کد خبر: 2681906
تاریخ انتشار : ۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۸

ترویج خاموش ازدواج سفید در رمان‌های الکترونیک/ وظیفه نظارتی بر عهده کیست؟

کانون خبرنگاران نبأ: اخیرا سایت‌هایی در فضای مجازی رواج یافته‌اند که روزانه صدها رمان با مضامین ازدواج سفید، دوستی‌های خیابانی، اختلاط زن و مرد و مفاهیم ضدارزشی دیگر منتشر می‌کنند؛ سوال اینجاست که مسئولیت نظارت بر این سایت‌ها و جریان خاموش انحرافی بر عهده کیست؟

به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، امروزه با فراگیر شدن اینترنت، نظر بسیاری ازخوانندگان به مطالعه‌ رمان‌های الکترونیک که سرعت بالا و هزینه‌ی کمتری دارند، جلب شده است. به دنبال این موضوع سایت‌های دانلود و معرفی رمان زیادی راه‌اندازی شدند که مسائل زیادی را به دنبال خود می‌کشاند.

رایج‌ترین شیوه‌ درآمدزایی این سایت‌ها از طریق تبلیغات است و کاربران برای عضویت در تالار گفتمان این سایت‌ها هیچ محدودیتی ندارند. طبیعی است که پس از عضویت به نسبت فعالیت هرچه بیشتر در سایت رتبه‌ی کاربر بالاتر رفته و می‌تواند به درجه‌ کاربری فعال ارتقا پیدا کند تا شایستگی استفاده‌ از امکانات بیشتر سایت را پیدا کند.

کاربران می‌توانند علاوه بر بهره‌وری از یک شبکه‌ اجتماعی داخل سایت، همچنین به ترجمه رمان‌های غربی و یا نگارش رمان‌های شخصی خود و انتشار آن اقدام کنند. دسترسی و مطالعه‌ رمان‌های نوشته شده توسط کاربران و یا ترجمه‌های آن‌ها به‌راحتی در تالار گفتمان برای یک عضو معمولی، قابل رؤیت است و تنها رمان‌هایی که از فیلتر مدیران سایت (که همان کاربران فعال هستند) بگذرند، اجازه‌ انتشار در صفحه‌ اصلی سایت را دارند.

تا اینجا این یک حرکت فرهنگی و کاملاً درست است. اما نکته‌ قابل تأمل اینجاست که روزانه صدها رمان در این سایت‌ها که اکثراً دختران جوان هستند، توسط کاربران نوشته و منتشر می‌شود. اگر این سایت‌ها مجوز قانونی برای فعالیت خود داشته باشند باید تابع قوانین جمهوری اسلامی باشند، اما محتوای بیشتر رمان‌های ارائه شده در تالار‌های گفتمان، ناقض این حقیقت است.

تغذیه فکری با محتوای ضد فرهنگی

ترویج کتاب و کتابخوانی اگرچه امری فرهنگی و بنیادی است، اما به همین نسبت ارائه‌ رمان‌هایی که دارای محتوای ضد فرهنگی هستند می‌تواند درجای خود آسیب‌زایی فراوانی داشته باشد. اگر یکی از کتاب‌ها را دانلود کنید بخش اعظم کتاب‌ها مفاهیم غیرارزشی را اشاعه می‌کند. ترویج هم‌خانگی و ازدواج سفید، مفاهیم فمینیستی، گرایش به دوستی‌های خیابانی، عدم رعایت محرم و نامحرم و عادی سازی اختلاط زن و مرد، عادی‌سازی سرو مشروب، استعمال سیگار و قلیان، قبح‌شکنی از روابط جنسی و حتی به قلم کشاندن بخش‌های اروتیک از بیشترین مسائل رایج در این رمان‌ها است، که سبک زندگی و عقاید مشتری این کتاب‌ها را (که اکثراً بین 15 تا 25 سال هستند) تحت‌الشعاع قرار می‌دهند.

باید در نظر داشت که یک رمان‌خوان تنها به یک یا دو جلد کتاب بسنده نمی‌کند و طبق بررسی نگارنده گاهی در یک دبیرستان دخترانه و در یک کلاس درس بیش از 60 درصد دانش‌آموزان رمان‌خوان حرفه‌ای هستند. در حالی که امروزه بسیاری از نخبگان جامعه نگران آمار ازدواج و طلاق و مشکلات رفتاری جوانان هستند، یکی از ریشه‌های ضعف‌های رفتاری را در تغذیه فکری نادرست از طریق منابع ضد فرهنگی می‌توان جست‌و‌جو کرد.

ترویج سبک زندگی غربی

با عضویت و ارتباط عاطفی با اعضای انجمن سایت‌های ترویج و تشویق رمان‌خوانی (عامه‌پسند)، مخاطب ارتباط خود را با آن‌ها حفظ کرده و پس از پذیرش عقاید آن‌ها تغییرات زیادی در سبک زندگی و اعتقادات او به‌وجود خواهد آمد، در صفحات اختصاصی رمان، مخاطب می‌تواند محبوبترین رمان‌ها(که غالباً رمان‌های هم‌خانگی هستند) و رمان‌های پیشنهادی مدیران و جدیدترین کتاب‌های نوشته شده را ببیند و در انجمن به نقد و بررسی آن‌ها بپردازد.

