به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، یکی دیگر از موفقیتهای استاد محمد حصان در عرصه تلاوت قرآن کریم این بود که در یکی از مشهورترین مساجد مصر به نام مسجد «الاحمدی» هر طنطا که در حال حاضر قاری رسمی این مسجد استاد «محمد بسیونی» است به عنوان قاری رسمی به تلاوت پرداخت.
البته به لحاظ شرایط خاص محمد حصان و نابینائیش باید کسی همیشه او را همراهی کرده و یاری میداد که در این زمینه این استاد از فردی به نام حاج «عبدالغنی» نام برده و از وی به شایستگی یاد میکند و این فرد او را در تمامی مجالس همراهی میکرد.
محتوای سوره بلد
این سوره در مکه نازل شده و داراى بیست آیه است. این سوره در عین کوتاهى حقایق بزرگى را در بردارد به گونهای که در قسمت اول این سوره پس از ذکر سوگندهاى پرمعنایى اشاره به این حقیقت شده که زندگى انسان در عالم دنیا همواره توأم با مشکلات و رنج است، تا از یکسو خود را براى رفتن به جنگ مشکلات آماده سازد و از سوى دیگر انتظار آرامش و آسودگى مطلق را در این جهان از سر بیرون کند، آرامش مطلق تنها در زندگى آخرت امکانپذیر است و بس.
در بخش دیگرى از این سوره قسمتى از مهمترین نعمتهاى الهى را بر انسان مىشمرد و سپس به ناسپاسى او در مقابل این نعمتها اشاره مىکند و در آخرین بخش این سوره مردم را به دو گروه اصحاب المیمنة و اصحاب المشئمة تقسیم کرده و گوشهاى از صفات اعمال گروه اول ( مؤمنان صالح ) و سپس سرنوشت آنها را بیان مىکند و بعد به نقطه مقابل آنها یعنى کافران و مجرمان و سرنوشت آنها مىپردازد.
تعبیر آیات سوره بسیار قاطع و کوبنده، جملهبندیها کوتاه و پرطنین و الفاظ بسیار مؤثر و گویا است و شکل آیات و محتوا نشان مىدهد که این سوره از سورههاى مکى است. (تفسیر نمونه، ج 27، ص4)
محتوای سوره شمس
این سوره در مکه نازل شده و 15 آیه دارد. در فضیلت خواندن این سوره آمده است که که در حدیثى از پیغمبر اکرم (ص) آمده است «من قرأها فکانما تصدق بکل شىء طلعت علیه الشمس و القمر؛ هر کس آن را بخواند گویى به تعداد تمام اشیایى که خورشید و ماه بر آنها مىتابد در راه خدا صدقه داده است».
در حقیقت این سوره تهذیب نفس و تطهیر قلوب از ناپاکیها و ناخالصیها است و بر محور همین معنى دور مىزند، منتها در آغاز سوره به 11 موضوع مهم از عالم خلقت و ذات پاک خداوند براى اثبات این معنى که فلاح و رستگارى در گرو تهذیب نفس است قسم یاد شده و بیشترین سوگندهاى قرآن را به طور جمعى در خود جاى داده است.
در پایان سوره به ذکر نمونهاى از اقوام متمرد و گردنکش که به خاطر ترک تهذیب نفس در شقاوت ابدى فرو رفتند و خداوند آنها را به مجازات شدیدى گرفتار کرد، یعنى قوم ثمود مىپردازد و با اشاره کوتاهى به سرنوشت آنها سوره را پایان مىدهد. در حقیقت این سوره کوتاه یکى از مهمترین مسائل سرنوشتساز زندگى بشر را بازگو مىکند و نظام ارزشى اسلام را در مورد انسانها مشخص مىسازد .(تفسیر نمونه، ج 27، ص36)
محتوای سوره لیل
این سوره در مکه نازل شده ودارای 21 آیه است. این سوره که از سورههاى مکى است ویژگیهاى سورههاى مکى را در بر دارد، مقطعهاى آیات کوتاه، محتواى آنها داغ و عمدتاً ناظر به قیامت، پاداش، کیفر الهى و عوامل و اسباب آن است.
