کد خبر: 2619066
تاریخ انتشار : ۲۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۴

ششمین همایش وقف و رسانه برگزار شد/ تجلیل از ایکنا

گروه جامعه: ششمین همایش وقف و رسانه امروز، ۲۶ آذرماه، با حضور نائب رئیس مجلس شورای اسلامی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار وحدت برگزار شد و طی آن از خبرنگار ایکنا تجلیل به عمل آمد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، ششمین همایش وقف و رسانه امروز، 26 آذرماه، با حضور حجج اسلام محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، ابوترابی فرد نائب رئیس مجلس شورای اسلامی، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدحسین صوفی، معاون صدای سازمان صدا و سیما، اصحاب رسانه و هنرمندان در تالار وحدت برگزار شد.

در ابتدای این مراسم، حسن ربیعی، مدیرکل حوزه ریاست روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان اوقاف و امور خیریه ضمن عرض خیرمقدم گویی به حضار، سابقه برگزاری همایش وقف و رسانه را مربوط به سال 88 دانست و گفت: علی رغم خدمات مؤثری که وقف برای مردم و جامعه داشته است، آحاد مردم از برکات و خدمات آن بی‌اطلاع و یا کم اطلاع بودند.

وی ادامه داد: طبق نظرسنجی که در سال 88 صورت گرفت 77 درصد مردم از وقف کم اطلاع و بی اطلاع بودند. بدین شکل ترتیبی اتخاذ شد تا ترویج فرهنگ وقف و کارکردها و آثار و برکات آن در زندگی مردم بروز و ظهور داشته باشد.

ربیعی: رشد قابل ملاحظه وقف هنوز ما را به جایگاه مطلوب نرسانده
ربیعی رویکرد سازمان اوقاف را آگاه سازی مردم از طریق رسانه‌ها دانست و گفت: در این راستا تولید ده‌ها اثر هنری، نمایشی، فیلم، مستند، شعر ابیات، فیلم نامه، عکس و هزاران خبر و گزارش و مصاحبه ایجاد شد. با این حال با وجود رشد قابل ملاحظه وقف در کشور هنوز با موقعیت مطلوب فاصله داریم.

وی هدف سازمان اوقاف را نمایش نقش وقف و بقاع متبرکه در مهندسی فرهنگی نظام و سیاست‌های کلی کشور دانست و گفت: انتظار می‌رود سنت حسنه‌ای که ریشه در اعتقادات و فطرت انسان‌ها دارد در جایگاه حقیقی خود قرار گیرد.

در ادامه این مراسم حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه نیز به ایراد سخنرانی پرداخت و با اشاره به اینکه نسبت به وقف دو نگاه وجود دارد، گفت: در نگاه جزئی، وقف فقط برای این بوجود آمده است که نیازهای مستمندان و مشکلات جامعه را حل کند اما در نگاه کلی، این سنت حسنه یکی از احکام مهم الهی است که در تمدن سازی و فرهنگ سازی نقش برجسته و مهمی دارد.

حجت‌الاسلام محمدی تأکید کرد: اگر بخواهیم با نگاه کلان به وقف بنگریم همه دستگاه‌ها و نهادها باید برای احیای فرهنگ وقف همکاری کنند چرا که در جامعه اسلامی همه مدیون وقف هستند، بنابراین وظیفه همگانی اقتضا می‌کند که نسبت به این فرهنگ توجه داشته باشیم.

وی به سخنی از پیامبر(ص) که می‌فرمایند: «کسی که به امور مسلمین و جامعه بشری اهتمام نداشته باشد، مسلمان نیست» اشاره و عنوان کرد: از همین رو نباید فقط به خودمان یا فرزندانمان فکر کنیم بلکه باید در راستای حل مشکلات جامعه اهتمام بورزیم و برای آنها برنامه ریزی کنیم.

