نصیبالله عمراف، اندیشمند تاجیکستانی، معاون آموزشی سابق کالج رسول اکرم(ص) در مسکو، نویسنده، استاد دانشگاه و معاون فرهنگی تربیتی جامعه المصطفی(ص) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان این مطلب گفت: در مورد تأثیر انقلاب اسلامی در جهان مخصوصاً در جهان اسلام هیچ کس شک و تردیدی ندارد. تمام حرکتهایی که در جهان اسلام از اوایل قرن بیستم شروع شده بود مانند نهضتها و اصلاحاتی که در شمال آفریقا شکل گرفت، در آسیا اتفاق افتاد، در هندوستان و قسمتهای شرقی شکل گرفت، همه اینها گویی در سال 57 – 58 زیباترین ثمرهاش در انقلاب اسلامی ایران تبلور یافت. نکته مهم این است که همه آن حرکتها فاقد یک عنصر مهم بودند و آن وجود یک رهبری معتقد و مدبر بود، کسی که آینده را به درستی میدید.
نصیبالله عمراف در ادامه سخنان خود گفت: شخصیت امام خمینی (ره) هم در پیروزی انقلاب و هم در تأثیر انقلاب در کل جهان مشخص است. بعد از پیروزی انقلاب مثلاً مبارزه علیه اشغالگران صهیونیست در سرزمینهای اشغالی فلسطین که تا آن زمان همیشه زیر شعارهای ناسیونالیستی و قومگرایی و ملیگرایی بوده، کمکم صبغه نهضت و انتفاضه اسلامی و مبارزه بر علیه اشغالگر شعار اسلامی به خود گرفت و شکلگیری حزبالله و دیگر حرکتها در فلسطین نشاندهنده تأثیر انقلاب است. از آن به بعد به ویژه در سالهای اخیر هم که در کشورهای اسلامی بهار عربی به وجود آمد، تأثیر انقلاب مشهود است.
وی تاکید کرد: در مورد حضرت امام(ره) صحبت کردن سخت است از این بابت که شناخت این شخصیت بزرگ برای امثال ما امکانپذیر نیست، ولی به هر صورت در مورد حضرت امام (ره) و نقش ایشان در انقلاب اسلامی ایران و همچنین مسئله اسلام در کل جهان اسلام و حتی در خارج از جهان اسلام باید گفت که نقش بینظیری است.
عمراف افزود: امتیاز رهبری حضرت امام(ره) در این انقلاب این است که خودش مجتهد و اسلامشناس است، هم در جنبه اصول دین و هم در مباحث فروع دین و بالاتر از آن در مباحث اخلاقی عرفانی. لذا در برابر مقابله با استکبار یک مقابله ریشهای و اصولی دارد و با شناخت و بصیرت کامل وارد میشود نه مثل برخی از مدعیان رهبری در جهان اسلام که به طور سطحی با این مسائل روبرو میشوند.
تأثیر انقلاب اسلامی ایران در جامعه تاجیکستان
این اندیشمند تاجیک در ادامه گفت: در زمان شوروی اگرچه دستگاه تبلیغاتی شوروی بر علیه دین بود، و خصوصاً وقتی انقلاب پیروز شد، یک تبلیغات ضدانقلابی و ضدایرانی آنجا شکل گرفت، اما من به یاد دارم که بزرگان و اساتید ما از طریق رادیو سعی میکردند که امواج را دریافت کنند و پیگیر مسئله انقلاب و روند شکلگیری جمهوری اسلامی باشند. بعد از فروپاشی شوروی هم که ایام بازگشایی مساجد و توجه مردم به مباحث دینی و ارزشها بود، توجه به جمهوری اسلامی و انقلاب بیش از پیش شد.
وی ادامه داد: این اواخر که یک مقدار حرکتهایی مانند سلفیت و وهابیت پدید آمده، شاید سعی شده که ایرانستیزی در منطقه و از جمله در تاجیکستان هم شکل بگیرد ولی چون مردم تاجیکستان فرهنگشان فارسی است و خود را جزئی از ایران بزرگ میدانند، با توجه به همه این محدودیتها و ایرانستیزیهایی که اتفاق میافتد باز هم توجهشان روزافزون است و نسبت به ایران مردم تاجیکستان یک حالت خودمانی دارند، ایران را بیگانه نمیدانند و از طرفی هم سرنوشت ایران برایشان مانند سرنوشت خودشان است، و بیتفاوت نیستند. در تاجیکستان طرفداران ایران و کسانی که توجه دارند بیش از کسانی هستند که نسبت به مسائل ایران و انقلاب بیتفاوت باشند.
وی گفت: اگر مردم تجربه انقلاب اسلامی را نداشتند، با توجه به رشد گروههای تکفیری شاید بحث اسلامستیزی امروز به مراتب شدت بیشتری میداشت اما انقلاب و جمهوری اسلامی که نمونه و خوانش زیبایی از اسلام حقیقی را نشان میدهند، در مقابله با تکفیر و اسلامستیزی نقش به سزایی دارند.
نصیبالله عمراف گفت: تداوم انقلاب اسلامی ایران و ارزشهای آن علیرغم این همه تحریمهای اقتصادی و سیاسی که از خارج بر ایران تحمیل شده آثار خود را گذاشته است. جمهوری اسلامی تا اینجا روی پای خود ایستاده و توانسته یک تجربه جدیدی را در برابر چشم بشر با نام اسلام ارائه دهد و یک قرائت جدیدی را با این تجربه عرضه کرده که خود این مسئله در زمینه گسترش اسلام و مقابله با اسلامستیزی قطعاً تأثیر خود را دارد.
وی در ادامه نامه رهبر معظم انقلاب به جوانان اروپا و آمریکای شمالی اشاره کرد و گفت: این نامه یک صفحه است اما در رسانهها خیلی بازتاب داشته و قطعاً مردم جهان برای انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی حساب جداگانهای باز کردهاند و هرگز این حرکت را با حرکتهای مشابه قیاس نمیکنند.
نصیبالله عمراف که کتابها و مقالات متعددی از جمله «سیمای پیامبر اسلام(ص)»، «سعادت در سرّ نی»، «امام صادق(ع) منادی وحدت»، «جوان و نقش او در جامعه از منظر امام صادق(ع)»، «بازخوانی جایگاه شاهنامه در مدارس تاجیکستان» و کارکردهای اجتماعی سکوت «در گلستان» شیخ سعدی را به چاپ رسانده، اکنون در حال ترجمه کتاب «ابو الشهداء الحسین بن علی(ع)» است.