عبدالکاظم صادقا، استاد پیشکسوت حوزه کتابت قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با بیان اینکه سطح کتابتهایی که درباره قرآن کریم صورت میگیرد ارتقاء پیدا کرده است، افزود: باید میان کاتبان روابط صمیمانه ایجاد کنیم تا تعامل سازنده برقرار شود.
وی با بیان این مطلب اظهار کرد: کاتبان قرآن همچنین باید وارد روند همکاری با یکدیگر و نقد آثار هم شوند. اگر نقد صورت نگیرد، هیچ هنری در این حوزه رشد نمیکند.
کارشناس مرکز طبع و نشر قرآن در ادامه سخنانش گفت: ما اصولاً به نقد عادت نکردیم، این مسائل لازمه رشد است؛ البته یک حرکت و جنبشی در این حوزه شده است که در سالهای آینده خیلی بیشتر مشهود میشود.
حمایتها در سطح وسیع نیست
صادقا با اشاره به اینکه حمایت از این حوزه تا حدودی صورت گرفته است، ولی نه به صورت وسیع، افزود: لازم است که در این باره افرادی که مستعد هستند شناسایی شوند تا روی آنها سرمایهگذاری شود.
وی با اشاره به پیگیری روند شناسایی افراد مستعد توسط دارالکتابه، بیان کرد: استادها باید در برپایی کلاسهای خط نسخ و ثلث نیز تلاش کنند. از سویی این کلاسها نباید فقط به تهران اختصاص داشته باشد.
صادقا از اینکه برگزاری کلاسها در تهران به تنهایی عدالت نیست، ادامه داد: اکنون برای شرکت در این کلاسها، افرادی از مشهد، بندرعباس و ... ماهی یک بار به مرکز طبع و نشر قرآن و دارالکتابه میآیند.
وی با اشاره به اینکه نصف هزینه سفر این افراد به آنها پرداخت میشود، افزود: این کلاسها معمولاً به صورت رایگان برگزار میشوند و از افراد هزینهای برای برپایی آنها گرفته نمیشود.
مسابقات، انگیزهساز هستند
صادقا این اقدام را نوعی حمایت از سوی مرکز طبع و نشر عنوان کرد و با مطلوب دانست آن، گفت: مسابقات فراوانی نیز در این باره برگزار میشود که رقابت و انگیزه فعالیت را در میان کاتبان قرآن افزایش میدهد.
وی یادآور شد: این رویکرد تاثیر بسزایی در فعالیت کاتبان خواهد گذاشت، ولی در عین حال میتوان فعالیت را گسترش داد و شرایط سخت کنونی برای کاتبان شهرستانی را تسهیل کرد.
این کارشناس گفت: البته باید به این نکته توجه کرد که نمیتوان درب را باز کرد و از همه افراد دعوت کرد که به این مرکز بیایند، زیرا این کار نیازمند صرف بودجه بسیاری است.
در کیفیت خط تا حدودی عقب هستیم
وی از روند ارتقای افراد در دارالکتابه یاد کرد و افزود: از نظر کیفیت خط مقداری از چاپ عقب ماندهایم. از این رو خطهایی که به چاپ میرسند خیلی بهتر است و در حوزه چاپخانهها پیشرفت خوبی داشتهایم.
صادقا به آسیب موجود در حوزه ناشران اشاره کرد و گفت: متاسفانه ناشران بیسواد بسیاری داریم که حتی امضاء کردن را هم نمیدانند. این مشکل پیش از این بسیار بود و اکنون شرط داشتن مدرک کارشناسی برای ناشران تعیین کردهاند.
وی همچنین از تعیین این شرط برای ناشرانی که جواز نشر را به اسم افراد دیگر گرفتهاند یاد و اظهار کرد: متاسفانه برخی از ناشران و افراد گروههایی تشکیل دادهاند و به دنبال کسب سود هستند.
سودجویانی که به دنبال رفع مشکلات فرهنگ نیستند
صادقا تأکید کرد: این افراد به دنبال رفع مشکل فرهنگ و درد هنر نیستند و این موضوع در طول سالهای گذشته تاکنون آسیبهایی را به حوزه کتابت نیز وارد کرده است.
وی تصریح کرد: باید روی جوانان مستعد سرمایهگذاری بیشتری صورت گیرد و حمایتهایی از آنها به عمل آید، زیرا این افراد آیندهسازان عرصه کتابت هستند.