دانیال سمیعی، مدیر مجتمع فرهنگی دیجیتال خاتمالانبیاء استان گیلان، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به نسلهای کنونی در مواجهه با شبکههای اجتماعی و استفاده از تکنولوژی اظهار کرد: در مواجهه با شبکههای اجتماعی با دو نسل روبرو هستیم که میتوان به نسل سوم و چهارمیها و نسل بومی اشاره کرد؛ نسل سوم و چهارمیها همانهایی هستند که از سه سالگی با تبلت آشنا میشوند و بازیهای رایانهای بسیاری را تجربه میکنند. نسل بومی، نسل پدرومادرهایمان هستند که با نسل چهارمیها بسیار فاصله دارند و به سختی میتوانند با آن نسل ارتباط بگیرند.
وی افزود: هر اندازه نسلهای جدید وارد جامعه میشوند به راحتی میتوانند با تکنولوژی ارتباط بگیرند و این نسلها با همان نسل بومی به سختی میتوانند ارتباط برقرار کنند.
خانوادهها از نزدیک فضای مجازی را درک کنند
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: در شرایط کنونی خانوادهها برایشان سخت است که فرزندشان در این محیط ها قرار بگیرند اما باید خانوادهها از این موضوع نترسند و احساس ضعف و عقبنشینی نکنند. امروزه اگر خانوادهها نگران شرایط فرزندانشان هستند، باید خودشان وارد محیط شوند و با جدیت تمام ورود کنند.
وی ادامه داد: خانوادهها باید ژانرهای بازیهای رایانهای را بشناسند و هر از گاهی خودشان با فرزندانششان بازی کنند. والدین باید خود را در آن جامعه مشترک با کودکانشان نشان دهند و اینکه آنها هم از همان نسل بومی هستند.
سمیعی اظهار کرد: زمانی که خانوادهها باید با جدیت وارد این حوزه شدند و آن رادرک کردند، سپس به دنبال راهحلهای مشکلات دیگر باشند. تا زمانی که خودشان وارد میدان نشدهاند نمیتوانند به راهکارهایی برای مشکلات موجود شبکههای اجتماعی دست یابند.
ضرورت آشنایی با تکنیکهای شبکههای اجتماعی
وی بیان کرد: در حوزه شبکههای اجتماعی، تکنیکهایی وجود دارد که میتوانیم شبکههای اجتماعی و بازیهای رایانهای را امن کنیم. اگر خانوادهها سیستمها را به خوبی بشناسند قطعا به راحت میتوانند این فضا را مدیریت کنند درغیر این صورت با مطالعه چند مطلب و مقاله و مشاوره کاری از پیش نخواهند برد.
مدیر مجتمع فرهنگی دیجیتال خاتمالانبیاء تصریح کرد: خانواده، مدیران و ارزشسازان جامعه، مسأله فضای مجازی را احساس نکردهند و تنها با مطالعه و دریافت مشاوره قصد دارند مشکلات این فضا را حل کنند و مانع از آسیبهای آن شوند.
وی بیان کرد: فضای مجازی آنقدر پیچیده است که امکان ندارد بدون ورود به این امر بتوان مسائل موجود در فضا را تحلیل کرد و به راهکارهای مناسب دست یافت. اگر مدیران فرهنگی، کارشناسان فرهنگی، معلمان و مبلغان میخواهند در این حوزه تولید محتوا کنند باید این فضا را احساس و درک کنند.
سمیعی اظهار کرد: متأسفانه از سطح پایین تا بالا، عوامل تصمیمگذار و سیاستگذاراین موضوع را احساس نکردهاند و خودشان فعال مجازی نیستند، به همین دلیل بسیاری از راهحلهایی که ارائه میشود، شاهد عملی شدن آن نیستیم.
ضرورت نگاه ابزاری به شبکههای اجتماعی
وی ادامه داد: ما نگاهمان به فضای مجازی را از چالشی بودن به ابزاری بودن سوق دهیم. باید به گونهای برنامهریزی کنیم که این فضا نه به صورت چالشی و نه به صورت فرصت بلکه به صورت ابزاری از آن در راستای اهدافمان استفاده کنیم.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: متأسفانه ما هر وقت در کشور،همایشی برگزار میکنیم از چالشهای فضای مجازی، صحبت به میان میآوریم درحالی که فضای مجازی یک ابزار است و باید از این ابزار برای رسیدن به چالشها و فرصتها استفاده کنیم. این فضا را احساس کنیم و تنها درک کافی نیست.
وی بیان کرد: والدین، مدیران و مبلغان باید با انگیزههای شخصی آموزش ببینند. سیستم آموزشیمان توان ندارد. متأسفانه در بدنهای که باید کار فرهنگی کند، شاهد یک ضعف جدی درحوزه فعالیت فضای مجازی هستیم که این امر نیازمند جهاد همگانی است و نمیتوان انتظار داشت که تنها یک رویکرد دولتی در این زمینه وجود داشته باشد.
آموزش فضای مجازی نیازمند جهاد همه جانبه است
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: آموزش در حوزه فضای مجازی نیازمند جهاد همه جانبه است. این امرهمچون نهضت سوادآموزی است که همه باید دست به دست هم دهند تا بحران شکاف نسلی ناشی از فضای مجازی را حل کنیم.
وی بیان کرد: رویکرد دولتی توانمندی تصمیمگیری در این حوزه ندارد چرا که فضای مجازی آنقدر پویاست که آن چابکی در سیستم دولتی وجود ندارد تا بخواهد در این حوزه تصمیم بگیرد و دولت باید به سیاستهای کلان بپردازد.