سیدحیدر شیرازی، معاون فرهنگی دانشگاه خلیج فارس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) در رابطه با وضعیت کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها، اظهار کرد: پیش از این برگزاری کرسیها مداوم بود اما در حال حاضر وقفه یک سالهای ایجاد شده است.
وی افزود: دلیل این تأخیر این است که قرار بود کرسیهای آزاد اندیشی اصلاحیهای داشته باشد و روند برگزاری آنها قدری تسهیل شود. این ابلاغ شده و دنبال آن هم هستیم که دوباره راهاندازی شود.
این مقام مسئول عنوان کرد: اما در دانشگاه خلیج فارس جدا از آییننامهای که مطرح است، کرسیها را در حوزه اساتید پیگیری میکنیم که در واقع شبه کرسی هست. جلسه پرسخ و پاسخ داریم و هر هفته در رابطه با یکی از موضوعات قرآنی کار میکنیم.
وی با بیان اینکه کرسیهای این دانشگاه، ویژه اساتید برگزار میشود، گفت: این کرسیها فقط ویژه اساتید است، از افراد صاحبنظر هم دعوت میکنیم. چون سطح بحثها متفاوت بوده این کرسیها را فقط ویژه اساتید برگزار میکنیم، ولی اگر کسی بخواهد حضور داشته باشد، ما مانع نمیشویم، ولی در عین حال، خود دانشجویان استقبال نمیکنند.
شیرازی اظهار کرد: اخیراً جلسهای با دبیرخانه حمایت از کرسیهای آزاد اندیشی داشتیم و بحث پژوهشی نظریهپردازی، نقد، مناظره و ... مطرح شد. در حال حاضر بهدنبال تشکیل کمیتهای در این رابطه در دانشگاه هستیم.
وی ادامه داد: دانشگاه خلیج فارس دانشگاه مادر استان بوشهر است و دانشگاههای دیگر زیر نظر این دانشگاه قرار میگیرند. قرار است کمیتهای تشکیل شود که وظیفهاش داوری و ارزیابی باشد و کسانی از دانشگاههای مختلف استان که علاقهمند به بحثهای نقد و داوری و ایدهپردازی هستند در آن مشارکت کنند. بحثهای اداری آن طی شده و قرار است که بند پژوهشی کرسیها نیز فعال شود.
کرسیهای آزاداندیشی نهاد رهبری فاقد بخش پژوهشی است
معاون فرهنگی دانشگاه خلیج فارس عنوان کرد: بحث کرسیهای آزاد اندیشی را از دو منظر میتوان بررسی کرد؛ یک منظر که زیر نظر نهاد رهبری است و پژوهشی محسوب نمیشود. نهاد رهبری کرسی مناظره و نقد دارد و بیشتر در حوزه کارگاهها فعالیت میکند، اما روند کرسیهای پژوهشی متفاوت است.
وی افزود: کرسیهایی که نهاد برگزار میکند، یک گزارشی از آن در سایت نهاد یا مجلاتی که منتشر میکنند، درج میشود؛ اما گواهی که تأییدیه برای امتیاز پژوهشی باشد ندارد. تا الان هم روندش این طور بوده که در ماده یک فرهنگی قرار میگرفته، ولی این موضوعی که ما اخیراً بهدنبال آن بودهایم، این است که کرسی صرفاً علمی باشد و مورد تأیید دبیرخانه حمایت از کرسیهای آزاداندیشی هم باشد. اینها دو روند متفاوت است و یک مقدار باید روی آن کار شود.
شیرازی با بیان اینکه بندهای پژوهشی که بعد علمی و تخصصی داشته باشد در کرسیهای آزاداندیشی غیر فعال است، گفت: اما بعد فرهنگی کرسیها فعال است. دنبال تفاهم با دبیرخانه حمایت از کرسیها هستیم که حداقل در قالب کرسیهای ترویجی که ظاهراً دانشگاه علامه برگزاری آنها را شروع کرده است، کرسیها را برگزار کنیم و در این سطح، نقد داشته باشیم. البته در حوزه نظریهپردازی نیز برخی همکاران علاقهمند هستند.