کد خبر: 2871549
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۳:۱۴
مهم‌ترین رویدادهای اقتصادی هفته/

تصویب کلیات لایحه بودجه سال ۹۴/ برگزاری دو کنگره اقتصادی

گروه اقتصاد: تصویب کلیات لایحه بودجه سال ۹۴، برگزاری دو کنگره «اقتصاد مقاومتی» و «حقوق و اقتصاد مقاومتی» و مجوز مجلس به ۷ وزارتخانه برای انتشار ۱۰ هزار میلیارد تومان صکوک اسلامی، از مهم‌ترین رویدادهای اقتصادی هفته بود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مهم‌ترین رویدادهای اقتصادی هفته‌ به شرح ذیل می‌باشد:

کلیات لایحه بودجه سال ۹۴ تصویب شد

نمایندگان در نشست علنی روز، یکشنبه 26 بهمن‌ماه 93 در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه سال 94 کل کشور، پس از استماع سخنان موافقان و مخالفان، با کلیات این لایحه با 152 رأی موافق، 43 رای مخالف و 13 رای ممتنع از مجموع 218 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

معافیت‌های مالیاتی اصلاح می‌شود

علی عسکری، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور، از برنامه این سازمان برای اصلاح معافیت‌های مالیاتی خبرداد و گفت: بر این اساس قرار است معافیت مالیاتی برخی شرکت‌ها اصلاح شود که این اصلاح در قانون مالیات‌ها انجام خواهد شد.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با ذکر این مطلب که در قانون مالیات‌ها، معافیت‌ها نظام‌مند و هدفمند می‌شود، افزود: در این قانون، معافیت بسیاری از شرکت‌ها، مشمول مالیات خواهد شد.
وی با اظهارامیدواری نسبت به ابلاغ اصلاح قانون مالیات‌ها برای مشمول شدن شرکت‌های معاف از پرداخت مالیات عنوان کرد: در نظام فعلی مالیاتی، برخی از اشخاص حقوقی معاف از پرداخت مالیات هستند.
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور ادامه داد: همچنین برخی شرکت‌ها معاف هستند یا مشمول معافیت مالیاتی هستند یعنی باید مالیات بدهد اما بر اساس دستور قانون از پرداخت مالیات معاف است. این شرکت‌ها ممکن است در مناطق محروم فعالیت داشته باشند که مشمول معافیت ۱۰ ساله مالیاتی می‌شوند.
عسکری تصریح کرد: برخی دیگر از شرکت‌ها مانند شرکت‌های فعال در بخش کشاورزی از پرداخت مالیات معاف هستند یا شرکت‌های وابسته به نهادها و بنیادها، در قانون معاف از پرداخت مالیات شناخته شده‌اند که تمامی این موارد در اصلاح قانون مالیات‌ها دیده شده است.

اختتامیه کنگره «حقوق و اقتصاد مقاومتی» برگزار شد

مراسم اختتامیه کنگره «حقوق و اقتصاد مقاومتی» روز، 27 بهمن 93 در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی، دادستان کل کشور، در این مراسم اظهار کرد: ما در حوزه حقوقی به اندازه کافی گام‌های لازم را برای تحقق اقتصاد مستقل در کشور بر نداشتیم و باید گفت که عدم توجه به نسخه‌های اقتصادی دیگران، نگاه به توانمندی درون کشور و تولید ملی می‌تواند نجات‌بخش ما باشد و تنها چاره کار، همین است و این حرکت باید از یک جزم علمی و درواندیشی برخوردار باشد.

دادستان کل کشور تأکید کرد: در این زمینه که اقتصاد کشور در بخش‌های قانونی نیازمند تسهیل مقررات مربوط به سرمایه‌گذاری و تولید ملی است باید گفت که ساز و کارهایی که امروزه وجود دارد، ساز و کارهایی لازم است، اما نیازمند بازنگری است و حجم وسیع قوانین برای اقتصاد کشور مشکل‌آفرین است.

وی افزود: در بعد اقتصاد ملی یا به بیان بهتر اقتصاد مقاومتی باید به سه رکن مهم توجه شود که یکی رکن پایداری این اقتصاد، دوم، رکن خوداتکایی در نیازهای اساسی و سومین رکن، رکن استواری است که اقتصاد ما با تکانه‌های جهانی از جانب نظام سلطه دچار مشکل نشود.

همچنین سردار محمدرضا نقدی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین، در این مراسم عنوان کرد: اکنون نظارتی بر اجرای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب وجود ندارد و این امر نیازمند چاره‌اندیشی است؛ چراکه یکی از ضرورت‌های لازم برای تعیین سرنوشت این سیاست‌ها تعیین قوانین الزام‌آور برای اجرای این سیاست‌هاست.

وی افزود: موضوع دیگری که در اقتصاد مقاومتی از جهت حقوقی حائز اهمیت است، مسئله مبارزه با فساد است که یکی از بزرگترین موانع رشد اقتصادی به شمار می‌رود و باید دانست که ضربه‌ای که فساد اقتصادی به اقتصاد ملی و اقتصاد مقاومتی وارد می‌کند بسیار سخت و تعیین‌کننده است.

