کد خبر: 2614310
تاریخ انتشار : ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۰
شهبازی:

اسناد شهدا میان سازمان‌ها پراکنده هستند/ راه‌اندازی بانک جامع اطلاعاتی شهدا

گروه جهاد و حماسه: مدیرکل مرکز اسناد ایثارگران بنیاد شهید و امور ایثارگران با بیان اینکه اسناد شهدا میان سازمان‌ها پراکنده هستند، تأکید کرد: وظیفه اصلی بنیاد شهید انسجام این پراکندگی‌ها و راه‌اندازی بانک اطلاعات جامع و یکپارچه است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، محبوب شهبازی، مدیرکل مرکز اسناد ایثارگران بنیاد شهید و امور ایثارگران، در جلسه پرسش و پاسخ درباره نحوه جمع‌آوری و نگهداری اسناد مکتوب ایثارگران که امروز، 11 آذر برگزار شد، عنوان کرد: امیدوارم ضمن هم‌نوایی و مشارکت میان تمام سازمان‌ها، بتوانیم بر تأکیدات رهبر معظم انقلاب در تحقق فاز دوم و تمرکز بر اسناد شفاهی جامه عمل بپوشانیم.
وی با بیان این مطلب افزود: در دوره طلایی ثبت و ضبط خاطرات هستیم و حدود 117 هزار نفر از والدین شهدا در قید حیات هستند. میانگین سنی این افراد بالاست و هر روز تعداد بیشتری از آنان از دنیا می‌روند.
شهبازی ادامه داد: این در حالی است که بسیاری از اسناد و سیره شهدا در اذهان و سینه والدین شهداست و هر ماه حدود 760 نفر از آنان در حال از دست رفتن هستند که این میزان در سال برابر 9120 نفر است که باید برای ثبت و ضبط خاطرات به سراغ آنها برویم.
وی با بیان اینکه چنین اقدامی، مهمترین عملکرد بنیاد شهید به شمار می‌آید، اظهار کرد: این آمار نگران‌کننده است و این روند در سال آینده قطعاً با توجه به افزایش سن رو به ازدیاد می‌گذارد.
گردآوری اطلاعات والدین شهدا در چهار سال
شهبازی تصریح کرد: از این رو به حجت‌الاسلام شهیدی، رئیس بنیاد شهید پیشنهاد کردیم که با توجه به اینکه خاطرات و اطلاعات 17 هزار نفر از والدین شهدا گردآوری شده است، درباره 100 هزار نفر باقی‌مانده، طی چهار سال و در هر سال به سراغ 25 هزار نفر برویم و با مشارکت سازمان‌ها و علاقه‌مندان به این برنامه، بتوانیم طرح خاطره‌نگاری را در فاز اول به سرانجام برسانیم.
به گفته این مسئول بنیاد شهید، بودجه مصوب برای این اقدام بسیار اندک است و با در نظرگیری این بودجه، امکان پوشش خاطرات و ثبت و ضبط اسناد دو هزار نفر را داریم. از این رو با چنین بودجه‌ای، این کار حدود 15 سال فرصت نیاز دارد.
شهبازی به تاکید شهیدی و معاون توسعه بنیاد شهید بر لزوم تمرکز بر مسائل فرهنگی در بنیاد اشاره کرد و گفت: وظیفه بنیاد این است که حداقل نیازمندی ایثارگران را تامین کند و آسیب‌هایی را که بر جانبازان وارد می‌آید، رفع کند.
وی ادامه داد: یکی از اقداماتی که هر دولت در کشورش، برای بازماندگان جنگ انجام می‌دهد، خدمات‌رسانی به آنان است که سه هدف بنیاد شهید نیز تسریع در بخش فرهنگی و یک بخش نیز خدمات‌رسانی است.
شهبازی با اشاره به اینکه بسیاری از وصایای شهدا ناتمام مانده و این نشان می‌دهد که در شرایط خاص جنگ، نتوانسته‌اند آن را تکمیل کنند و به فیض شهادت رسیده‌اند، افزود: این وصایا نشان‌دهنده دیگرخواهی شهداست که خواسته‌اند آنچه را که به آن دست یافته و کسب کرده‌اند به نسل بعد از خود انتقال دهند.
وی با بیان اینکه بنیاد شهید میراث‌دار شهدا و ایثارگران است، اظهار کرد: مراجعات مکرر سازمان‌ها و از جمله بنیاد شهید برای گردآوری اسناد و مدارک شهدا به خانواده آنان سبب تکدر خاطر آنان شده است و ما نیز قبول داریم که در این راستا، موازی‌کاری و دوباره‌کاری انجام می‌‌شود.
موازی‌کاری در گردآوری اسناد
شهبازی در ادامه سخنانش به همکاری سازمان‌های دیگر در این باره با بنیاد شهید به منظور پیشگیری از دوباره‌کاری و موازی‌کاری اشاره کرد و گفت: از سوی دیگر با این اقدام، مانع از آزار خانواده‌ها می‌شویم.
