کد خبر: 2614283
تاریخ انتشار : ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۸
علی‌رضا هاشمی‌نژاد:

دولتی شدن خوشنویسی عامل افول این هنر است

گروه هنر: به گفته یکی از اساتید خوشنویسی، دولتی شدن هنر خوشنویسی و انحصار حمایت‌ها از یک گروه خاص عامل افول این هنر بوده است و حتی باعث به وجود آمدن اختلافات بسیاری نیز در بین خوشنویسان شده است.

علی‌رضا هاشمی‌نژاد، هنرمند خوشنویس، در گفت‌‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) با بیان این‌که حمایت‌های دولتی به نفع خوشنویسی نیست، اظهار کرد: پیش از انقلاب، مرکزی تحت عنوان انجمن خوشنویسان شکل گرفت که پس از انقلاب تحت نظارت وزارت ارشاد به کار خود ادامه داد، اما از همان زمان تا به امروز این حمایت‌ها هیچگاه به سود خوشنویسی نبود. دلیل این ضعف نیز این است که حمایت‌های دولتی سبب شده که این هنر شکلی دولتی به خود گیرد.

وی افزود: دولتی شدن هنر خوشنویسی باعث به وجود آمدن اختلافات بسیاری نیز در بین خوشنویسان شده است، زیرا برخی از هنرمندان توانستند از کمک‌های دولتی بهره ببرند و عده‌ای دیگر به چنین خواسته‌ای دست پیدا نکردند، همین عامل هم سبب به وجود آمدن اختلافات بسیاری در بین خوشنویسان شده است. وضعیت پیش آمده، در شرایطی است که اگر کمک‌ها به شکل قاعده‌مندی انجام می‌شد، می‌توانست نتایج مثبتی برای خوشنویسی در پی داشته باشد.

نویسنده کتاب «سبک‌شناسی خوشنویسی قاجار» در پاسخ به این سؤال که چگونه می‌توان به لحاظ اقتصادی به هنر خوشنویسی کمک کرد؟ گفت: باید بازاری برای این آثار به وجود آید و سیستمی و سازوکار خوبی باشد که آثار سفارش داده شود تا چرخه اقتصادی این هنرها شکل بگیرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود رواج خوشنویسی کامپیوتری را افت دیگری برای خوشنویسی ذکر کرد و توضیح داد: قبل از این‌که بتوان به وسیله کامپیوتر هر سبک از خوشنویسی را در اختیار داشت، موقعیت خوشنویسان به لحاظ اقتصادی بهتر از زمان حال بود، اما در زمان حال دیگر این امکان فراهم نیست، چون دیگر کمتر کسی به خوشنویسان رجوع می‌کند، همین مسئله نیز به لحاظ اقتصادی به فعالان این عرصه آسیب جدی رسانده است. در ضمن رواج خوشنویسی رایانه‌ای باعث شده که شکل زشت از این هنر رواج پیدا کند.

این استاد نستعلیق در بخش دیگری از این گفت‌و‌گو درباره پژوهش‌های قرآنی خود در هنر خوشنویسی چنین توضیح داد: تحقیقات مفصلی درباره کتابت قرآن‌ در قرون هفت و هشت هجری انجام داده‌ام که به دوره ایلخانی‌ها برمی‌گردد. تحقیقاتی درباره سبک‌شناسی خط نسخ انجام داده‌ام که عمدتا به آثار قرآنی می‌پردازد. چندین نسخه از قرآن هم معرفی کرده‌ام. در ضمن کتاب دیگری به عنوان «سبک‌شناسی خوشنویسی قاجار» درباره  کتابت قرآن انجام نوشته‌ام که به‌زودی آن را نیز منتشر خواهم کرد.

captcha