاشازاده با بیان اینکه وظیفه همه مسلمانان است که مدل وحدت را پیگیری کنند گفت: جمهوری اسلامی الگویی برای وحدت میان همه اهل اسلام ایجاد کرده و حضرت امام خمینی(ره) این مدل را معرفی کردند و رهبری کنونی انقلاب نیز این روش را ادامه می دهند؛ این روش می تواند سد محکمی در برابر گروه هایی مانند داعش و تکفیری ها باشد.

شیخ شرف الدین شمس الدین: اسلام از جنایات داعش و تکفیری ها بری است
شیخ شرف الدین شمس الدین سخنران بعدی این نشست بود. وی در سخنانی گفت: اینجا آمده ایم که مراتب محکومیت خود را نسبت به عملیات خرابکارانه نسبت به اقداماتی که علیه اسلام انجام می دهند، اعلام کنیم.
وی گفت: اسلام کاملا بری از اقداماتی که داعش و گروه های تکفیری انجام می دهند بوده و باید بدانیم که چنین چیزهایی که اگر شکل گرفته، نتیجه ضعف کاری خودمان بوده است.
این اندیشمند جهان اسلام گفت: خود انتقادی بسیاری مهم است و همه می دانند در بسیاری از کشورهای اسلامی حکومت ها سبقه دینی ندارند و این امر موجب می شود که چنین حرکاتی شکل گیرد و در کشور عربی و اسلامی رشد کند.
شیخ شرف الدین شمس الدین گفت: باید از خودمان دفاع کنیم و بسیاری از مذاهب اسلامی تاکید دارند بر توحید و وحدت میان مسلمانان و باید بیاییم و از آن آیاتی که ما را به توحید دعوت می کند در زندگی عملی خود پیاده کنیم.
وی بیان کرد: نباید اجازه دهیم که احکام فرعی در میان ما رواج یابد و نباید از برادران مسلمان خود فاصله بگیریم و 120 آیه ای که در خصوص مودت و وحدت آمده نشانه این است که مسلمانان باید وحدت عملی داشته باشند و به دور محور دین خود باشند.
این اندیشمند جهان اسلام گفت: ما با وجود اینکه غیر اهل کتاب با ما اختلاف دارند، باز هم خداوند می فرماید که با هم همزیستی داشته باشید چه برسد بر ما که شیعه و سنی هستیم و قبله و کتاب و پیامبر ما یکی است.
شیخ شرف الدین شمس الدین اضافه کرد: باید مراقب باشیم که مبادا احادیث جعلی ما را از اهداف خود دور سازد و باید تلاش کنیم که نگذاریم مال و نوامیس مسلمانان خدشه دار شود.
وی گفت: خداوند تاکید می کند که هیچ دلیلی بر پذیرفتن دین نیست و هر کس می توانند هر گونه که می خواهد زندگی کند و نباید تکفیری ها اینگونه رفتار کنند.
امام جمعه اهل سنت پاوه: دلیل آرامش کشور وجود رهبری و همفکری روحانیت شیعه و سنی است
امام جمعه اهل سنت پاوه نیز ضمن تقدیر از برپایی این کنگره اظهار کرد: همه ما جمع شده ایم تا به دنیای اسلام اعلام کنیم که امت وسط هستیم و دینمان دین رحمت و پیامبرمان رحمت للعالمین است.
وی ادامه داد: غلو و افراط در اسلام مردود است و مسلمانان روزانه 17 بار می گویند اهدنا الصراط المستقیم که این دعا، درخواست از خدا برای قرار گرفتن در راه اعتدال است.
امام جمعه اهل سنت پاوه با تاکید بر اینکه علمای حاضر شده در این کنگره در برگشت باید تحریف هایی که در دین ایجاد شده و توجیه های غلط دین را برای مردمشان بیان کنند، گفت: باید ماهیت اصلی جاهلانی که دفاع از دین و خلافت را عهده دار شده اند را برای مردم بیان کنیم تا بتوانیم جوانان اهل سنت را از این خطر دور کنیم.
ملا قادر قادری با تاکید بر اینکه کسانی که در عراق و سوریه به عنوان داعش درحال جنگ هستند جوانان اهل سنت اند ابراز کرد: آنان از خانواده های ما هستند و در مساجد  ما پرورش پیدا کردند و باید در این زمینه پاسخگو باشیم. جوانان ما هستند که می کشند و کشته می شوند. داعش با فکر خوف و ارعاب و افراط وارد عراق شده و این همایش و نماز جمعه های ما می تواند در افشای داعش در مناطق اهل سنت موثر باشد.
وی با تاکید بر اینکه باید هوشیار باشیم تا فکرهای داعش به نوعی دیگر ظهور نکند بیان کرد: نتیجه داعش اسلام هراسی است و آنها می خواهند اسلام در جهان رشد نکند و بعد از بیداری اسلامی این تفکر به شدت توسط آمریکا و متحدانش در جهان دنبال شد.
امام جمعه اهل سنت پاوه با اشاره به اینکه ما در ایران سنی و شیعه 35 سال به راحتی در حال زندگی هستیم خاطرنشان کرد: با وجود خیلی از مشکلات کشور ما با تمام دشمنی ها امن ترین و راحت ترین کشور منطقه است و دلیل این آرامش وجود رهبری حکیم در این مملکت و عقلانیت و همفکری روحانیون اهل تشیع و اهل تسنن است که امیدواریم این تفکر به همه جا منتشر شود.

