به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به مناسبت شهادت حضرت علی بن موسی الرضا، بررسی منش و سیره سیاسی این امام همام با وجود محدودیتها و فشارهای بنیعباس میتواند درسآموز باشد. در این راستا بخشهایی از بیانات امام(ره) و رهبر معظم انقلاب در این باره به شرح ذیل میباشد.
امام(ره) در سخنانی درباره ضرورت حفظ آرامش و وحدت ملت به سیره امام رضا(ع) دراین باره اشاره میکنند و میفرمایند: « و شما میدانید که حضرت رضا ـ سلام اللّه علیه ـ در آن ابتلائاتی که داشت و در آن مصیبتهای معنوی که برایش وارد میشد، بدون اینکه یک اختلافی ایجاد کند، با آرامش، راه خودش را به پیش میبرد. مقید بود به اینکه آرامش ملت را حفظ کند...برای اینکه اسلام محتاج به آرامش است. ما همۀ اختلافات خودمان را باید عقَلا حل بکنند و نگذارند به سروصدا و به اختلافاندازی منتهی بشود». ( صحیفه امام(ره)، ج 13)
همچنین امام(ره) در سخنانی دیگر هدف از ایجاد محدودیت بر امام رضا(ع) را اینگونه بیان میکنند: « قرآن الآن در حجاب است، مستور است این قرآن. بعضی آیات قرآن است که گرچه بشر یا فلاسفه یا عرفا تا یک حدودی در موردش صحبتها کردند، لکن آن که باید باشد، نشده است و نمیشود. قرآن هم برای «مَنْ خوطِبَ بِه» آمده است. انّما یَعرفُ القُرآنَ مَنْ خوطِبَ بِهِ. اگر مقصود معانی عرفیه بود، که مردم همه میفهمند معانی عرفیه را، آن چی بوده است؟ و ما باید تا آخر متأسف باشیم. حضرت رضا ـ سلام اللّه علیه ـ که با آن نیرنگ ایشان را بردند، الزاماً بردند به آنجا و خواستند ایشان را چه بکنند، معلوم بود که از اول بنابراین نیست، نگذاشتند که اینها یک حکومتی به دستشان بیاید، یک مجالی به دستشان بیاید که لااقل تعلیمات را بکنند». (صحیفه امام(ره)، ج 19)
رهبر معظم انقلاب در بخشی از بیانات خود در دیدار فرماندهان سپاه، درباره سیره سیاسی امام رضا(ع) فرمودند: «آن وقتی که حضرت به امامت رسیدند، دوستان و نزدیکان و علاقهمندان حضرت میگفتند که: علىّبنموسی در این فضا چه کار میتواند انجام بدهد - این فضای شدّت اختناقِ هارونی که در روایت دارد که میگفتند: وَ سَیفُ هارونَ تَقطُرُ دَما؛ خون میچکد از شمشیر هارون - این جوان در این شرایط، در ادامهی جهاد امامان شیعه و در مسئولیّت عظیمی که برعهدهاش است، میخواهد چه بکند؟ این اولِ امامت علىّبنموسیالرّضا (علیهالسّلام) است. بعد از این نوزده سال یا بیست سال که پایان دوران امامت و شهادت علىّبنموسیالرّضا است، وقتی شما نگاه میکنید، میبینید که همان تفکّر ولایت اهلبیت و پیوستگی به خاندان پیغمبر آنچنان گسترشی در دنیای اسلام پیدا کرده که دستگاه ظالم و دیکتاتور بنیعبّاس از مواجههی با آن عاجز است؛ این را علىّبنموسی الرّضا انجام داده».
متن کامل بیانات را اینجا ببینید!
همچنین مقام معظم رهبری در دوران ریاست جمهوری در پیام به کنگره جهانی امام رضا(ع) در سال 1363 به شش تدبیر امام رضا(ع) در مقابل مأمون اشاره میکنند و میفرمایند: «به تدبر میتوان فهمید که امام هشتم در این دوران همان مبارزه درازمدت اهلبیت را که در همه اعصار بعد از عاشورا استمرار داشته با همان جهتگیری و همان اهداف ادامه میداده است...علیبنموسیالرضا فقط بدین شرط ولیعهدی را پذیرفت که در هیچیک از شئون حکومت دخالت نکند ... و مأمون که فکر میکرد فعلاً در شروع کار این شرط قابل تحمل است و بعدها به تدریج میتوان امام را به صحنه فعالیتهای خلافتی کشانید، این شرط را از آن حضرت قبول کرد. روشن است که با تحقق این شرط، نقشهی مأمون نقش برآب میشد و بیشترین هدفهای او نابرآورده میگشت...ما بهرهبرداری اصلی امام از این ماجرا بسی از اینها مهمتر است: امام با قبول ولیعهدی، دست به حرکتی میزند که در تاریخ زندگی ائمه پس از پایان خلافت اهل بیت در سال چهلم هجری تا آن روز و تا آخر دوران خلافت بینظیر بوده است و آن برملا کردن داعیهی امامت شیعی در سطح عظیم اسلام و دریدن پرده غلیظ تقیه و رساندن پیام تشیع به گوش همه مسلمانهاست».
متن کامل پیام را اینجا ببینید!