در آغاز بعد از ذکر سه سوگند مردم را به دو گروه تقسیم مىکند انفاق کنندگان با تقوا و بخیلانى که منکر پاداش قیامتند، پایان کار گروه اول را خوشبختى و سهولت و آرامش و پایان کار گروه دوم را سختى و تنگى و بدبختى مىشمرد. در بخش دیگرى از این سوره، بعد از اشاره به این معنى که هدایت بندگان بر خدا است ، همگان را از آتش فروزان دوزخ انذار مىکند. در آخرین بخش کسانى را که در این آتش مىسوزند و گروهى را که از آن نجات مىیابند با ذکر اوصاف معرفى مىکند.( تفسیر نمونه، ج 27، ص67)
محتوای سوره ضحی
این سوره در مکه نازل شده و 11 آیه دارد. طبق بعضى از روایات وقتى نازل شد که پیامبر (ص) بر اثر تأخیر و انقطاع موقت وحى ناراحت بود و زبان دشمنان نیز باز شده بود، سوره نازل شد و همچون باران رحمتى بر قلب پاک پیامبر(ص) نشست و تاب و توان تازهاى به او بخشید و زبان بدگویان را قطع کرد .(تفسیر نمونه، ج 27، ص 93)
محتوای سوره شرح(الم نشرح)
این سوره در مکه نازل شده و داراى 8 آیه است. در فضیلت تلاوت این سوره در حدیثى از پیغمبر اکرم (ص) مىخوانیم که فرمود «من قرأها اعطى من الاجر کمن لقى محمدا (ص) مغتما ففرج عنه: هر کس این سوره را بخواند پاداش کسى را دارد که محمد (ص) را غمگین دیده و اندوه را از قلب او زدوده است».
معروف این است که این سوره بعد از سوره و الضحى نازل شده است و محتواى آن نیز همین مطلب را تأیید مىکند چرا که در این سوره باز قسمتى از مواهب الهى بر پیغمبر اکرم (ص) شمرده شده است در واقع سه نوع موهبت بزرگ در سوره و الضحى آمده بود و سه موهبت بزرگ در سوره ا لم نشرح آمده است مواهب گذشته بعضى مادى و بعضى معنوى بود اما مواهب سه گانه این سوره همه جنبه معنوى دارد.(تفسیر نمونه، ج 27، ص 119)
محتوای سوره تین
این سوره در مکه نازل شده و 8 آیه دارد. این سوره در حقیقت بر محور آفرینش زیباى انسان و مراحل تکامل و انحطاط او دور مىزند و این مطلب با سوگندهاى پر معنایى در آغاز سوره شروع شده است و بعد از شمردن عوامل پیروزى و نجات انسان، سرانجام با تأکید بر مسئله معاد و حاکمیت مطلقه خداوند پایان مىگیرد.( تفسیر نمونه، ج 27، ص136)
محتوای سوره علق
این سوره در مکه نازل شده و داراى 19 آیه است. مشهور در میان مفسران این است که این سوره نخستین سورهاى است که بر پیغمبر گرامى اسلام (ص) نازل شده و محتواى آن نیز مؤید همین معنى است و اینکه بعضى گفتهاند نخستین سوره سوره حمد، یا سوره مدثر است خلاف مشهور است.
این سوره در آغاز به پیغمبر اکرم (ص) دستور قرائت و تلاوت مىدهد و سپس از آفرینش این انسان با عظمت، از یک قطعه خون بى ارزش سخن مىگوید و در مرحله بعد از تکامل انسان در پرتو لطف و کرم پروردگار و آشنایى او به علم و دانش و قلم بحث مىکند.
در مرحله بعد از انسانهاى ناسپاسى که علىرغم این همه موهبت و اکرام الهى راه طغیان را پیش مىگیرند سخن به میان مىآورد و سرانجام به مجازات دردناک کسانى که مانع هدایت مردم و اعمال نیک هستند اشاره مىکند و سوره را با دستور سجده و تقرب به درگاه پروردگار پایان مىدهد.(تفسیر نمونه، ج 27، ص151)
تلاوت سوره فجر، آیات 27 تا 30 و سورههای بلد، شمس، لیل، ضحی، شرح، تین، علق با صدای استاد حصان
تا پایان سال جاری سه روز در هفته روزهای یکشنبه، سهشنبه، جمعه یک فایل از تلاوت قراء برتر جهان اسلام از گنجینه تلاوتهای ناب شبکه رادیویی قرآن بر روی تارنمای خبرگزاری ایکنا قرار میگیرد.