کد خبر: 2681956
تاریخ انتشار : ۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۰

هم‌کلام با مبتهل بین‌المللی/ برنامه‌ریزی الهی برای پیشرفت سید‌کریم

گروه چهره‌ها: مبتهل بین‌المللی خوزستانی با بیان اینکه این روزها شنیدنی‌های قرآنی کم شده است، تلاوت و شنیدن را اولین درب ورودی انسان‌ به ساحت قرآن عنوان کرد و گفت: این مهم کمرنگ شده است و دلیل آن نیز مشغله‌های زیاد و تفریحات بشری است در این میان باید تلنگری به جامعه قرآنی وارد شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خوزستان، حاج سید‌کریم موسوی، مبتهل بین‌المللی قرآن کریم خوزستان اول بهمن‌ سال 1353 در روستای کوچک ساریه از توابع شهرستان سوسنگرد به دنیا آمد. در تنها مسجد این روستا بود که اولین تلاوت قرآن خود را شنید. تقریباً 4 سال بیشتر عمر نداشت که تلاوت سوره یوسف با صدای عبدالباسط را شنید و از آن به‌ عنوان اولین خاطره قرآنی‌اش یاد می‌کند.

دو سه روز مانده به آخرین روزهای پایانی پائیز راهی منزلش شدیم. با رویی گشاده پذیرای‌مان شد و از سی سال فعالیت و تلاش در راه فراگیری علوم قرآنی گفت. روزهایی که با قرائت آغاز شد و ماندگار بر صحیفه دل.

پای صحبت‌هایش نشستیم. از روزهایی می‌گوید که اولین تلاوت خود که همان سوره یوسف است، شنیده. خاطره انگار دیروز بود. شب بود که به همراه خانواده و در یکی از شب‌های گرم تابستان رختخوابش را پشت‌بام پهن می‌کند. درگیر بازی‌های کودکانه بود که صدایی از خانه همسایه می‌آمد. صدایی بود که همیشه تاریخ و برای همگان آشنا مانده است؛ قرائت آیاتی از سوره یوسف با صدای عبدالباسط. همسایه پیچ رادیو را برای اهل محل تنظیم می‌کرد. همه نیز سرمست از شنیدن صدای عبدالباسط بودند. تلاوت زیبا بود و ماندگار. سید‌‌کریم با گذر این خاطره، نقبی به دیگر خاطراتش می‌زند و می‌گوید آغازگر حرکتم به سوی قرآن با اهتمام پدربزرگ و دایی خودم، سید لفته بود که نقش بسزایی در شکل‌گیری شخصیت قرآنی‌ام داشتند. پدر سید‌کریم برای کسب درآمد و تجارت راهی کویت شده بود و سید لفته، دایی سید‌کریم مراقب امر تحصیل و تربیت خواهرزاده‌هایش بود.

این مبتهل بین‌المللی قرآن کریم به فعالیت قرآنی پدر در کویت اشاره کرد و گفت: پدرم در کویت یک فعال مذهبی بود که به همین واسطه از این کشور نیز اخراج شد. بعد از وقوع جنگ نیز مجبور به نقل مکان از روستای ساریه شدیم و راهی عین‌دو، منطقه‌ای که بیشتر قاریان برجسته خوزستان، ملی و فراملی از آن منطقه برخاسته‌اند، شدیم.

موسوی با تصریح بر اینکه در آخرین نقطه عین‌دو سکونت پیدا کردیم و دسترسی به مسجد در آن منطقه بسیار دشوار بود، گفت: پس از آن با توجه به کوچکی منزل و پیشنهاد سید لفته به نزدیکی مسجد نهضت اسلام که مسجدی نیمه ساخته در آن منطقه بود نقل مکان کردیم.

وی با بیان اینکه از نظر سنی کوچکتر از همه حاضران جلسه قرآن سید لفته بودم، گفت: این زمان همان روزهایی بود که برای رفتن به کلاس اول ابتدایی آماده می‌شدم. متوجه سکونت شخصی به نام حاج مهدی دغاغله از بزرگان قرائت خوزستان در این منطقه شدم. در کنار وی بسیاری از بزرگان قرآن در این منطقه حضور داشتند که جلسات قرآن مختلفی را برگزار می‌کردند.

