حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا آخوندزاده، معاون نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاههای استان قم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در پاسخ به این سؤال که چه قدر از یک نذری سهم ما است و می توانیم بر اساس اخلاق اسلامی آن را بگیریم؟ گفت: نمیتوان برای این مسئله سهمی تعیین کرد بلکه به میزان اعتقاد افراد بستگی دارد.
وی ادامه داد: فردی ممکن است این باور را داشته باشد که اگر از یک نذر یک ذره هم بگیرد، همان یک ذره اثرش را خواهد گذاشت؛ بر اساس این اعتقاد هیچ مشکلی در نذری دادن و نذری گرفتن پیش نمیآید اما متأسفانه اکنون فضایی متفاوت از گرفتن نذری به عنوان یکغذای متبرک پیش آمده است و برخی چون غذای رایگان است برای گرفتن آن هر کاری میکنند.
حجتالاسلام آخوندزاده به انجام برخی اقدامات حرام برای گرفتن نذری، اشاره کرد و گفت: مشاهده کردهایم که مثلاً افراد ماشین خود را وسط خیابان پارک کرده و با ایجاد مزاحمت برای دیگران و گرفتن حقالناس به گردن خود عمل حرامی را مرتکب میشوند تا مثلاً شربت نذری بگیرد. پس افراد باید با درنظر گرفتن شرایط، از نذریها استفاده کنند.
وقتی خدا میخواهد به جوانمردی بندگان نمره دهد، نگرفتن نذری بهتر است
وی تصریح کرد: برخی از اوقات نگرفتن نذری به خاطر رعایت انصاف برکات نذری را دارد. یعنی برخی از اوقات خداوند میخواهد به جوانمردی بندگان خود نمره بدهد.
این مدرس دانشگاه با تأکید بر اینکه توصیههای دینی در خصوص نذری و انفاق زیاد است، گفت: به ویژه اگر به واسطه نذری پرچم اسلام برافراشته شود و شعار اسلام مطرح شود نذری دادن و نذری گرفتن اهمین بیشتری پیدا میکند.
بازار نذری را گرم نگه داشتن نوعی توجه به شعائر است به شرطی که ...
معاون نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاههای استان قم ادامه داد: خوردن نذری هم فضیلت است. یعنی بازار نذری را گرم نگه داشتن نوعی توجه به شعائر است به شرطی که شرایط آن رعایت شود.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا نذری دادن به افرادی که نیازمند نیستند هم فضیلت محسوب میشود؟ گفت: صدقه مخصوص نیازمندان است و بحث نذری فرق میکند و کلی و برای عموم است. حتی در افطاری دادن و نذری دادن گفته شده که سعی کنید از همه گروهها دعوت کنید نه فقط فقرا، تا آنها انگشت نما نشوند.
حجتالاسلام آخوندزاده در پاسخ به این سؤال که آیا نذری خاصیتی سوای سیرکردن دارد؟ گفت: بله قطعاً همین طور است و بسیاری از این نذریها کرامات دیدهاند.