کد خبر: 2826920
تاریخ انتشار : ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۱
احمد سلیمانی:

فرایند اقتباس نمایشی از وقایع انقلاب اسلامی هنوز شکل نگرفته است

گروه هنر: در جریان پیروزی انقلاب اسلامی اشخاص بیشماری که فعالیت آنها جریان‌ساز بوده حضور داشتند که زندگی آنها قابلیت تبدیل شدن به یک اثر نمایشی را دارد، ولی متاسفانه در این باره هنوز فرایند اقتباس نمایشی شکل نگرفته است.

احمد سلیمانی، نویسنده و کارگردان تئاتر در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: پرداخت هنری و به ویژه نمایشی براساس شخصیت‌های برجسته علمی، سیاسی، اجتماعی و ... که جزئی از مفاخر تاریخ به شمار می‌روند در همه دنیا مرسوم است و بارها شاهد این مسئله بوده‌ایم که جامعه هنری کشوری که فرد مورد نظر تابعیت آن را دارد، با استفاده از بازار هنری سعی در معرفی هر چه بیشتر و مؤثرتر شخصیت‌ها به ملت خود و حتی ملل مختلف داشته و دارد.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی به اذعان بسیاری از تحلیلگران سیاسی، اجتماعی و حتی فرهنگی، بزرگترین و مؤثرترین رویداد به وقوع پیوسته در قرن بیستم بوده است که مطمئناً شخص و یا اشخاصی با تحمل ریاضت و مرارت‌های فراوان، زمینه‌ساز پیروزی این رویداد عظیم شده‌اند که اغلب آنها در قالب یک اسوه انقلابی، الگوی بسیاری از افراد و جریان‌های دیگر پس از خود شده‌اند.
سلیمانی تصریح کرد: یکی از ویژگی‌های انقلاب اسلامی مردمی بودن آن است و اینکه در جریان وقوع آن تنها نمی‌توان به فرد و یا جریان خاصی اشاره کرد و طیف‌های گوناگونی از مردم که البته همگی تحت فرمان حضرت امام(ره) در تحقق انقلاب نقش داشته‌اند. با یک بررسی اجمالی در میان جریان‌های انقلابی و مبارزاتی علیه رژیم ستم‌شاهی می‌توان به افراد و نام‌هایی رسید که در عین گمنامی هر یک کار بزرگی در تحقق آرمان‌های انقلاب اسلامی داشته‌اند، اما متأسفانه در طی این سال‌ها آن‌گونه که باید و شاید به مردم معرفی نشده‌اند.
این کارگردان تئاتر در ادامه گفت: این در حالی است که حداقل در جریان تاریخ معاصر در دنیا تنها به تعداد انگشت‌شماری از چهره‌های سیاسی آزادی‌خواه برمی‌خوریم که اتفاقاً در عرصه‌های گوناگون هنری و از ابعاد مختلف، روی آنها سرمایه‌گذاری شده و آثار متعدد نمایشی و سینمایی براساس شخصیت آنها ساخته شده است که نمونه بارز آن «چه‌گوارا» و «نلسون ماندلا» هستند؛ در جریان انقلاب اسلامی اشخاص بسیاری حتی مهمتر از این دو حضور داشتند و جریان‌ساز شدند، اما به غیر از تعداد قلیلی از آنها، اغلب ناشناخته مانده‌اند.
کارگردان نمایش «یه کلیک کوچولو» افزود: آنچه که حائزاهمیت است اینکه با وجود اعتباری که انقلاب اسلامی به عنوان یک جریان ارزشی داشته و دارد، طی این سال‌ها به غیر از چند اثر مکتوب که اغلب در قالب خاطره‌نویسی با موضوع وقایع و شخصیت‌های انقلابی  منتشر شده است، از قابلیت و ظرفیت سایر هنرها در این راستا استفاده نشده و این به عنوان یک ضعف فرهنگی تلقی می‌شود.
وی تأکید کرد: برای تکریم و تقدیس و معرفی چهره‌های انقلابی و حرکت ارزشی که آنها در طول مبارزات خود علیه رژیم ستم‌شاهی داشته‌اند، نیاز به برنامه‌ای جامع و مؤثر داریم؛ هنوز فرایند اقتباس نمایشی بر پایه منابع و اسناد انقلاب اسلامی شکل نگرفته و برای این کار انجام یک طرح پژوهشی و مطالعاتی ضروری است.
کارگردان نمایش عاشورایی «سردار مهر و ماه» در پایان گفت: زندگی شخصیت‌های انقلاب اسلامی پرفراز و نشیب بوده و حاوی نکات بارز و قابل تأملی است که قابلیت نمایشی شدن دارد و به نظر می‌رسد که باید از دل کتاب‌ها و مکتوبات بیرون کشیده شود تا عمومیت پیدا کند؛ چرا که مخاطب کتاب و اسناد مکتوب انقلاب افراد محدودی هستند، اما وقتی محتوای آنها تبدیل به یک اثر نمایشی شوند، طیف بیشتری از مردم در جریان آن قرار می‌گیرند.

captcha