حجتاسلام والمسلمین علیرضا سبحانینسب، کارشناس فضای مجازی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به این موضوع که باید خانوادهها را نسبت به استفاده مناسب از اپلیکیشنهای موبایلی آگاه کرد، گفت: باید به خانوادهها این آگاهی را بدهیم که این ابزارهای ارتباطی سبب ایجاد فاصلهای نامبارک شده است. خانوادهها باید بدانند آن چیزی که از این ابزارها به جهت دست یافتن به اطلاعات یا لذت بردن بدست میآورند، غیرقابل مقایسه با از دست رفتن میزان عاطفه خانوادگی است. بنابراین این ابزارها ارزش ندارد که به بهای از دست دادن جمع خانوادگی به این ابزارها پناه ببریم.
وی افزود: با روندی که حرکت میکنیم، پیش بینی شده است که تا 10 سال آینده خانوادهها به گونهای باشند که تنها به هنگام استراحت، غذاخوردن دورهم جمع جمع شوند و در این شرایط رابطهها بسیار خشک، فاصلهدار و غریبانه میشود. همچنین این پیش بینی را هم میتوان کرد که فضای خانواده همچون خوابگاه دانشجویی غرب شود که همه نسبت به دیگر غریبه باشند.
خانوادهها گفتگوی سازنده را بلد نیستند
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: متأسفانه برخی از خانوادهها هنوز یادنگرفتهاند که یک گفتوگوی سازنده، مفید، شیرین و پر از احساس و عاطفه در کنار هم داشته باشند و زمانی که شروع به گفتگو میکنند نتیجهاش به تلخی و تندی ختم میشود. به همین دلیل خانوادهها به وسایل ارتباطی همچون موبایل پناه میبرند تا از این گفتگوها دوری کنند.
وی به ارائه راهکارهایی برای مقابله با آسیبهای شبکههای اجتماعی موبایلی پرداخت و گفت: همانطور که زمان دقیقی را برای استفاده فرزندان از تبلت و لبتاب قرار میدهیم باید به آنها یاددهیم که در استفاده از موبایل و برنامههای آن هم برنامه داشته باشند. یعنی زمانی که خانواده دور هم جمع میشوند موبایل را کنار بگذارند و به گفتگو بنشینند.
حجتالاسلام سبحانینسب اظهار کرد: روزانه هزاران هزار، اپلیکیشن تولید میشود و ما لاجرم باید انتخاب کنیم چراکه محدوده عمر داریم. یعنی باید آموزش ببینیم که قدرت انتخاب داشته باشیم تا خود را به دل موج و دریا نسپاریم. اعضای خانوادهها باید بدانند که شخصیت، توانایی و جایگاه دینی که دارند، همه آن به دلیل انتخابهایشان است و اگر هماکنون انتخابها را کنترل نکنند، آینده مبهمی در پیش رویشان است و اگر کنترل کنند آینده درخشانی خواهند داشت.
نباید مغلوب رسانهها شویم
وی بیان کرد: مهم این است که ما مغلوب رسانهها نشویم تا انتخاب از آن استفاده کنیم. برای مثال میتوان زمان برنامهریزی شدهای را به استفاده از وسایل ارتباطی پرداخت. هرلحظه آنلاین بودن با این رسانهها آسیبهای بسیاری را در پی خواهد داشت. برای مثال بنده بسیاری از این برنامهها را نصب کردم تا در جریان فضاها باشم پس از اینکه احساس کردم برخی از این رسانهها برایم موضوعیت ندارد، پاک کردم و آن را کنار گذاشتم. اگر همه ما بخواهیم در همه این برنامهها حضور فعال داشته باشیم از همه زندگی عقب خواهیم ماند. این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: اگر حضور فعال در این شبکههای اجتماعی موبایلی جزء افتخارات ما قرار بگیرد یعنی همه عمر را صرف این ابزارها کردهایم درحالی که ما نباید در خدمت ابزارها باشیم بلکه با توجه به قدرت انتخاب و انتخابی هوشمند وضعیت را کنترل کنیم تا شاهد کاش آسیبهای ناشی از آن باشیم. وی بیان کرد: پس از انقلاب اسلامی، مهمترین مطالبی که به خانوادهها آموزش داده شده کنترل جمعیت و دوری از آفتها و بیماریهایی همچون HIV است. متأسفانه بیش از این نتوانستهایم خانوادهها را با زندگی زناشویی آشنا کنیم.
رسانهها خانوادهها را با زندگی زناشویی آشنا کنند
حجتالاسلام سبحانینسب اظهار کرد: رسانهها هم نتوانستهاند خانوادهها را با زندگی زناشویی آشنا کنند و همیشه سیما یا سینما دعواهای خانوادگی را نشان میدهند تا راهکارهای درمان این بیماریها را. این رسانهها بیشتر تعارضات را نشان میدهند. البته نمیتوان کارهای خوب رسانهها را انکار کرد اما سیستم و نظام آموزشی در هیچ مقطعی نتوانسته است، تولیتی برای آموزش خانواده داشته باشد.
وی افزود: از دیگر مشکلات ناشی از شبکههای اجتماعی موبایلی، تعامل نداشتن خانوادهها با یکدیگر است. آنها نمیتوانند بر یکدیگر تأثیربگذارند.از آنجا که والدین در مسیر آسیبهای شبکههای اجتماعی موبایلی هستند، فرزندان هم آسیب میبینند چرا که والدین در غفلت هستند. بنابراین ابتدا والدین باید آموزشهای لازم را ببینند تا بتوانند آرامش را به خانه برگردانند و فرزندان در فضای آرامش زندگی حقیقی را تجربه کنند، نه زندگی مجازی.