حضور بزرگان قرآنی؛ سبب ورود به فضای قرآنی
موسوی در ادامه حضور بسیاری از بزرگان در جلسات قرآن سید لفته را فتح بابی برای ورود به فضای گسترده قرآنی دانست و گفت: در آن روزها مهم‌ترین تفریح ما گوش دادن به تلاوت‌های قرآن بود که پس از بازی در زمینی چمن مانند، حضور در جلسات قرآن مهم‌ترین برنامه روزانه ما بود. گرچه کریمی، اولین معلم قرآنش را به خوبی به یاد دارد اما معقتد است بیشترین شخصی که در دوران ابتدایی به مسائل قرآن وی اهتمام داشته است، صیادیان بود.

این مبتهل بین‌المللی قرآن کریم ورود به وادی حرفه‌ای قرآن خود را پس از پایان کلاس پنجم ابتدایی عنوان کرد و گفت: در زمانی که دوران راهنمایی را پشت سر می‌گذاشتم حاج مهدی دغاغله گروهی را با نام ثقلین تشکیل دادند، پس از آن اولین تواشیح با عنوان اسماءالله الحسنی را با هم به تمرین نشستیم.

موسوی اولین تلاوت خود را در کلاس اول ابتدایی قرائت کرده است و درباره نحوه تمرین قرآن در محل که با همکاری بچه‌های محل صورت می‌گرفت، گفت: با توجه به محدودیت‌هایی که در آن زمان وجود داشت، حاج مهدی دغاغله شب‌هنگام با فانوس به همراه شرکت‌کنندگان جلسات قرآنی راهی مسجد امام حسین(ع) می‌شدند و آنجا به تمرین می‌پرداختند.

وی با اشاره به اینکه گروه تواشیح ثقلین با 12 نفر آغاز شد و جمع حاضر این گروه، نسل سوم و حتی چهارم گروه اصلی هستند، گفت: تشکیل این گروه با ماهیت تشکیل گروه تواشیح صورت نگرفت و صرفاً برای ساختن قاریان ممتاز تشکیل شد که بر این اساس حاج مهدی دغاغله حسینیه‌ای برای این گروه ساخت که بسیاری از فعالیت‌های این گروه در آن حسینیه انجام می‌شد.

در ادامه این مبتهل بین‌المللی قرآن کریم آغاز فعالیت‌ حرفه‌ای خود در زمینه قرآن کریم را سال 1364 عنوان کرد و افزود: هنگامی که پدرم در کویت بود، سوغاتی‌ایی برایمان می‌آورد که یک بار به پدرم گفتم این بار من سوغاتی‌ام را تعیین می‌کنم. کاست‌ تلاوت عبدالباسط را انتخاب کردم. منتظر رسیدن کاست بودم. وقتی رسید آن را با ذوقی کودکانه گوش می‌دادم. لابه‌لای کاست‌هایی که آمده بودند، کاست‌های تلاوت محمد منشاوی بود. پس از آن بود که با تلاوت‌های منشاوی آشنا شدم.

برنامه‌ریزی خداوند برای پیشرفت قرآنی
موسوی این پیشرفت خود را برنامه‌ریزی خداوند عنوان کرد و گفت: وجود اساتیدی همچون مهدی دغاغله، سید لفته و دیگر بزرگان قرآن اهواز باعث شد که در سال‌های 64 تا 70 جرقه‌ای بسیار مهم در زمینه قرآن زده شود که باعث متحول شدن استان خوزستان در زمینه قرآن شد.

این مبتهل بین‌المللی قرآن کریم تصریح کرد: در سال 69 به همراه گروه تواشیح ثقلین برای حضور در مسابقات کشوری اوقاف دعوت شدیم که به‌رغم حضور گروه‌های تواشیح بسیار قدرتمند کشور گروه ثقلین اهواز رتبه نخست را از آن خود کرد که پس از آن حضور در مراسم داخلی و خارجی برای گروه‌ ما محقق می‌شد. ابتهال‌خوانی و حضور در خطبه‌های پیش از نماز عید سعید فطر که توسط مقام معظم رهبری ایراد می‌شود از دیگر افتخارات سید کریم است. موسوی ادامه داد: به قدری فعالیت گروه ثقلین گسترش یافته بود که به آسانی می‌توانستیم عکس گروه خود را از کتاب‌فروشی‌ها خریداری کنیم. این اتفاق با آن سن کم لذتی خاص داشت. نیت خالصانه فعالان قرآنی نیز موید این فعالیت بود.

