به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با حضور دکتر اسماعیل اکبری، رئیس مرکز تحقیقات سرطان برگزار شد. در ابتدای این نشست وی به شروع فعالیتهای این مرکز پرداخت و عنوان کرد: از سال 85 مرکز تحقیقات سرطان فعالیت خود را آغاز و شروع به پژوهشهای گستردهای در حوزه شناسایی انواع سرطان، راههای پیشگیری، عوامل بروز و درمان آن پرداخته است.
وی با اشاره به این مطلب که فعالیت این مرکز مصداق قانون بهداشت بوده و فاقد هر گونه بودجهای دولتی است، تصریح کرد: بیشتر تحقیقات و پژوهشهای مرکز توسط نهادهای خیریه تامین میشود.
وی تصریح کرد: در این مرکز از سطح سلولی کارهای تحقیقاتی انجام میشود و توجه اصلی تحقیقات ما روی ژنها، روشهای پیشگیری از سرطان و درمان آن است، تقریبا در هر هفته 500 ویزیت صورت میگیرد و به صورت مرتب هر روز در این مرکز خدمات جراحی و شیمی درمانی انجام میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه به مقایسه آمارهای بروز سرطان در ایران و جهان پرداخت و گفت: سرطان سومین عامل مرگ و میر در ایران است که خوشبختانه بروز آن نسبت به سایر کشورهای جهان پائین تر است. در ایران از هر 100 هزار نفر 135 نفر به سرطان مبتلا میشوند. این در حالی است که متوسط بروز سرطان در سایر کشورهای جهان از هر 100 هزار نفر 180 نفر است. لازم به ذکر است هر ساله 90 مورد جدید سرطان در کشور شناسایی میشود، با توجه به افزایش میانگین سنی کشور روند صعودی سرطان نسبت به کشورهای دیگر افزایش پیدا کرده است.
اکبری همچنین با انتقاد از وزارت بهداشت مبنی بر عدم در اختیار داشتن راهنمای جامع سلامت در زمینههای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها از جمله سرطان، بیان کرد: این در حالی است که در هیچ نقطهای از دنیا بدون داشتن نقشه جامع و راهنمای سلامت هیچ کار علمی صورت نمیپذیرد، اگر تولیت سلامت به سمت علمی شدن حرکت نکند قطعاً در پیشگیری و درمان سرطان دچار ضعف خواهیم شد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر نوعی موازی کاری در تشخیص و درمان سرطان میان گروههای مختلف پزشکی مشاهده میشود که نوعی هرج و مرج را به وجود آورده است. اگر وزارت بهداشت هر چه زودتر شاخصهای علمی برای پیشگیری و درمان سرطان اعلام نکند کمبودهای ما هم بیشتر میشود، بسیاری از گروهای پزشکی به دلیل ترس از پیگردهای قضائی بیشترین هزینه را بر دوش مردم نهادهاند.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان همچنین به مقایسه نحوه درمان سرطان سینه که رایجترین سرطان میان زنان ایرانی است، با سایر نقاط جهان پرداخت و تصریح کرد: در ایران مبتلایان به سرطان سینه که تومور آنها به یک سانتمتر میرسد شیمی درمانی میشود این در حالیست که در کشورهای غربی وقتی تومور به دو سانتمتر برسد اجازه شیمی درمانی به آنها داده میشود.
اکبری همچنین به مؤثرترین روشهای که در ایران برای درمان سرطان استفاده میشود اشاره کرد و بیان داشت: 49 درصد روشهای ما مبتنی بر جراحی 40 درصد رادیو تراپی و 11 درصد شیمی درمانی است که بیشترین بار هزینه را مورد اخیر در بر دارد.
وی همچنین عواملی که در ایجاد سرطان نقش دارند را اینگونه بیان کرد: کمتر از 10 درصد عامل ژنتیک دخیل است در اغلب آنها 5 درصد عوامل ژنتیک و ارثی بودن مهم تلقی میشوند، 25 درصد عوامل سرطان عفونی است مانند میکروبهای معده که در بروز سرطان گوارش نقش عمدهای ایفا میکنند. همچنین مواد شیمیایی که از طریق آب، هوا و خاک منتقل میشوند نیز 25 درصد عوامل بروز سرطان را تشکیل میدهد که بیشتر آنها ترکیبات نیتریت و فلزات سنگین است. در سال 2013 سازمان بهداشت جهانی بر سرطان زا بودن آلودگی هوا تاکید کرد.
40 درصد سرطانها در کشور قابل پیشگیری هستند
وی همچنین با انتقاد از درمان و پیشگیری سریع سرطان در ایران اظهار داشت: 40 درصد سرطانها در کشور قابل پیشگیری و 40 درصد نیز قابل درمان است در حالی که در کشور ما چنین اتفاقی نمیافتد.
اکبری همچنین به اهمیت وجود ویتامین D در پیشگیری و درمان انواع سرطان تاکید کرده و افزود: کمبود ویتامینD زمینه ساز بروز بسیاری از سرطانهاست 60 درصد مردم ایران دچار کمبود ویتامین D میباشند در دوره نوزادی و شیر خوارگی باید روزانه 400 واحد جذب ویتامینD وجود داشته باشد همچنین از نوازدی تا نوجوانی 500 واحد و نوجوانی به بالا هزار واحد ویتامین D روزانه باید جذب شود که اینها دزهای نگهدارنده سلامت میباشند. همچنین کمبود روی در کودکان 20 درصد است که این میزان روی برای تغذیه بسیاری از بافتهای بدن اندک است. «روی» که عنصری مؤثر در سلامت سلولی است جای خود را در شهرهای بزرگ به فلزات سنگین داده است.
وی همچنین با یادآوری تفاوت چهره سرطان در ایران و جهان گفت: سرطان سینه در ایران اول، ریه دوم و معده سوم است که عواملی مانند سبک زندگی و مولفههای اجتماعی در بروز آنها نقش دارد.
اکبری در پایان بر نقش معنویت در درمان سرطان تاکید کرد و عنوان داشت: اخیراً توجه اصلی مرکز تحقیقات سرطان بر نقش معنویت در درمان سرطان و تغییرات بیولوژیکی ژنها که در اثر تکیه بر مسائل معنوی به نوعی بیداری رسیدهاند متمرکز شده است که امیدواریم با حمایت نهادهای دینی این مسیر روشن را که اخیرا پدیدار شده است بتوانیم با موفقیت پیموده و گام بزرگی در درمان سرطان بپیمائیم.