محمد خزاعی، تهیه کننده سینما، در حاشیه برگزاری سی و سومین جشنواره فیلم فجر در گفت وگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) درباره اینکه چرا در سینمای ما آثار استاندارد لازم را ندارد، اظهار کرد: این موضوع را در دو عامل میتوان توضیح داد؛ ابتدا اینکه سیاستگذاری مدیران سینمایی در جهتی نیست که بتوان برای سینما استانداردهای بالایی را تصور کرد. دومین دلیل هم به خود هنرمندان برمیگردد که چنین فضایی را در سینما به وجود آوردهاند.
وی افزود: برای اینکه سینما بتواند با استانداردهای بالا برسد، در ابتدا باید سیاستهایی اندیشیده شود که قبل از دریافت پروانه ساخت، نگاهی متناسب با الگوهای سینمایی در کارها لحاظ شود. زیرا اگر در آن زمان فیلمنامهها کنترل شود، دیگر شاهد کارهایی نخواهیم بود که تماشاگر از دیدن آن آزرده و خسته شود. در ضمن در این مرحله اگر نظارت دقیقتر باشد، دیگر شاهد کارهایی که در آنها تصویری سیاه از جامعه ارائه شده نخواهیم بود.
این کارگردان ادامه داد: البته منظور من این نیست که در فیلمها انتقاد نکنند، اما میشود هم نقد کرد هم به داشتهها توجه کرد. در این زمینه مثال روشن «آژانس شیشه ای» است که یک فیلم کاملا اعتراضی بود، اما آنچه در فیلم روایت میشد سیاهنمایی نبود. این مسئله نیز از آنجا نشئت میگیرد که فیلمساز دغدغه چنین موضوعاتی را دارد؛ همچنین به این امر تعهد دارد که نقد معضلات به سیاهنگری منجر نشود.
تهیهکننده «قلادههای طلا» درباره جشنواره سی و سوم فجر گفت: من هنوز فیلمهای زیادی را در جشنواره ندیدهام، اما همین اندازه میدانم که فیلمسازان مطرح کشورمان در این رویداد حضور ندارند. این اتفاق هم از جذابیتهای جشنواره کاسته است. در ضمن به ما نشان میدهد که وضعیت تولید تا چه اندازه بد شده که بزرگان سینما قادر به فیلمسازی نیستند. در این میان باید به حضور فیلمسازان جوان هم اشاره داشت که میتواند بازخوردهای خوبی برای سینما داشته باشد، هم اینکه اگر این ورود بدون در نظر گرفتن شرایط باشد، سینمای ما را به سمت کارهای تلویزیونی هدایت کند.
دبیر اسبق جشنواره فجر گفت: متاسفم که بگویم جای بسیاری از مفاهیم در سینمای ما خالی است و تنها آثار به موضوعات اجتماعی تلخ خلاصه شده است، درصورتی که سینمای باید آینه تمامنمای جامعه باشد. درخصوص وضعیت به وجود آمده در جشنواره من مسئولان برگزاری جشنواره را مقصر نمیدانم چون آنها مجبور هستند کارهایی را به نمایش درآورند که در یک سال اخیر تولید شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: معضل دیگر که سبب افت فیلمهای سینمایی شده، پولهای کثیفی است که به سینمای ما وارد شده، همین عامل باعث شده تا افرادی وارد سینما شوند که هیچ آگاهی از سینما ندارند و تنها به واسطه داشتن پول به خود اجازه میدهند که تهیهکننندگی کنند، درصورتی که داشتن پول تنها بخشی از شرایط کار تهیه کنندگی است.
وی در پاسخ به سؤال پایانی مبنی بر اینکه فیلمهای فجر تا چه حد همسو با مفهوم انقلاب هستند، گفت: درباره فیلمهای ارزشی و دینی بهتر است حرفی نزنیم، چون تا زمانی که حمایت از ساخت و اکران این فیلم ها وجود ندارد، چگونه میتوان انتظار داشت در جشنواره از این تولیدات وجود داشته باشد! در انتها باید بگویم که ما نزدیک به 106 میلیارد تومان بودجه سینما داریم، آیا از این رقم 10 درصد آن را نمی توان به کارهای ارزشی و انقلابی اختصاص داد؟