سردار نقدی اظهار کرد: بنده این توفیق را داشتم که رسیدگی به بزرگترین پرونده فساد اقتصادی را در دهه هفتاد برعهده داشته باشم، اما با فشارهای زیاد بر روی ضابطین و قضات، این پرونده به نتیجه نرسید و به همین دلیل بنده اعتقاد دارم که قضات و ضابطین مبارزه با فساد نیازمند حمایت هستند، اما امروزه چنین حمایتی وجود ندارد و در این صورت نمی‌توانیم اقتصاد مقاومتی را محقق کنیم.

ارتباطات گسترده با شعب بانکی موجب فراموشی بانکداری الکترونیک نشود

حمید تهرانفر، معاون نظارتی بانک مرکزی با تأکید بر این اینکه معیار انتخاب شعبه برتر، تنها افزایش میزان سپرده‌گذاری نیست، گفت: باید به فکر افزایش توان شعب از راه‌های دیگری باشیم برای مثال وفادارسازی مشتریان و پس گرفتن مطالبات معوق می‌تواند معیار انتخاب قرار گیرد.
تهرانفر در ادامه ضمن اشاره به اظهارات عادلی، رئیس کل اسبق بانک مرکزی در خصوص اینکه نظام بانکی باید به ارتباط با اقشار مختلف جامعه افتخار کند، تصریح کرد: همچنان نقطه تماس نظام بانکی و مردم از کانال شعب صورت می‌گیرد ولی این ارتباط با طیف‌های مختلف جامعه نباید ما را از امر مهم بانکداری الکترونیک دور کند.
وی ارتباط مستقیم نظام بانکی با اقشار مختلف جامعه را یک مزیت عنوان و خاطرنشان کرد: در این میان، ممکن است افرادی با سوء نیت قبلی به دنبال سوء استفاده باشند. بنابراین، باید در این زمینه مراقبت‌های لازم صورت گیرد.
معاون نظارتی بانک مرکزی در دنیای امروز شناسایی مشتریان را بسیار با اهمیت خواند و افزود: متاسفانه اتهامات مختلفی متوجه نظام بانکی است لذا می بایست شماره ملی سپرده‌گذاران و تسهیلات گیرندگان ثبت شود.
تهرانفر در این راستا ادامه داد: در برخی پیامک‌ها با  هدف سوء استفاده به دارنده آن شماره تلفن اعلام می‌شود که برنده شده و باید پولی را به حسابی واریز کند تا محصول برای شما ارسال گردد. در این موارد، شماره حساب و مشخصات آن فرد درست است اما به دلیل اینکه رقم که باید واریز شود ناچیز است، دقت لازم از سوی شعبه صورت نمی‌گیرد ولی شعب بانکی باید بتوانند با مشاهده حساب شناسایی رقمی مشتریان به این سوء نیت پی ببرند و این قبیل افراد را شناسایی و معرفی نمایند.
وی همچنین خواستار ثبت شناسه ملی افراد و شناسه شرکت‌ها توسط شعب بانک‌ها شد و گفت: هنوز 5 درصد از شناسه مشتریان در شعب بانک‌ها ثبت نشده است.
معاون نظارتی بانک مرکزی هشدار داد؛ رابطه دوستانه مشتریان با شعب بانک‌ها نباید موجب شود در پرداخت تسهیلات از بانک مرکزی استعلام‌ها گرفته نشود چرا که در صورت عدم پرداخت تسهیلات، رییس شعبه مورد اتهام قرار می‌گیرد که با مشتری‌ تعاملات پشت پرده و مماشات صورت گرفته است لذا بدین ترتیب، فرهنگ نظام بانکی که کار در شعب است خدشه‌دار می‌شود.

کنگره ملی اقتصاد مقاومتی برگزار شد

کنگره ملی اقتصاد مقاومتی، روزهای 28 و 29 بهمن‌ماه با حضور مقامات کشوری و لشکری در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار شد.

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی روز سه شنبه 28 بهمن‌ماه، در اولین کنگره ملی اقتصاد مقاومتی با تشکر از دست‌اندرکاران این مراسم اظهار کرد: در رابطه با سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی به چند موضوع اشاره می‌کنم که نکته اول ارزیابی‌هایی است که منجر به تدوین سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در مجمع تشخیص مصلحت نظام شد.

وی افزود: نکته دوم روح حاکم بر این سیاست‌هاست؛ در ابعاد مختلفی در زمینه این سیاست‌ها بحث شده اما روح حاکم بر اساس ارزیابی وضعیت اقتصادی کنونی کشور بوده است. نکته سوم نکاتی مهمی است که در اقتصاد مقاومتی باید پیگیری کرد.
رئیس مجلس ادامه داد: در ارزیابی شرایطی که منجر به تدوین سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی شد، گاه گفته می‌شود تدوین و ابلاغ این سیاست‌ها به خاطر تحریم‌های بین‌المللی بوده که این امر صحیح نیست هر چند شاید تحریم‌ها عاملی اثرگذار بود اما اقتصاد ایران مشکلات اساسی دارد و شاید اقتصاد مقاومتی پاسخگوی این مشکلات است.
لاریجانی با بیان اینکه پس از انقلاب اسلامی روحیه مناسبی برای توسعه اقتصادی شکل گرفت، گفت: اما  با این وجود مشکلات همچنان باقی ماند و از جمله این مشکلات اقتصاد دولتی است؛ در سیاست‌های اصل 44 و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بنا شد اقتصاد به مردم واگذار شود اما این مشکل دولتی‌بودن همچنان وجود دارد و مردم در اقتصاد حضور ندارند.

