هادی غنیمیفر، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به بحث درباره پیشنهاد وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر تشکیل بازار مشترک اسلامی پرداخت و اظهار کرد: بنده اعتقاد دارم که نه تنها در این مورد بلکه هرگونه تجمع کارهای اقتصادی منطقهای میتواند بسیار مفید واقع شود و البته تحقق این موضوع به این امر بستگی دارد که ما چقدر در این کار جدی باشیم؟
مزایای تشکیل بازار مشترک اسلامی
وی ادامه داد: ممکن است که ما به سمت تحقق بازار مشترک اسلامی برویم اما با همه کشورها قهر باشیم و کسی با ما رابطه نداشته و با ما روابط اقتصادی برقرار نکند که در اینصورت تشکیل این بازار مشترک به سرانجامی نخواهد رسید؛ بنابراین برای تحقق این امر باید همه این موارد را در نظر گرفته و با هم همانگ عمل کنیم.
غنیمیفر در پاسخ به پرسشی درباره فواید تشکیل چنین بازاری تصریح کرد: اگر چنین بازاری درست شود اولا هزینه حمل کالایی که وارد یا صادر میکنیم بسیار کم میشود چراکه اکنون هزینه حمل براساس مسافت تعیین میشود و وقتیکه ما با کشورهای اسلامی که اکثرا در همسایگی ما هستند ارتباط برقرار میکنیم دیگر این هزینه حمل کالا از خلیج فارس تا مکانهای مختلف را پرداخت نمیکنیم.
کشورهای دستنشانده؛ مانع تشکیل بازار مشترک اسلامی
وی اظهار کرد: امروزه در سراسر دنیا هزینه حمل کالا از مکانی به مکان دیگر، یکی از اقلام خیلی سنگین هزینههاست و دیگر اینکه در این پروتکل اگر کشورهای اسلامی به هم نزدیکتر شوند میتوانیم در مورد کارمزدها، گمرکات و موارد دیگر توافقاتی داشته باشیم که معاملات را آسانتر کند.
رئیس خانه صنعت ، معدن و تجارت ایران در پاسخ به پرسشی درباره موانع تشکیل بازار مشترک اسلامی اظهار کرد: به نظرم بزرگترین مانع تشکیل این بازار، برخی از دولتهای دستنشانده منطقه و کسانی هستند که از ابرقدرتها دستور میگیرند چراکه از این کار خوشحال نخواهند بود وگرنه مانع مهمی بر سر راه تحقق این موضوع وجود ندارد.
ضرورت حذف تعرفههای گمرکی بین کشورهای اسلامی
غنیمیفر در پاسخ به پرسشی درباره لزوم حذف تعرفههای گمرکی در این بازار اظهار کرد: موضوع تعرفهها از مهمترین مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد و در صورت نزدیکی اقتصادی کشورهای اسلامی میتوان توافق کرد هزینه گمرکی وجود نداشته باشد یا در صورت وجود این تعرفهها، برای مردمان کشورهای عضو قابل تحمل باشد.
وی در پاسخ به این پرسش که با وجود کاهش قیمت نفت براساس رقابتهای بین کشورهای منطقه، آیا باز تشکیل بازار مشترک اسلامی امکانپذیر است؟ تأکید کرد: به نظرم امکان پذیر است و اتفاقا معتقدم اکنون بهترین زمان تشکیل این بازار است چراکه اکنون یک گرفتاری مهم داریم و آن اینکه درآمد ارزی ما بسیار کم شده است لذا با تشکیل یک بازار مشترک با کشورهای اسلامی، رقابتهای بین کشورهای اسلامی کمتر شده و میتوانیم به راحتی کالاهای خود را به آنها صادر کرده یا کالاهای لازم را خریداری کنیم و گاهی اوقات هم این خریدها را به وسیله اعتبار انجام دهیم که در اینصورت فعالیتهای تجاری بین کشورهای اسلامی با سهولت بیشتری انجام میشود.