سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به اینکه در سالهای پیروزی انقلاب اسلامی در سن نوجوانی قرار داشته است، گفت: در آن سالها با توجه به سن و سالی که داشتم به طور کامل در متن انقلاب قرار نداشتم اما آنچه که مبرز است اینکه در آن سالها جامعه قرآنی بیتأثیر بر جریان انقلاب نبودهاند.
وی افزود: در آن سال اساتیدی که قرآن را به ما آموزش میدادند محضر مقام معظم رهبری را که در آن زمان در متن کامل جریانات انقلاب بودند، درک کرده بودند و در جلساتی همچون جلسه قرآن مسجد کرامت و حسینیه خیاطان مشهد که رهبر معظم انقلاب نیز در آنها شرکت میکردند، حضور داشتند و با توجه به حضور مقام معظم رهبری، آن محافل یکی از کانونها و سازماندهی نیروهای انقلاب، محافل و جلسات قرآنی پیش از انقلاب بود که در منازل، حسینیهها و یا مساجد برگزار میشد.
حضور مقام معظم رهبری در مشهد، فعالان را به صف اول انقلاب کشاند
قائم مقام شورای عالی قرآن تصریح کرد: در مشهد مقدس که خود مقام معظم رهبری از مروجان جلسات قرآن کریم در آنجا بودند و با توجه به اینکه در متن انقلاب بودند و پیوند محکمی با انقلاب داشتند، فعالان قرآنی مشهد نیز در صفوف اول انقلاب جای گرفتند. استاد سید مرتضی فاطمی که از اساتید قرائت قرآن مشهد بوده و هستند از جمله افرادی بود که نوارهای سخنرانیهای مقام معظم رهبری را توزیع میکردند. سخنرانیهایی که عمدتاً در جلسات و محافل قرآنی ایراد میشد.
بیان دیدگاههای انقلابی در لابهلای جلسات تفسیر قرآن
سرابی در ادامه با بیان اینکه در مجالسی که تفسیر قرآن گفته میشد معمولاً مطالب انقلابی نیز در لابهلای تفسیرها گفته میشد، اظهار کرد: به این ترتیب روشنگریهای خوبی در زمینه ظلم ستم شاهی صورت میگرفت. استاد فاطمی در جلسات قرآن و تفسیر قرآن که با حضور مقام معظم رهبری صورت میگرفت حضور بسیار فعالی داشتند و این تنها یک نمونه از حضور خوب فعالان قرآنی در عرصه انقلاب بود، قطعاً این موضوع در تمام کشور وجود داشته است.
جلسات قرآنی، کانون نیروهای انقلابی
وی خاطرنشان کرد: یکی از کانونهای تجمع و ساماندهی نیروهای انقلابی که بسیار قوی به کار خود ادامه می داد جلسات قرآن کریم بودند، این نقش ویژه تشکیلاتی در دوران انقلاب روشنگری و ترویج مبانی و اصول قرآنی در ارتباط با اسلام و ارزشهای اسلامی که قبل از انقلاب مورد نفرت نظام ستم شاهی بود، قرار گرفته بود.
قائم مقام شورای عالی قرآن بیان کرد: بر همین اساس نقش جلسات قرآن در دوران انقلاب یک نقش اندیشهای و توسعه اندیشه قرآنی و اسلامی و بعد هم در دوره تحولات انقلاب نقش ساماندهی و سازماندهی نیروها و سخت افزاری را ایفا کرد که از ویژگی محافل قرآنی و فعالان قرآنی در دوران انقلاب اسلامی بود.
نقش فعالان قرآنی پررنگتر از صنوف دیگر
سرابی در بخش دیگر این گفتوگو با بیان اینکه نقش فعالان قرآنی در شکل گیری انقلاب هم ردیف و یا حتی بالاتر از صنوف دیگر بوده است، گفت: اثرگذاری جامعه قرآنی به مراتب بیشتر و بالاتر از صنوف دیگر و توده مردم بود، فعالان جامعه قرآنی نه تنها در درگیریها، راهپیماییها و ... حضور داشتند بلکه نقش اندیشهای و اندیشه سازی را نیز در انقلاب به خوبی ایفا کردند.
وی افزود: نقشی که فعالان قرآنی در ایام انقلاب داشتند این بود که به عنوان مثال افرادی همچون استاد «فاطمی» ترویج و اطلاعرسانی اندیشههای بزرگان انقلاب همچون مقام معظم رهبری را بر عهده داشتند که نقشی بسیار بزرگ و پررنگ بود. بنابراین میتوان گفت نقشی فراتر از عامه مردم را داشتند.
مطلع بودن عموم مردم از اثرگذار بودن فعالان قرآنی
قائم مقام شورای عالی قرآن در پاسخ به این سؤال که عامه مردم از اثرگذاری فعالان قرآنی چه در دوران انقلاب و چه بعد از آن آگاه بودند یا خیر، گفت: حتماً اینگونه بوده است، بزرگان جامعه قرآنی در اقصی نقاط کشور از افراد انقلابی و شناخته شده بودند، به عنوان مثال میتوان به اساتیدی همچون «شکوهنده» در اصفهان استاد «فاطمی» و «مختاری» در مشهد و ... اشاره کرد. در تمام شهرهای کشور که فعالان قرآنی حضور داشتند، در صفوف اول انقلاب بودند، بنابراین مردم نیز این را لمس میکردند.
سرابی در پایان تصریح کرد: بعد از انقلاب نیز کانون نیروهای انقلابی و حضور این نیروها و بعد پشتیبانی از انقلاب و حضور گسترده در جنگ تحمیلی از دیگر وظایف جلسات قرآنی و فعالان قرآنی این جلسات بود و وجود دهها شهید از جلسات قرآنی و برگزاری دو یادواره شهدای قرآنی گویای این واقعیت است.