به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، حسین نوشآبادی، سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ظهر امروز سهشنبه 18 آذرماه در نشست خبری خود در جمع خبرنگاران گزارشی از برگزاری دهمین اجلاس وزرای اطلاعرسانی کشورهای اسلامی ارائه کرد و گفت: این اجلاس با برنامهریزی مناسب در تهران برگزار شد و آثار بسیار مثبتی بر جای گذاشت. بیانیهای که در پایان اجلاس به امضای اکثریت اعضا رسید، حاکی از همگرایی و همافزایی این کشورها برای مقابله با تهدیدهای جهان اسلام است.
محکومیت جنایات جنگی مهمترین دستاورد اجلاس وزرای اطلاعرسانی
وی با ذکر چند بند از بیانیه افزود: در حال حاضر جریانی به نام اسلام آن کشورهای اسلامی را درگیر تحجرگرایی و اقدامات افراطی و تحرکات تروریستی کرده است که در این بیانیه بر نقش رسانههای عضو کشورهای اسلامی در به تصویر کشیدن جنایات و اعمال رژیم صهیونیستی تأکید شده است و این اتفاق نظر برای محکومیت جنایات جنگی مهمترین دستاورد این اجلاس بود.
نوشآبادی ادامه داد: در این بیانیه بر سرمایهگذاری در سیستمهای فناوری و تامین منابع انسانی کارآمد و فناوریهای نوین ارتباطی، همگرایی رسانهای کشورهای اسلامی برای اشاعه صلح و آرامش، نقش رسانهها در مقابله با تمام اشکال خشونت، مقابله با سوءاستفاده گروههای تکفیری از رسانههای نوین و ابراز نگرانی کشورهای اسلامی از جنایات گروههای تکفیری به نام اسلام تأکید شده است.
وی در ادامه گفت: با توجه به اینکه تنوع فرهنگها را به رسمیت میشناسیم اما همگرایی و همافزایی نیاز فوری جهان اسلام است. همچنین بحث ساختار ناعادلانه نظام بینالملل در این بیانیه مطرح شده که رسانهها میتوانند این خلأ را پر کنند که رسانههای جهان اسلام باید به جامعیت و کامل بودن اسلام برای اداره جامعه جهانی بپردازند و نقشآفرین باشند.
نوشآبادی در بخش دیگری از صحبتهای آغازین خود درباره بودجه بخش فرهنگی گفت: در سال آینده شاهد رشد بودجه فرهنگی خواهیم بود که در مجموع بودجه کل وزارت ارشاد 520 میلیارد تومان در سال جاری بود که برای سال آینده 770 میلیارد تومان پیشنهاد شده است. البته این رشد را در همه حوزهها شاهد هستیم به ویژه بحثهای مرتبط با پژوهش و موضوعات تحقیقاتی. همچنین بودجه سازمان فرهنگ و هنر ارتباطات، بنیاد ملی امام رضا(ع)، حوزه سینمایی و مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) و سازمان تبلیغات اسلامی در سال آینده از رشد خوبی برخوردار هستند.
وی در ادامه در پاسخ به سؤال خبرنگاری در مورد قانون حق دسترسی آزاد به انتشار اطلاعات گفت: قانون دسترسی آزاد به انتشار اطلاعات در دولت قبلی هم پیگیری شده بود که برای تصویب به دولت ارسال شده بود که آئیننامه اجرایی آن تصویب نشد؛ از این رو در دولت یازدهم با اصلاحاتی آئیننامه اجرایی تنظیم شد و این قانون به تصویب رسید. و برای اینکه مسیر قانونی آن طی شود باید برای تائید و انطباق آن به امضای رئیس مجلس برسد تا اجرایی شود که این موضوع یکی از دستاوردهای مهم دولت یازدهم در تأمین حقوقی شهروندی و جهش برای رسیدن به نقطه مطلوب است؛ چرا که مردم حق دارند از آخرین تصمیماتی که دولت میگیرد باخبر شوند و همه مسئولان نیز موظفند آخرین اتفاقات را به اطلاع مردم برساند و به طور آنلاین در اختیار مردم قرار دهند.از این رو براساس این قانون حق دسترسی آزاد به اطلاعاتی که در نهادها و سازمانها وجود دارد فراهم میشود.