حجت‌الاسلام محمدی: رسانه مهم‌ترین دستگاه در قبال ترویج فرهنگ وقف
وی وقف را یک رسانه دانست و گفت: در میان دستگاه‌های مختلف رسانه‌ها در اولویت ترویج و احیا فرهنگ وقف هستند. در دوران پهلوی و قبل از آن برخی از حاکمان ظالم و جبار رابطه خوبی با وقف نداشتند و می‌خواستند که فرهنگ وقف را ازبین ببرند تا مردم با آن ناآشنا باشند.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه با ارائه آماری در این زمینه گفت: از ابتدای انقلاب تا سال 88، هر سال میانگین 200 موقوفه به ثبت می‌رسید اما پس از برگزاری همایش‌های وقف و رسانه و فعالیت‌های رسانه‌ای در این راستا در سال گذشته، هزار و 800 موقوفه ثبت شد و در 9 ماهه نخست سال جاری نیز دو هزار موقوفه به ثبت رسیده است، باید کاری کنیم تا وقف به یک گفتمان عمومی، ارزشی و فرهنگ عمومی تبدیل شود تا در جامعه اثرگذار باشد.

اولویت‌های وقف
حجت الاسلام محمدی با بیان این مطلب که وقف می‌تواند یکی از مؤلفه‌های اقتصاد مقاومتی باشد، افزود: با توجه به نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری باید فرهنگ، اقتصاد و علم و فناوری در اولویت کارها قرار گیرد.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه یادآور شد: تقاضای ما از رسانه‌ها این است که به معرفی و الگوسازی واقفان خیر، اطلاع رسانی خدمات و آثار وقف، تهیه فیلم‌های مستند برای آشنایی با کارکردهای وقف، مشاوره و آموزش در حوزه وقف‌، جهت دهی برای وقف کردن برای نیازهای روز‌، برگزاری برنامه‌های تخصصی و کارشناسی و احیا سبک آموزش دینی بپردازند. همچنین از رسانه‌ها انتظار داریم در خصوص موضوعات مشابه با وقف مانند ثلث وصیت، قسم، عهد یا حبس نیز فعالیت داشته باشند.

حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد: وقف ثمره پیوند دین، عقل و ثروت است
در بخش دیگری از این مراسم حجت‌الاسلام والمسلمین ابوترابی فرد، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی به ایراد سخنرانی در این همایش پرداخت و با بیان اینکه وقف ثمره پیوند دین، عقل و ثروت است اظهار کرد: توسعه معرفتی، اخلاقی و علمی ایران اسلامی در جهان اسلام مرهون فرهنگ وقف است.

وی با تأکید بر اینکه هنوز نتوانسته‌ایم در عرصه‌های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی از ظرفیت وقف به عنوان حکمی دینی و عقلانی بهره ببریم عنوان کرد: سرمایه وقف باید حفظ شود و آن چیزی جز بهره وری شایسته نیست.

وی توجه مدیریت سازمان اوقاف و امور خیریه به حوزه رسانه را دلیل هوشمندی آنان دانست و تصریح کرد: هنوز رسانه به عنوان یک ابزار کارآمد در اختیار ما قرار نگرفته در صورتی که دنیای غرب برای انتقال پیام یک ابزار بیش ندارد و آن رسانه است.

حجت‌الاسلام و المسلمین ابوترابی فرد، موفقیت رسانه را مستلزم توجه به چند حوزه دانست و گفت: در مرحله نخست باید به کیفیت پیام توجه داشت و نحوی که بتواند پاسخگویی مخاطبان اثر باشد. رسانه‌ای می‌تواند رسالت خود را محقق کند که آثار خود را در بالاترین سطح کیفیت ارائه دهد.

علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با حضور در همایش وقف و رسانه به ایراد سخنرانی پرداخت و با بیان اینکه وقف صرفا اختصاص به مسلمانان ندارد اظهار کرد: حس نوع دوستی ایجاب می‌کند افراد به فکر دیگران و آیندگان نیز باشند بدین ترتیب در جوامع قبل از اسلام و پس از آن موارد وقف دیده شده است.

