حسین اسدبیگی، رئیس مرکز اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به کاهش ارتباطات اجتماعی میان اعضای جوامع شهری به نحوی که حتی همسایهها اسم همدیگر را هم نمیدانند، گفت: این مسئله که افراد در شهرهای بزرگ احساس تنهایی میکنند از نظر روانی به آنها آسیب وارد میکند.
وی تصریح کرد: انسانها نیاز به حمایت، پشتیبانی، ارتباط و صمیمیت دارند ولی هر چه به سمت صنعتی شدن گام بر میداریم مسائل انسانی، عاطفی و اجتماعی کمتر میشود و همه به جای همدلی از مراجع رسمی و معتبر دولتی انتظار دارند که مسئولیتهای اجتماعی را برعهده بگیرند.
همه خود را کنار کشیدهاند و فقط از دولت و نیروی انتظامی انتظار دارند
اسدبیگی به عنوان مثال گفت: اگر در یک محله یک نفر مواد فروش بود، در دهههای قبل خود اهل محل به تلاطم میافتادند که جلوی این کار را بگیرند ولی اکنون همه تلاش میکنند خود را کنار بکشند و از دولت و نیروی انتظامی بخواهند که وارد عمل شود.
وی تصریح کرد: این مسئله ناراحت کننده است و به رشد آسیبها کمک میکند. باید سعی کنیم که تمام آحاد مردم خودجوش احساس مسئولیت کنند و در برابر آسیبهای اجتماعی و بحرانهای روبه رشدی که جامعه با آن مواجه است خودشان را چه از طریق سازمانهای مردمنهاد و چه کارهای فردی و اجتماعی و محلهای فعال کنند.
رئیس مرکز اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی در پاسخ به این سؤال که آیا ایجاد احساس مسئولیت اجتماعی ابزاری برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و یا کاهش آن است، گفت: بله در بخش پیشگیری از آسیبهای اجتماعی سازمان بهزیستی بر روی این مسئله کار میکنند.
آموزش مهارت های زندگی برای کاهش آسیبهای اجتماعی
وی ادامه داد: یکی از مسائلی که از دهه قبل بخش پیشگیری سازمان بهزیستی بر روی آن فعال بوده آموزش مهارتهای زندگی به مردم است. در آموزش مهارتهای زندگی همه مسائل از جمله ارتباطات، حل مسئله، تصمیمگیری و ... مطرح می شود تا به پیشگیری از آسیبهای اجتماعی کمک کند.
اسدبیگی با تأکید بر اینکه کار پیشگیری زمانبر است و در دراز مدت نتیجه خواهد داد، عنوان کرد: پیشگیری مسئلهای است که با آموزش ارتباط دارد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا علم روانشناسی ایران به حدی بومی است که بتواند به مسئولیتپذیری اجتماعی و دینی مردم ایران کمک کند؟ گفت: موضوع روانشناسی و مشاوره در ایران پیشرفت کرده و مردم و مسئولان به اهمیت آن واقف هستند. این علم از محیط اجتماعی و فرهنگی ما دور نیست و به خوبی بومی شده است و روانشناسان ما سعی میکنند علمی را که از خارج میگیرند با مسائل فرهنگی جامعه خودمان تلفیق و از آن به طور درست برای بومی سازی علم روانشناسی در ایران استفاده کنند.
همچنان کودکآزاری و همسرآزاری در رأس تماسها با اورژانس اجتماعی
رئیس مرکز اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی در بخش پایانی سخنانش با اشاره به اینکه مسئولیتپذیری و تماس به موقع هموطنان با شماره 123 میتواند به مداخله به هنگام برای مقابله با آسیبهای اجتماعی منجر شود، گفت: بیشترین تماسها با خط اورژانس اجتماعی موضوع کودکآزاری و با فاصله کمی موضوع همسرآزاری و بعد خودکشی و بعد سایر آسیبها است.
وی با تصریح بر اینکه اگر فردی از وقوع کودکآزاری، همسر آزاری و ... مطمئن نباشد و با شماره 123 تماس بگیرد، همکاران آموزش دیده اورژانس اجتماعی مشاورهها و اطلاعات لازم را به وی ارائه خواهند کرد، گفت: در بسیاری از کشورها این مراکز تلفنی به صورت داوطلبانه اداره میشود یعنی بسیاری از کسانی که پشت خط مینشینند افراد عادی هستند که دورههای آموزشی را گذرانده و پشت خط مینشینند اما در ایران حداقل مدرک این افراد لیسانس روانشناسی است و در کنار آن هم دورههای آموزشی میبینند.
اسدبیگی در پایان گفت: در بسیاری از موارد سعی میشود پشت خط تلفن کمکهای لازم ارائه شود ولی در صورت نیاز خودروهای خدمات سیار به محل اعزام میشوند.