قاضی نظیر احمد: کسی که شهادتین بگوید، نباید مورد تعرض قرار بگیرد
قاضی نظیر احمد، نماینده پارلمان افغانستان، به عنوان سخنران بعدی این نشست اظهار کرد: ایمان و عقیده معیار بزرگی انسان هاست؛ تغییری در ایمان و عقیده نیست؛ ایمان معیار تشخیص بزرگی انسان هاست.
وی افزود: رسول گرامی اسلام بیان می کنند که انبیا برادر هستند و دین واحدی دارند؛ به اعتبار آیات قرآن کریم تمام مسایل اختلافی ملل و نحل و امت ها و مذاهب در مسایل فقهی است؛ مخاطبات ما غیر مخاطبات غیر فقهی دین مسیحیت و یهود است ولی اصول اخلاقی در همه ادیان یکی است.
نماینده پارلمان افغانستان یادآورشد: انبیای الهی یک ایمان دارند و امت اسلامی عقاید واحدی دارند؛ تکفیری ها امت اسلامی را با اختلافات آرا محکوم به تکفیر می کنند.
وی گفت: در احادیث قوی این مطلب بیان شده است که کسی که شهادتین را ذکر کرد دیگر نباید مورد تعرض قرار گیرد زیرا خون و جان و ناموس او محترم خواهد بود.
نظیر احمد یادآور شد: وقتی که این احادیث و آیات در این حوزه واضح است، چگونه می توان نسبت تکفیر به مسلمانان داد؟ در کتب اهل سنت به وضوح این مساله بیان شده است که کسی نمی تواند اینگونه حکم تکفیر دهد و اهل قبله همه مسلمان هستند؛ اهل سنت معتقد هستند که ما به هیچ اجازه حکم تکفیر به کسی نمی دهیم تا خودشان به این گناهان و ارتداد اعتراف نکرده اند؛ قتال و کشتن مسلمانان با قرآن و کلام پیامبر مخالفت صریح دارد.
وی گفت: افراط است که بین امت اسلامی مشاهده شده که باعث شده است این همه مشکلات در جمع ما ایجاد شود؛ اروپا پول واحد ساخت و کفر واحد ساخت؛ غرب پلید سالانه میلیاردها دلار از جنگ ما مسلمانان سود می کند؛ رجال علمی جهان اسلام باید این مفسده را از بین خود بردارند؛ دیگران با تضعیف ما جنگ صلیبی به راه انداخته اند.
وی افزود: آیت الله مکارم کار مکارم انجام داد و امیدواریم این کار بزرگ جهانی شود و این بساط جمع شود؛ باید خود را از این دار به دار قرار برویم و بر اساس اصول اسلامی متحد شویم؛ باید اختلافات ملل و نحل را حل کنیم و کوشش کنیم تا دیگران خود در این دام بیافتند.

یادآور می شود، کمیسیون های چهارگانه این کنگره نیز بعد از ظهر امروز، سوم آذرماه به صورت جداگانه دنبال خواهند شد و آیین اختتامیه این کنگره جهانی شامگاه امروز با قرائت بیانیه های کمیسیون های چهارگانه، سخنرانی شیخ حسون از سوریه، اهدای جوایز به مقالات برتر، قرائت بیانیه پایانی توسط شیخ عبدالناصر جبری و سخنرانی آیت الله جعفر سبحانی برگزار خواهد شد.

captcha