وی از عدم اطلاع‌رسانی پیش از گردآوری و جمع‌آوری اسناد و مدارک شهدا به دیگر سازمان‌ها، به عنوان ضعف عملکرد این بنیاد یاد کرد و ادامه داد: اگر این اقدام صورت می‌گرفت، دیگر نیازی به مراجعه دیگر سازمان‌ها در این باره نبود. در این باره درصدد کاهش و پیشگیری از موازی‌کاری هستیم.
شهبازی درباره اینکه بنیاد حفظ آثار نیز در راستای گردآوری اسناد اقداماتی انجام می‌دهد و آیا این اقدام با فعالیت بنیاد شهید موازی‌کاری به شمار می‌آید یا خیر، گفت: حفظ مدارک و اسناد جنگ و آثار دفاع مقدس در حیطه وظایف بنیاد شهید است که شامل اسناد شهدا و ایثارگران نیز می‌شود.
وی با اشاره به تفاهم‌نامه جدید بنیاد شهید با بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، عنوان کرد: براساس این تفاهم‌نامه، توافق کردند که موازی‌کاری را کاهش دهند.
شهبازی با تأکید بر اینکه کمبود اسناد در این باره نداریم، گفت: مشکل وجود اسناد پراکنده میان سازمان‌هاست. وظیفه اصلی بنیاد شهید نیز این است که این پراکندگی را به انسجام برساند و با دیگر سازمان‌ها در این باره همپوشانی کنیم و بانک اطلاعات جامع و یکپارچه را به راه اندازیم.
میزان اسناد گردآوری شده چقدر است؟
این مسئول افزود: کار اصلی مرکز اسناد ایثارگران، ایجاد حلقه ارتباطی جنگ با نسل بعد است و باید بر گردآوری، ساماندهی و بسترسازی اسناد شهدا و ایثارگران پیش از تخریب آنان اقدام عاجل انجام دهد.
شهبازی ادامه داد: در بخش مکتوبات، از 275 هزار ایثارگر، هشت میلیون و 700 هزار سند گردآوری شده است. همچنین در بخش خاطرات شفاهی، تاریخ‌نگاری خاطرات و بیانات 17 هزار نفر از والدین جمع‌آوری شده است.
وی با بیان اینکه مصاحبه تاریخ شفاهی هفت هزار جانباز و آزاده نیز صورت گرفته است، تصریح کرد: امیدواریم که با تأمین نرم‌افزار آرشیو مناسب، این اسناد در اختیار پژوهشگران و در راستای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت به کار گرفته شود.
شهبازی با یادآوری اینکه سه چهارم اساسنامه بنیاد شهید براساس اصل ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است که متاسفانه این موضوع تاکنون به طور جدی صورت نگرفته است، گفت: متاسفانه اگر براساس قصور، اسناد این حوزه نابود شود، کسی متوجه این موضوع نمی‌شود و اگر اسناد کمتری از آنچه اکنون گردآوری شده است، جمع شود، نیز مورد توجه قرار نمی‌گیرد.
طرح صندوق امانت
وی با تأکید بر اینکه باید اولویت خود را بشناسیم، یادآور شد: البته ما به این معتقد نیستیم که بودجه در این حوزه حرف نخست را می‌زند. اگر روحیه بسیجی و از خودگذشتگی خانواده شهدا نبود نیز تاکنون این اتفاق‌ها صورت نمی‌گرفت.
شهبازی به وصیت‌نامه شهید غلامعلی پیچک که مادر وی از دادن آن خودداری می‌کرد یاد کرد و افزود: مادر شهید عنوان می‌کرد که این تنها باقی‌مانده و یادگار فرزندش است که اگر هر شب آن را نخواند، نمی‌تواند بخوابد، حال بنیاد شهید آن را نیز از وی می‌خواهد.
وی عنوان کرد: در این باره به خانواده شهدا یادآوری می‌شود که شهدا جان خود را در طبق اخلاص گذاشتند و از آن گذشتند تا آنچه را کسب کرده بودند و به آن رسیدند، به نسل بعد منتقل کنند.
شهبازی از طرح صندوق امانت در آرشیو بنیاد شهید یاد کرد و گفت: با انجام این اقدام، خانواده شهدا می‌توانند پرونده فیزیک شهید را مشاهده کنند. باید این مطلب به آنان گفته شود که خانه‌ها شرایط مناسب نگهداری اسناد شهدا را ندارند و باید خانواد‌ه‌ها، بار دیگر ایثار کنند و برای انتقال اعتقادات فرزندان خود، اسناد را به بنیاد شهید بسپارند و بنیاد نیز رونوشت مطابق اصل به آنها ارائه می‌کند.

captcha