کد خبر: 2792710
تاریخ انتشار : ۱۲ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰:۵۲
تحلیلگر سیاسی لبنانی در گفت‌وگو با ایکنا:

تقویت داعش به انگیزه تضعیف شیعه اشتباه استراتژیک برخی کشورهای منطقه است

گروه بین‌الملل: برخی کشورهای منطقه فکر می‌کردند که اگر جریان تکفیری داعش تقویت شود، شیعه، حزب‌الله، دولت عراق و حوثی‌های یمن تضعیف خواهند شد، درحالی که این طرز تفکر ناشی از یک اشتباه استراتژیک بود.


«طلال عتریسی»، تحلیلگر سیاسی مسائل منطقه و استاد جامعه‌شناسی دانشگاه لبنان در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) با بیان مطلب گفت: برخی کشورهای منطقه فکر می‌کردند که اگر جریان داعش تقویت شود، این مسئله به تضعیف شیعه، حزب‌الله، دولت عراق و حوثی‌ها در یمن منجر خواهد شد و به همین خاطر درصدد کمک به داعش برآمدند.

استاد جامعه‌شناسی دانشگاه لبنان در ادامه اظهار داشت: به نظر من این گونه فکرکردن ناشی از یک خطای استراتژیک است، زیرا داعش تنها به دنبال مبارزه با شیعه نیست، بلکه این جریان انحرافی همه مذاهب اسلامی را هدف قرار داده است.

طلال عتریسی با اشاره به این‌که مسئله وحدت در هر زمانی مهم است و نباید به آن به صورت مقطعی نگریست، گفت: ما همیشه به پژوهش در زمینه وحدت، پیشرفت آن و ایجاد تحول در ابزار آن نیاز داریم، اما امروزه با چالش‌های جدیدی روبرو هستیم که اهمیت وحدت اسلامی را دو‌چندان ساخته است.

به گفته طلال عتریسی، در شرایط جدید مسلمانان با چالش وجود جریان‌های تکفیری که ریختن خون مسلمانان را اولویت خود می‌دانند، مواجه هستند و چون مقابله با این چالش خطرناک نیازمند مقابله سیاسی، اعتقادی و نظامی است؛ بنابراین مسلمانان باید در پی ایجاد وحدت برای موفقیت در این مقابله باشند.

این اندیشمند برجسته لبنانی درباره ایجاد وحدت اسلامی برای مقابله با داعش به عنوان یکی از این جریان‌های انحرافی و تکفیری گفت: مقابله با داعش مسئله ساده‌ای نیست، زیرا در این میان برخی کشورها هستند که به دلیل برخی اهداف سیاسی از این گروه حمایت می‌کنند.

وی اظهار داشت: داعش می‌خواهد سیاست را کنار بگذارد و برای همه مسائل راه‌حل دینی انتخاب کند و این مسئله از این نظر خطرناک است که احتمالاً به یک جنگ داخلی در جهان اسلام و میان پیروان مذاهب مختلف اسلامی منجر شود.

طلال عتریسی گفت: اگر این جنگ شروع شود، حداقل برای ده‌ها سال ادامه خواهد داشت که این جنگ‌ها خود بهانه‌ای برای دخالت بیگانگان در امور داخلی کشورهای اسلامی را باز خواهد گذاشت و در صورتی که این دخالت صورت بگیرد باید ده‌ها سال برای پایان آن منتظر ماند.

وی تأکید کرد: با توجه به اینکه هیچ کشور اسلامی از این مسائل سود نمی‌برد، به نظر می‌رسد کمک به داعش بر مبنای استدلالی که ذکر شد، ناشی از یک اشتباه استراتژیک بود.

طلال عتریسی در ادامه درباره ایجاد ائتلاف بین‌المللی برای مقابله با داعش گفت: به نظر می‌رسد ایجاد اتحادی میان 80 کشور جهان برای مقابله با یک گروهک تروریستی بسیار مبالغه‌آمیز باشد و باید در اهداف آن شک کرد.

وی اظهار داشت: اگر ترکیه مرزهای خود را به روی کسانی که می‌خواهند به این گروه بپیوندند، ببندد، کمک‌های مالی به دست داعش نرسد، وکشورها از این گروه پشتیبانی نکنند، داعش به سرعت از بین خواهد رفت.

این تحلیلگر برجسته مسائل خاورمیانه ادامه داد: اتحاد میان کشورهای اسلامی و توافق برای مبارزه با این گروه تروریستی بیش از وجود یک ائتلاف بین‌المللی اهمیت دارد و می‌تواند کارساز باشد.

به گفته وی، ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا، داعش را بهانه‌ای برای دخالت در امور سیاسی، امنیتی و اقتصادی کشورهای عربی و اسلامی قرار خواهد داد.

عتریسی درباره آینده رویارویی با داعش گفت: به نظر می‌رسد جنگ با داعش در آینده نیز ادامه داشته باشد، زیرا همچنان برخی از کشورها از داعش پشتیبانی مالی و نظامی می‌کنند، ولی در کنار این رویارویی برخی کشورهای منطقه نیز به این نتیجه رسیده‌اند که این جریان می‌تواند برای آنها نیز خطرساز باشد؛ بنابراین ما اکنون شاهد نوعی رویکرد سیاسی در پرداختن به مسائل منطقه هستیم.

وی در پایان گفت: اکنون در مسئله سوریه از راه‌حل سیاسی صحبت می‌شود، در مسئله لبنان نیز گفت‌وگویی میان جریان‌های سیاسی در حال انجام است، در عراق نیز نوعی انعطاف سیاسی در میان گروه‌ها حاکم است و به نظر من در آینده شاهد گفت‌وگوهای سیاسی بیشتری خوهیم بود و مبارزات نظامی تنها حاشیه این گفت‌وگوها خواهد بود.

captcha