خدمت خالصانه به اهل‌بیت(ع)؛ زمینه کسب افتخارات
وی با بیان اینکه گرچه معروفیت قاریان و فعالان قرآن هم‌سطح فوتبالیست‌ها نیست اما به جرأت می‌توان گفت مقبولیت و محبوبیت یک قاری قرآن بسیار بیشتر از یک فوتبالیست است. همه افتخاراتی که یک قاری قرآن کسب می‌کند به واسطه خدمت خالصانه به قرآن و اهل‌بیت(ع) است.

کسب رتبه‌های نخست قرائت، ابتهال و تواشیح در سطح جهان اسلام
سیدکریم موسوی یکی از افتخارات خوزستان توانسته در هر سه رشته قرائت، ابتهال و تواشیح در سطح جهان اسلام رتبه نخست را به خود اختصاص دهد. در این‌باره می‌گوید در مسابقات دانش‌آموزان جهان رتبه نخست را کسب کرده است. کسب رتبه نخست مسابقات قرآن اوقاف از دیگر افتخاراتش است. اعتبار مسابقات قرآن اوقاف ایران را بیشتر از دیگر کشورها می‌داند و دلیل آن نیز به دلیل پیچ و خم تلاوت‌ها در ایران است.وی با اشاره به اینکه در مسابقات قرآن کشورهای پاکستان و لبنان رتبه نخست را کسب کرده است، گفت: هیچ کدام از مسابقات قرآن که در سطح جهان اسلام برگزار می‌شود به پای مسابقات بین‌المللی ایران نمی‌رسند.

سیدکریم در حالی که عناوین بسیاری در زمینه‌های مختلف قرآنی در سطح ملی و فراملی کسب کرده است اما به اعتقاد خود ذهنیتی از این همه عناوین گوناگون ندارد و می‌گوید این عناوین امروزه کارکردی برای وی ندارند. تنها موضوعی که برای کریم موسوی بسیار اهمیت دارد کیفیت اجرایی است که از او بر جای می‌ماند.

وی با بیان اینکه تنها رابطه‌ای که باعث ایجاد همدلی مردم با من شده است وجود عنصری بنام اهل بیت (ع) بوده، گفت: همگی لیاقت خدمت به اهل‌بیت(ع) را دارند اما این خداوند است که به برخی موهبت فیزیکی عطا می‌کند؛ انسان نیز باید به نحو احسنت از این موهبت خدادادی استفاده کند.

مسابقات قرآن سنجش خوبی برای قاریان قرآن نیست
مبتهل بین‌المللی قرآن کریم ادامه داد: با توجه به وضعیت موجود احتمال می‌رود در دو سال آینده روند برگزاری مسابقات قرآن اوقاف در کشور سرد شود. می‌توان گفت که مسابقات قرآن سنجش خوبی برای قاریان قرآن نخواهد بود و نمی‌تواند باشد.

وی ادامه داد: متأسفانه روند برگزاری مسابقات و حتی نفرات برتر قابل پیش‌بینی هستند. حال این سوال پیش می‌آید که این همه هزینه‌ برای چه صورت می‌‌گیرد. بسترسازی مورد نظر چگونه محقق خواهد شد. در گذشته بستر مناسب وجود داشت که دغاغله‌ها، سید کریم‌ها، قاسم مقدمی‌ها و خیلی‌های دیگر ظهور کردند. حال این سوال پیش می‌آید که اکنون این امکان فراهم شده است؟

این مبتهل بین‌المللی در ادامه به حضورش و اجرای برنامه در اربعین حسینی امسال اشاره کرد و گفت: قبل از اربعین حسینی 93 برای حضور در اجلاسیه طلاب جهان اسلام که در کربلا برگزاری شد حضور یافتم.

سید کریم موسوی به زعم خودش، فراز ونشیب‌هایی را در زندگی تجربه کرده است اما این مشکلات هیچ‌گاه نتوانسته سدی برای فعالیت‌هایش باشد. سال 1382 تشکیل خانواده داده و دو فرزند دختر و پسر دارد. ابتهال هفت سال و محمدجواد که یکسال و نیمه است. پدر نیز آرزوهایی برای آنها در سر دارد؛ این را می‌توان از حرف‌هایی که می‌زند و نگاهی که به آنها می‌اندازد، دریافت.