درخواست رسمی برای اجرای کنسرت «یانی» داده نشده است
نوشآبادی درباره حضور خواننده یونانی برای اجرای موسیقی در ایران گفت: یکی از عناصر مهم در توسعه فرهنگی توجه به هنر و ظرفیتهای هنری است و برخی از چهرههای فاخر موسیقی جهان از جمله «یانی» خواننده یونانی میتواند در حوزههای تعاملات دیپلماسی فرهنگی مؤثر باشد و وزارت ارشاد با این تعاملات مخالفتی ندارد و کسانی که درصدد هستند این گونه برنامهها را به دور از حاشیهها برگزار کنند، درخواست دهند و بررسی میشود.
وی افزود: این موضوع منعی ندارد، اما هنوز درخواست رسمی داده نشده است و اگر با موازین جمهوری اسلامی ایران مخالفتی نداشته باشد، مجوز آن صادر میشود.
نوشآبادی درباره شیوهنامه اجرایی کنسرتها که میان ارشاد و پلیس تنظیم شده است، گفت: این موضوع پیشنهاد شده و در معاونت هنری در دست بررسی است، از این رو این شیوهنامه مصوب نشده است و بهزودی تفاهمنامهای برای اجرای برنامههای فرهنگی و هنری امضاء میشود و هدف این است که ضوابط مشخصی را برای این موضوع و جلوگیری از وقوع برخی ناهنجاریها و اتفاقاتی که در حاشیه کنسرتها وجود دارد، تعیین کنیم که این موضوع در راستای رعایت حقوق شهروندی است و این شیوهنامه میتواند کیفیت برگزاری این کنسرتها را ارتقا دهد.
وی در ادامه بیان کرد: اگر موفق به انعقاد این تفاهمنامه با پلیس شویم کنسرتهایی که در گذشته تعطیل میشد و هیچ ضابطهای برای آن وجود نداشت از برخوردهای سلیقهای در رابطه با آنها جلوگیری میشود و ما درگیر حواشی خاصی در رابطه کنسرتها نخواهیم بود.
پیشنهاد پرداخت یارانه کتاب از سوی دولت
نوشآبادی همچنین در رابطه با مصوبه سند نهضت مطالعه مفید اظهار کرد: مشکل پایین بودن سرانه مطالعه در کشور دغدغهای است که همه مسئولان و مقام معظم رهبری نیز بر آن تأکید داشتهاند که تدابیری اتخاذ شود تا وضعیت اسفبار مطالعه ارتقا یابد. اقداماتی در این راستا انجام شده اما کافی نبوده است.
سخنگوی وزارت ارشاد ادامه داد: نوشتن سند به تنهایی نمیتواند این مشکل را حل کند، بلکه باید فرهنگسازی شود و کتابخوانی تبدیل به فرهنگ شود. هر چند نوشتن سند خوب است اما کافی نیست. علاوه بر نوشتن سند راهبردی در حوزه کتاب و کتابخوانی باید اقدامات عملی و اجرایی انجام شود.
وی تصریح کرد: ما در حوزه تبلیغ کتاب آن اقدامات خوبی نداشتهایم و در زمینه توزیع کتاب در کشور نیز ضعف داریم که این موضوع نیازمند توانمند کردن شبکه توزیع در کشور است؛ چرا که این ضعف سبب شده مردم دسترسی آسان به کتاب نداشته باشند.
وی پیشنهاد کرد: دولت در کنار پرداختن یارانه به مردم، یارانه کتاب را نیز در نظر بگیرد تا کتاب بیش از پیش در سبد خانوار جای گیرد و به عنوان کالای ارزشمند تلقی شود. کشوری که داعیه فرهنگ و تمدن غنی را دارد باید تبلیغ کتاب را در اولویت خود قرار داده و ضعفهای موجود در این حوزه را رفع کند.
