جواد اردکانی، کارگردان سینما در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره تأثیرات جشنواره فجر در معرفی سینمای ایران به دیگر کشورهای جهان، بیان کرد: طی دورههای مختلفی که جشنواره فجر برگزار شده تا به حال شاهد این نبودیم که در این رویداد سینمایی، میهمانان مطرحی حضور داشته باشند، البته هر ساله کاروان زیادی از فیلمسازان و منتقدان سینمای غرب راهی ایران میشوند، اما اگر بخواهیم منصفانه قضاوت کنیم چند نفر از این مدعوین برای تماشاگران عام سینما چهره شناختهشدهای هستند. برای همین هم این رویداد نتوانسته آنگونه که انتظار میرود معرف سینمای ایران در خارج از کشور باشد.
وی افزود: از نگاه من جشنواره فیلم فجر پیش از اینکه از آمدن میهمان خارجی خود بازخورد مثبت جمع کند، بیشتر برای میهمانان خارجی نفع داشته است که به راحتی با خرج کشوری دیگر، یک سفر تفریحی نیز انجام میدهند، اما آیا دیدهاید که همین فیلمسازان در کشور خود تبلیغات تأثیرگذاری انجام دهند که برای سینمای کشور ما سودمند باشد. وقتی این مسائل را بررسی میکنیم متوجه میشویم که این رویداد سینمایی تأثیرگذاری ماسبی در بُعد بینالمللی برای ما نداشته است.
کارگردان فیلم «شور شیرین» درباره تغییر زمان برگزاری بخش بینالملل فجر گفت: این تغییر زمان به ذاته اقدام خوبی است، چون کمک میکند که این بخش بهتر دیده شود. این وضعیت در شرایطی بود که در سالهای قبل این بخش معمولا تحت تأثیر سینمای ایران دیده نمیشد، اما باید توجه داشت که برگزاری بخش بینالملل در یک زمان مجزا باید به نحوی کارشناسانه انجام شود که از آن بتوان به عنوان یک بازار فیلم خوب بهره برد تا کارهای ایرانی بیشتر در بحث اکرانهای خارجی دیده شود، البته باز هم تأکید میکنم که دیده شدن فیلم در اکران مد نظرم است، والا نمایش فیلم در چند جشنواره خارجی نمیتواند دلیلی برای دیده شدن فیلم باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد: اگر بخواهیم منصفانه بخش بینالملل جشنواره فجر را ارزیابی کنیم در کنار کاستی باید به برخی امتیازات آن هم اشاره کرد. پس از اتفاقات سال 88 چهره ایران در سطح بینالملل کمی آسیب دیده و به نوعی مهجور شده بود، اما حضور میهمانان خارجی در این رویداد کمک کرد تا روابط بینالمللی کشور کمی بهبود پیدا کند. این مسئله نیز اقدام بسیار حائز اهمیتی است که نباید به راحتی از کنار آن گذشت.
اردکانی در پایان بیان کرد: به مسئولان برگزارکننده جشنواره فیلم فجر توصیه میکنم که برای برگزاری جشنواره فجر به ویژه بخش بینالملل، الگوهای خود را از جشنوارههای خارجی وام نگیرند، چون رفتاری که در آنجا رخ میدهد متناسب با فرهنگ آن منطقه است و با کشور اسلامی ما هیچ همخوانی ندارد. با این توضیح بهترین الگو برای ما این است که آموزههای اسلامی را بدون کلیشههای رایج و با زیبایی هر چه تمامتر معرفی کنیم تا به نوعی بلندگویی نیز برای تفکر انقلاب اسلامی باشیم.