وی با تأکید بر اینکه در کشورهای غربی بسیاری از مراکز بهداشتی، علمی، آموزشی و پژوهشی موقوفه هستند و از سوی افراد خیر بنا شده‌اند اظهار کرد: بسیاری از دانشگاه‌ها در کشورهای غربی بیشتر درآمدشان از موقوفات تأمین می‌شود و به این دلیل دانشجویان را بورسیه می‌کنند که دانشگاه وقف همین عمل شده است.

وی با بیان اینکه وقف در کشور ما در دوره‌های مختلف با فراز و نشیب روبرو بوده است گفت: به عنوان مثال وقف در اسلام طی عصر سلجوقیان و همچنین در خراسان طی عصر تیموریان رونق فراوانی یافت. همچنین بخش عظیمی از برخی شهرهای کشور همچون سرخس، چناران و یاسوج وقف هستند.

جنتی با اشاره به اینکه در گذشته وقف‌ها با توجه به نیازهای کوچک و بزرگ جامعه صورت می‌گرفته است گفت: 85 درصد اراضی شهر مشهد موقوفه امام رضا(ع) است.

وی با اشاره به تأکیدات سازمان اوقاف و امور خیریه مبنی بر تعامل وقف و رسانه اظهار کرد: این تعامل باید دو سویه باشد اوقاف باید به اطلاع رسانی عملکرد و ساز و کارهای خود بپردازد تا رسانه نیز بتواند به بهترین نحو به انعکاس آن بپردازد.

جنتی: سازمان اوقاف شبهات را رفع کند
وی ادامه داد: همچنین وقف می‌تواند به کمک رسانه بیاید و صرف ایجاد و ساخت فیلم‌ها و سریال‌های تربیتی و دینی اخلاقی شود. اوقاف باید شبهات را رفع کند چرا که هر چه شفافیت عملکرد سازمان اوقاف بیشتر باشد فرهنگ وقف نیز رونق بیشتری می‌یابد.

از دیگر سخنرانان این مراسم، محمد حسین صوفی، معاون صدای سازمان صدا و سیما بود. وی به نقش رسانه‌ها در ماندگاری جریانات اشاره و عنوان کرد: ماندگاری واقعه عاشورا به سبب رفتار رسانه‌ای حضرت زینب و امام سجاد(ع) بود. اگر این رفتار رسانه‌ای نبود امروز جمعیت 20 میلیونی مسلمان  در اربعین امام حسین(ع) در کربلای معلی گرد هم نمی‌آمدند.

صوفی: رسانه می‌تواند تفکر هنری را ماندگار کند
وی با تأکید بر اینکه رسانه می‌تواند تفکر هنری را جاودانه کند اظهار کرد: مهم ترین وظیفه رسانه ترویج و اشاعه تفکر سالم و اخلاقی است که یکی از این تفکرات برتر، تفکر وقف است که طی سال‌های مختلف به نحوه‌های متنوع از سوی متدینین و متمکنین صورت گرفته است.

وی به وظایف متقابل وقف و رسانه اشاره و عنوان کرد: رسانه می‌تواند در زمینه معرفی وقف و واقفان، موقوفات، دعوت از خیران و ... فعالیت کند به طوری که در سال‌های اخیر اهتمام رسانه به تولید این آثار افزایش یافته است.

وی با توجه به سیر تطور نیات وقف در کشور گفت: مصادیق دیگری نیز می‌تواند به حوزه وقف ورود پیدا کند که از جمله می‌توان به کمک به توسعه شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی، کمک به تولید کتاب و راه‌اندازی انتشارات اشاره کرد.

خبرنگار ایکنا تجلیل شد
در بخش دیگری از این مراسم از رسانه‌های فعال در حوزه وقف تجلیل شد که در این بین خبرنگار ایکنا نیز با اهدای لوح تقدیر و هدیه تجلیل به عمل آمد. از دیگر تقدیرشوندگان این مراسم مادران و همسران شهدای خبرنگار و عوامل فیلم پرده نشین بودند.

یادآوری می‌شود، در پایان این مراسم از کتاب «فرهنگ وقف» و پوستر همایش «وقف چشمه همیشه جاری» نیز رونمایی شد.

گزارش تصویری برنامه را اینجا ببینید!

captcha