اعطای مدرک درجه یک فرهنگ به مرادیکرمانی در حد پیشنهاد است
نوشآبادی در ادامه درباره اعطای مدرک به هوشنگ مرادیکرمانی بیان کرد: این موضوع در حد یک پیشنهاد است و نهایی نشده است.
وی همچنین درباره بیمه فعالان قرآنی بیان کرد: کسانی که در حوزه فرهنگ به ویژه فعالان عرصه قرآن باید بیمه شوند و کسانی که نقش ممتازی در حوزه قرآن دارند، حتما باید مورد حمایت قرار گیرند و این موضوع در معاونت قرآن و عترت پیگیری میشود و هیچ کوتاهی صورت نخواهد گرفت و هر فعالیتی که بتواند به گسترش فرهنگ قرآنی بینجامد، حمایت میشود.
موسیقی رپ را ترویج بیبند و باری میدانیم
معاون حقوقی و پارلمانی وزیر ارشاد درباره برگزاری موسیقی رپ نیز گفت: تاکنون مجوزی در این زمینه نداشتیم و نخواهیم داشت چرا که نماد فرهنگ غربی است. البته بحث موسیقی پاپ از رپ جداست و آن را بومیسازی کردهایم و با آن مشکلی نداریم اما رپ را ترویج بیبند و باری میدانیم.
وی در ادامه درباره حمایت وزارت ارشاد از حوزه دفاع مقدس بیان کرد: وزارت ارشاد توجه ویژهای به فرهنگ مقاومت و ایثار دارد و تاکنون نیز در حد توان خود توجه داشته است و هر جا که نیاز باشد این آمادگی و اعتقاد در بدنه وزارت ارشاد وجود دارد که تفکر ایثار و شهادت ترویج یابد، از جمله در حوزه مسابقات، جشنوارهها و ... .
اکران فیلم «رستاخیز» منعی ندارد
نوشآبادی در ادامه در پاسخ به خبرنگار ایکنا درباره سرنوشت فیلم «رستاخیز» گفت: اصلاحاتی که قرار بود در فیلم «رستاخیز» ساخته احمدرضا درویش انجام شود، صورت گرفته و در حال حاضر منعی برای اکران آن وجود ندارد و در زمان مناسب خود اکران خواهد شد.
وی همچنین به سؤال دیگر ایکنا درباره نحوه نظارت بر بازیهای رایانهای به ویژه بازی «KICKASS» که مجوز آن از سوی وزارت ارشاد صادرشده و خلاف شئونات اسلامی است، گفت: در مورد بازی که گفتید و مجوز آن از هم از سوی ارشاد صادر شده است، این موضوع را به بنیاد بازیهای رایانهای منعکس کردیم.
نیاز باشد ارشاد مجوزش را پس میگیرد
وی ادامه داد: اگر چنانچه مشکل خاصی داشته باشد مجدداً رسیدگی خواهد شد و اگر نیاز به اصلاح باشد، اصلاح صورت خواهد گرفت.
وی افزود: اگر در جایی هم وزارت ارشاد مجوزی را صادر کرده است، اگر به این جمعبندی برسد که مجوز را پس بگیرد، این کار را انجام خواهد داد.
نوشآبادی ادامه داد: اگر به این نقطهنظر برسیم که فیلمی، انیمیشنی و یا سیدیای در بازار توزیع شده که با بنیانهای فکری و اعتقادی و فرهنگی در تضاد است، قطعاً برخورد خواهد شد و جلوگیری میشود و حتی اگر مجوز آن شتابزده صادر شده باشد و اگر دقت نظر هم نسبت به صدور مجوز نشده باشد نسبت به جمعآوری آن اقدام خواهد شد.