مبتهل بین‌المللی قرآن کریم خوزستان در ادامه با بیان اینکه رشد سریع تکنولوژی باعث شده که به راحتی بهترین تلاوت‌ها و با بهترین کیفیت‌ها را تهیه کرد و شنید، گفت: اما متاسفانه مردم به این امر رغبتی ندارند. خداوند بارها در قرآن به این موضوع اشاره کرده است که ای پیامبر در حالی که می‌دانیم تو مشکل داری، مریض هستی و ... اما قرآن را بخوان. خداوند سبحان زمانی که به نگاه‌های زهرآلود و دیگر محرمات در قرآن اشاره می‌کند این روز را می‌دانسته که اکنون دچار آن شده‌ایم.
سید کریم موسوی با بیان اینکه پیشرفت تکنولوژی باعث شده مجموعه فراوانی از بهترین تلاوت‌ها در یک نرم‌افزار جمع‌آوری شود اما آن رغبت گوش دادن به تلات‌های در گذشته وجود ندارد، گفت: نمی‌توانیم موضوع عدم رغبت به قرآن را همه‌گیر بدانیم و هنوز افرادی هستند که به عجین شدن کار خود با قرآن اعتقاد راسخ دارند. چاپ زیاد قرآن، دسترسی آسان به قرآن باعث کم شدن رغبت به تلاوت نمی‌شود. همانگونه برای حفظ این کتاب نیازی به دستگاه‌های پیشرفته نبود و این کتاب سینه به سینه حفظ شد، در این بین وجود امکانات می‌تواند کمک بسیاری به گسترش فرهنگ قرآنی داشته باشد.

سید کریم موسوی با تصریح بر اینکه هر آنچه داریم از گذشته بوده است و علمای گذشته ما کمک بسیاری در روند رشد فعالیت قرآنی داشته‌اند و اکنون فقط در حال به‌روزرسانی آن هستیم، گفت: 10 سال گذشته هنگامی که قاری مصر به ایران می‌آمد و در محفل قرآن حضور می‌یافت، جمعیت مافوق‌ تصوری برای حضور در محفل این قاری جمع می‌شد؛ اولین باری که ابوالعینین شعیشع به اهواز سفر کرد و در مسجد نور محفل انس با قرآن برگزار کرد، ازدیاد جمعیت مسئولان برگزارکننده محفل را بر آن داشت که درب خروجی خاصی برای تردد قرا در نظر گیرند و با ترافیک خودروها و ازدحام مردمی مواجه نشوند. حال این سوال پیش می‌‌آید که آیا اکنون نیز وضع به همین روال است؟

وی با بیان اینکه فعالیت تخصصی قرآن ایرانیان کمتر از مصریان نیست، گفت: متأسفانه شنیدن‌های قرآنی کم شده است و برای این موضوع همه مقصر هستند. تلاوت و شنیدن به عنوان اولین درب ورودی انسان‌ به ساحت قرآن کریم کمرنگ شده و دلیل آن این است که مشغله‌ها زیاد و تفریحات بسیار گسترش یافته‌اند.

سید کریم در ادامه رشد علم را مانعی برای این امر عنوان کرد و گفت: به عنوان مثال برنامه‌هایی همچون واتس‌آپ، وایبر و دیگر شبکه‌های اجتماعی بیش از اندازه وقت افراد را در طی روز به خود اختصاص می‌دهند در حالی که در گذشته این گونه نبود و افراد برای دورهم بودن و لذت از وقتی که با هم باشند، ساعت‌ها در انتظار می‌ماندند. مثلا یک هفته منتظر پخش یک کارتون «خرس مهربون» می‌ماندیم. تماشای این برنامه نیز لذت خاصی برایمان داشت. اکنون گرچه علم پیشرفت کرده و فاصله زمانی کوتاه شده است، اما لذت‌ها همانند سابق نیست.این فعال قرآنی در ادامه به نحوه اداره برنامه‌های قرآنی در سال‌های اخیر اشاره کرد و گفت: به نظر می رسد در بستر جامعه «برنامه‌ریزی» در خصوص فعالیت‌ها صورت نمی‌گیرد و برخی ادارات تنها به فکر جذب بودجه قرآنی هستند. در این میان جذب بودجه امری مبارک است اما باید این را مد نظر قرار دهیم که این اعتبار در چه راهی تعریف و هزینه می‌شود.