سیستم تقویت تخیل و تلقین سلیقه‌ی خاص از آنجایی خود را نشان می‌دهد که نویسنده عکس‌های خیالی شخصیت رمانش را ضمیمه کتاب کرده و جالب است بدانید اکثر این عکس‌ها متعلق به خوانندگان زن و مرد غربی است؛ یعنی خواننده کتاب با همزاد پنداری با شخصیت‌های کتاب آن‌ها را در خیال خود تصور می‌کند و همگام با کتاب پیش می‌رود.

نفوذ فرقه‌ها و جریانات انحرافی در رمان‌های الکترونیک

نویسندگان کتاب‌ها اغلب دختران نوجوان و جوان هستند و تعداد کمی پسر جوان نیز در شمار نویسندگان محسوب می‌شوند، اما اگر سری به صفحات شخصی برخی نویسندگان کتاب‌ها بزنید و محتوای برخی کتاب‌ها که لابلای رمان‌ها منتشر می‌شوند را ببینید، متوجه حضور فعال برخی فرقه‌های انحرافی و جریانات فمینیستی می شوید. گویا آن‌ها این بستر فرهنگی را فرصت مناسبی برای عرض اندام خود دیده و در قالب نوشته‌هایشان به‌دنبال کاشتن بذر انحراف در افکار نوجوانان هستند.

برای مطالعه بیشتر در این زمینه گزارش رسوخ مؤلفه‌های فرهنگ غرب از رخنه رمان‌های عاشقانه الکترونیک بخوانید!

برای پیگیری این موضوع ابتدا مسئله با روابط عمومی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شد. روابط عمومی این مسئله را مرتبط به مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال این وزارتخانه دانست.

نظارت این‌گونه سایت‌ها با فیلترینگ دادستانی است

کارشناس ستاد ساماندهی پایگاه‌های اینترنتی وزارت فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار کانون نبأ گفت: نظارت این‌گونه سایت‌ها با فیلترینگ دادستانی است و در این رابطه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هیچ وظیفه‌ای ندارد. اگر این سایت‌ها محتوای مجرمانه‌ای داشته باشند از سوی دادستانی تذکری دریافت کرده و درصورت نیاز فیلتر می‌شوند.

سایت‌های کاربرمحور مجوزی از وزارت ارشاد نمی‌گیرند

این کارشناس با اشاره بر اینکه هریک از کاربران می‌توانند، سایت‌های دانلود رمان‌های عاشقانه جزء «سایت‌های کاربرمحور» هستند و هیچ مجوزی از ارشاد نمی‌گیرند، گفت: برای راه‌انداری یک سایت هیچ الزامی برای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد وجود ندارد، مگر اینکه سایت ماهیت خبری داشته باشد.

وی همچنین گفت: این وزارتخانه موظف به ارائه‌ مجوز به هیچ سایتی نیست و تنها پایگاه‌های خبری باید از معاونت مطبوعاتی مجوز بگیرند، اما سایت‌های کاربرمحور تنها باید در سامانه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه که زیرنظر دادستانی است، عضو شوند و وظیفه‌ پیشگیری از محتوای مجرمانه نیز برعهده‌ پلیس فتا است.

ناکارآمدی برخورد قهری در فضای مجازی

با توجه به تبعات و پیامدهای منفی مطرح در رمان‌های عاشقانه الکترونیک و شیوع مطالعه این رمان‌ها در بین نوجوانان و جوانان که آسیب‌های متعددی اجتماعی و رفتاری داشته است، نظارت و هدایت این جریان بسیار مهم است. از سوی دیگر فیلتر کردن و عدم برخورد سلبی با این سایت‌ها نیز مشکل را برطرف نمی‌سازد و باعث رشد سایت‌های متعدد دیگر در فضای مجازی می‌شود.

پیگیری این موضوع، معضل بزرگتری را مشخص کرد و آن اینکه جدا از شورای عالی فضای مجازی که در سطح کلان به برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری می‌پردازد، نهاد نظارتی یا هدایتی بر محتوای فضای مجازی و پایگاه‌های اینترنتی به طور مشخص تعریف نشده است و صرفا برخورد و یا پیشگیری از مصادیق مجرمانه در قانون تعریف شده است. آیا با توجه به دغدغه‌های مقام معظم رهبری بر لزوم سرمایه‌گذاری و هدایت جریانات فضای مجازی به سمت رشد و تعالی، مسئولان فرهنگی ضرورت ایجاد نظام کارآمد برای جریان‌سازی فرهنگی، ترویج معارف اسلامی و منطبق بر آرمان‌های انقلاب اسلام را احساس نکرده‌اند.

همان طور که می‌دانیم، وظیفه‌ اصلی پلیس سایبری مبارزه با جرائم است نه کنترل و نظارت بر محتوای فرهنگی! اگر مسئولان فرهنگی از زیر بار نظارت بر فضایی که به‌سادگی و حتی بدون خروج از منزل در دسترس جوانان هست، شانه‌ خالی کنند، فضای مجازی ناامن می‌شود و این رخنه بهترین فرصت را برای رخنه فرهنگی عناصر ضددین و فرهنگ را مهیا می‌سازد. هنگامی که محتوایات جذاب و ضدفرهنگی در این فضای سهل الوصول در سکوت جامعه و مسئولان پیش برود، برخورد قهری از سوی دستگاه‌های محترم قضایی و انتظامی نه‌تنها در میان‌مدت مشکل را حل نمی‌کند بلکه باعث جلب توجه سایرین به این سایت‌ها و ایجاد آدرس‌های جدید و رشد متضاعف این سایت‌ها می‌شود.

captcha