نظارت بر بازیهای رایانهای را دقیقتر خواهیم کرد
وی تأکید کرد: وزارت ارشاد نسبت به این موضوعات حساسیت دارد و با توجه به اینکه نظارت بر محصولات فرهنگی به حوزه تخصصی خود محول شده و نقش خود را به ستاد صیانت از محصولات فرهنگی و به حوزههای ذیربط اجرایی و تخصصی واگذار کرده است، ما نیز این نظارت را دقیقتر خواهیم کرد و نسبت به توزیع محصولات فرهنگی و هنری حساسیت خواهیم داشت.
وی بار دیگر تصریح کرد: وزارت ارشاد از هر گونه اقدامی که تولید نگرانی کرده و جامعه را ملتهب کند و به آرمانها و اندیشههای اسلامی یک ملت آسیب بزند، جلوگیری میکند به ویژه بازیهایی که در حوزه کودک و نوجوان تولید میشود حساسیت ارشاد به مراتب بیشتر از سایر گروههای سنی و مخاطبان است.
تعیین هیئت داوری شعـر فجر در حال انجام است
نوشآبادی درباره جشنواره شعر فجر و تأخیری که در اعلام فراخوان آن به وجود آمده، گفت: جشنوارههای مختلف فجر، ساز و کار مشخصی دارند و براساس زمانبندی مشخص انجام میشوند و هر جشنوارهای کارهای خود را شروع کرده است. البته جشنواره شعر کمی عقب مانده که این تأخیر در فرصت باقیمانده جبران خواهد شد. تعیین هیئت داوری شعر فجر نیز در حال انجام است و نگرانی در این زمینه وجود ندارد و از سوی دیگر هیچ جشنوارهای تعطیل نشده و همه در زمان مناسب برگزار خواهند شد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره راهاندازی گوگل فارسی گفت: اولین بار این موضوع از سوی وزیر ارشاد مطرح شد که آن هم در راستای تقویت زبان فارسی بوده است. یکی از سیاستهای بنیادی ارشاد تقویت زبان فارسی در داخل و خارج از کشور است؛ از این رو اگر بتوانیم گوگل فارسی را طراحی کنیم، میتوانیم از طریق آن، زبان فارسی را ترویج دهیم و این یک اتفاق مثبت است و این شبکه ملی میتواند به یک جریان فرهنگی تبدیل شود.
راهاندازی گوگل فارسی در راستای تقویت زبان فارسی
نوشآبادی در ادامه تصریح کرد: شبکه ملی فرهنگ با استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی در حال راهاندازی است که از توانمندیهای این بخش استفاده خواهد شد و ارشاد در آن نقش نظارتی و هدایتی دارد و مغایرتی با سیاستهای کلی ارشاد ندارد. سیاست تعدیل سازمانهای زیرمجموعه که قابل واگذاری است، اعلام شده و در دستور کار است تا بتوانیم به نقش نظارتی و حاکمیتی خود بیشتر بپردازیم برای نمونه حوزه فناوریهای دیجیتال اکنون از سوی بخش خصوصی اداره میشود.
وی در پاسخ به این خبرنگار درباره عدم رعایت معافیت مالیاتی کتابفروشان از سوی سازمان امور مالیاتی گفت: تفاهمنامه اجرا شده میان سازمان امور مالیاتی و وزارت ارشاد به معافیت مالیاتی کتابفروشان تاکید دارد و کتابفروشیهایی که در کنار کتاب اقلام تحریری میفروشند نیز معاف بوده و فروشندگان کتابهای کمک آموزشی نیز از همین کیس به شما میروند.
سخنگوی وزارت ارشاد همچنین در پاسخ به صدور مجوز فعالیت شبکه خبری بیبیسی در ایران گفت: هر شبکه خارجی که معاند نظام نباشد و در چارچوبهای صحیح در حوزه اطلاعرسانی و فعالیت صرفاً خبری فعالیت کند در صورت ارائه تقاضا، تقاضای آنها بررسی خواهد شد، به شرطی که بنای دشمنی نداشته باشند.