وی در ادامه به اهمیت بیان مشکلات و دغدغه‌های جامعه از نگاه و منظر مسئولان کشوری اشاره کرد و گفت: با توجه به مساله لزوم افزایش جمعیت و تحقق آن در سال‌های آینده، اقداماتی در این راستا آغاز شده است و می‌توان گفت تلنگری به دست‌اندرکاران امور زده شده است. در این میان این سؤال مطرح می‌شود که آیا وقت آن نرسیده که تلنگری به به جامعه قرآنی در خصوص بهبود وضعیت فعالیت قرآنی زده شود؟

تلنگری به جامعه قرآنی وارد شود
وی درباره این مهم این چنین گفت: با توجه به اینکه امنیت عراق در روزهای اربعین حسینی بسیار پایین بود و هر آن احتمال وقوع حادثه‌ای بود، اما شاهد بودیم که چه جمعیتی به کربلا سرازیر شدند. دلیل آن اعلام سفر به عراق بدون ویزا بود. این اقدام تلنگری برای جامعه بود؛ به نظر می‌رسد باید تلنگری به جامعه قرآنی وارد شود.

موسوی همچنین به لزوم نظارت بر وضعیت آموزش در موسسات قرآنی اشاره کرد و گفت: این امر باید در مقطع مهدها توجه بیشتری شود. مؤسسات فراوانی هستند که متاسفانه از نظر کیفیت وضعیت نامطلوبی دارند. به نظر می‌رسد مؤسسات قرآن از نظر زیرساختی و پژوهشی قرآنی وارد عمل نشده‌اند.

بسترسازی دولت برای ورود به برنامه‌های قرآنی
مبتهل بین‌المللی قرآن کریم ادامه داد: قرآن بسیاراز جامعه دور شده و این مشکل همه‌گیری شده است. باید برای برقراری ارتباط بین قرآن و مردم و کم کردن فاصله موجود از رسانه و مسئولان کمک گرفت. خبرگزاری ایکنا به عنوان رسانه تخصصی قرآنی باید آغازگر این مهم باشد. دولت نیز بسترسازی لازم را برای ورود به برنامه‌های قرآنی فراهم کند.

موسوی با اشاره به اینکه بسترسازی دولت برای گسترش تحصیل در جامعه با افزایش دانشگاه‌‌های آزاد و مدارس غیرانتفاعی محقق شده است،‌ گفت: برای توسعه فعالیت‌های قرآنی نیز اقدامات این چنینی باید صورت گیرد.

وی با بیان اینکه اگر مردم را به سوی فعالیت‌های قرآنی تشویق و هدایت کنیم شاهد اتفاقاتی بسیار خوب خواهیم بود، گفت: همان گونه که مردم در محرم و صفر تشویق می‌شوند، برای قرآن نیز مردم تشویق شوند. ساختارهای اجتماعی و این فاصله‌های اجتماعی به قدری ساده و راحت است که می‌توان بسیاری از فعالیت‌های قرآنی را انجام داد. به غیر از ایکنا چه رسانه داخلی و خارجی به معرفی شخصیت‌های برجسته قرآنی پرداخته است؟

موسوی با بیان اینکه تفاوت شهرت زیادی بین یک فوتبالیست و قاری قرآن وجود دارد، گفت: دولت برای فوتبال بسترسازی کرده است اما برای یک قاری و فعال قرآن نه. برای راه‌اندازی یک جلسه قرآنی چقدر هزینه‌های شخصی صرف می‌شود؟

این مبتهل بین‌المللی خوزستان با تاکید بر اینکه هیچ منافاتی بین فعالیت قرآنی و مذهبی با فعالیت اداری فعالان نیست، تصریح کرد: اگر سید کریم موسوی به جایی رسیده است مطمئناً بستر آن ابتهال و قرآن بوده است و اگر آن را حذف کنم چه برای من باقی می‌ماند!

سید کریم موسوی همه کارهای ابتهالات خود را شخصاً لحن و آهنگ‌گذاری می‌کند و اخیراً همزمان با سالروز شهادت امام رضا(ع) ابتهالات مخصوص امام رضا(ع) با نام «شمس‌ الشموس» در مشهد مقدس رونمایی کرد.

گزارش تصویری 1

گزارش تصویری 2

captcha