حجتالاسلام والمسلمین مجتبی کلباسی، رئیس جدید مراکز تخصصی حوزه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) گفت: این مراکز تاکنون زیر نظر معاونت آموزش حوزههای علمیه فعالیت داشت و الان با ارتقاء جایگاه زیر نظر شورای عالی و مدیریت حوزه به کار خود ادامه میدهد.
وی افزود: الان 20 مرکز تخصصی رسمی داریم و تقریبا همین تعداد نیز در شهرستانها فعالیت دارند و در رشتههای مختلف از پایه شش و هفت دانشپژوه میپذیرند و در مجموع 40 مرکز فعال هستند.
کلباسی با بیان اینکه مراکز تخصصی حوزه یک نهال نوپا در حوزه به شمار میروند، تصریح کرد: اگرچه سابقه تخصص در حوزهها بسیار دیرینه است و حوزهها نیازهای مردم را تامین میکرده و میکنند، اما حوزه باید متناسب با نیازهای روز فعالیت کند.
ضرورت مقابله با آسیبها
رئیس مراکز تخصصی حوزه بیان کرد: همانند گذشته و البته با تخصصی شدن عرصههای مختلف باید در مسایل فقهی، کلامی، ریاضیات، طبیعیات و تفسیر و... نیرو تربیت کنیم تا در بستر تاریخ دچار آسیبهای تهدیدکننده نشویم.
کلباسی اظهار کرد: حوزهها در دورهای از ناحیه استعمار و محدودیتهایی که بری آن ایجاد کردند خود را با حداقلها حفظ کرد و در همان شرایط هم نخبگان بزرگی را به جامعه عرضه داشت.
وی تصریح کرد: امروز حوزه باید سامانمندتر و محکمتر از گذشته به تربیت نیروهای مورد نظرخود برای جامعه بپردازد به همین دلیل هم از 20 سال قبل با ایجاد مراکز تخصصی کار خود را در این عرصه آغاز کرد.
مراکز تخصصی؛ نهالی نوپا
وی افزود: یکی از مهمترین اهداف این مرکز، پاسخگویی به نیازهای علمی روز است و این مراکز نهالی نوپا است که نیاز به مراقبتهای ویژه دارد تا به لحاظ موازین کمی و کیفی به سطحی مناسب برسد.
رئیس مراکز تخصصی حوزه ادامه داد: مراکز تخصصی در حوزه در سالهای گوناگون و به تدریج براساس نیازهای جامعه شکل گرفتهاند و شاید نتوان گفت وجود کدام یک ضروری تر است زیرا هر کدام رافع برخی از مشکلات علمی مورد نیاز جامعه هستند تا براساس تلاش علمی آنان نیازهای دینی در عرصه مربوطه برطرف شود.
وی گفت: یکی از جدیدترین مراکز تخصصی در حوزه ایجاد مرکز تخصصی تبلیغ بینالمللی است زیرا امروز اقتضا میکند که حوزه بیش از پیش وارد فضای بینالمللی شود و به معرفی اسلام به انسانهای دیگر هم بپردازد.
مقایسه مدارک حوزوی با دانشگاهی درست نیست
کلباسی در پاسخ به سؤالی درباره اعتبار مدرک مراکز تخصصی حوزه عنوان کرد: مدارک حوزوی اعتبار خود را دارند و نباید این مدارک را با مدارک دانشگاهی بسنجیم زیرا یک دانشپژوه حوزوی چندین برابر یک دانشجو واحد میگذراند و به تحقیق میپردازد.
رئیس مراکز تخصصی حوزه بیان کرد: مقایسه میان این دو نوع مدرک درست نیست و جنبه روانی منفی نیز دارد و عوارضی را هم به دنبال خود میآورد زیرا اگر چه در ظاهر مدرک سطح چهار مثلا هم وزن دکتراست ولی وزن واقعی آن بسیار بالاتر از دکترای دانشگاهی است.
وی ادامه داد: به کاربردن تعبیر دکترا برای حوزویان به علت شناختهتر شدن این مسئله در جامعه است وگرنه بزرگان حوزه به شدت براین مسئله تاکید دارند که حوزویان نباید مدارک خود را با دنشگاهیان بسنجند.
کلباسی تصریح کرد: ارزش مدارک حوزه هم از نظرنهادهای قانونی و هم از نظر سطوح عالی حوزه مورد پذیرش و معتبر است.
اولویتبندی مراکز تخصصی کار آسانی نیست
وی در پاسخ به این سؤال که کدام مرکز تخصصی از اولویت پرداختن بیشتر به آن و ارتقاء کمی و کیفی آن اولویت دارد تاکید کرد: عرصه نیازها آن قدر گسترده است که نمیتوان گفت کدام مرکز بیشتر مورد نیاز است زیرا هر مرکزی متناسب با نیازهای منطقه و مکان و جامعه ایجاد شده و اولویتبندی آن کار سادهای نیست.
یادآور میشود مرکز تخصصی تفسیر قرآن، حدیث، کلام، تبلیغ و ... از جمله مهمترین مراکز تخصصی در حوزه به شمار میورند.