همچنین محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان مدیریت و‌ برنامه‌ریزی کشور، روز، سه شنبه 28 بهمن‌ماه 93، در اولین همایش اقتصاد مقاومتی، تحقق اقتصاد مقاومتی را یکی از مأموریت‌های سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور دانست و اظهار کرد: در مقدمه این سیاست‌ها تصریح شده است که سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی در جهت تحقق اهداف سند چشم‌انداز بیست ساله کشور است، پس اندک تردیدی که در برخی افراد ایجاد می‌شد که با وجود اینکه در برنامه‌های چهارم و پنجم توسعه که رشد 8 درصدی پیش‌بینی شده بود، محقق نشد بنابراین ممکن است برنامه‌های بعدی هم محقق نشود از میان رفت.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور ادامه داد: ابلاغ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی از جانب مقام معظم رهبری و تاکید بر این نکته که این سیاست‌ها در راستای تحقق سند چشم‌انداز بیست‌ساله است نشان‌دهنده این موضوع است که این سند هنوز در دستور کار قرار دارد و می‌توانیم بگوئیم که سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی مجموعه از سیاست‌های بهنگام در جهت سیاست‌های پیشین مخصوصا سند چشم انداز است.
نوبخت ادامه داد: ضرورت داشت متناسب با فشارهای بین‌المللی، ما هم تاکتیک‌هایی برای مقابله با این فشارها به کار می‌گرفتیم؛ بنابراین باید سپاسگزار مقام معظم رهبری باشیم که برای ایستادن در جایگاه نخست اقتصادی منطقه سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند.
وی افزود: این سیاست‌ها مخاطبان متعدد و متنوعی داشته است و همه ما مخاطب این سیاست‌ها هستیم و هر چند بخش عمده‌ آن معطوف به مردم است اما مخاطبین خاص آن که مسئولان هستند نمی‌تواند از مسئولیت خود در قبال این سیاست‌های نجات‌بخش شانه خالی کنند.
نوبخت اظهار کرد: سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در این زمینه وظیفه و برنامه خاص دارد، به ویژه اینکه ما در شرف تهیه و تنظیم برنامه ششم توسعه هستیم و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی مسئولیت داشت که نسبت به اجرای این سیاست‌های کلی اقدام کند و اقدام نخست ما در این زمینه، تفکیک این سیاست‌ها و مشخص کردن دستگاه‌های ناظر بر هر کدام از آنها بود و در گام بعدی دستگاه‌های که مسئول اجرای این بندها بودند را احظار و مسئولیت‌شان به آنها گوشزد کردیم.

رونمایی از کتب و محصولات راهبردی در حوزه اقتصاد مقاومتی

در حاشیه روز نخست کنگره ملی اقتصاد مقاومتی که روز سه‌شنبه، 28 بهمن‌ماه 93 در مرکز همایش‌های صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران برگزار شد از مجموعه‌ای از کتب و محصولات راهبردی در حوزه اقتصاد مقاومتی با حضور علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، حجت‌الاسلام والمسلمین غلامی، رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا، حجت‌الاسلام محمدیان نماینده ولی فقیه در دانشگاه‌ها و محمدمهدی تهرانچی، رئیس دانشگاه شهید بهشتی رونمایی شد.

مجوز مجلس به ۷ وزارتخانه برای انتشار ۱۰ هزار میلیارد تومان صکوک اسلامی

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه نشست علنی عصر روز سه شنبه 28 بهمن و در جریان بررسی لایحه بودجه سال 1394 کل‌کشور چند بند دیگر از این لایحه را به تصویب رساندند.

نمایندگان مجلس در بند "الف" تبصره 6 ماده واحده، به شرکت‌های وابسته و تابعه وزارتخانه‌های نیرو، نفت، راه و شهرسازی، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، ارتباطات و فناوری اطلاعات، صنعت، معدن و تجارت و جهادکشاورزی و سازمان انرژی اتمی ایران اجازه دادند با رعایت قانون نحوه انتشار اوراق مشارکت مصوب 30/6/1376 تا سقف 100 هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت ریالی و یا صکوک اسلامی و با رعایت ماده (88) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب 27/11/1380 و برای طرح‌هایی که به ‌تصویب شورای اقتصاد می‌رسد، با تضمین خود در خصوص اصل و سود، منتشر کنند.

اعلام مقالات برتر نشست‎های تخصصی محورهای راهبردی کنگره ملی اقتصاد مقاومتی

در مراسم اختتامیه «کنگره ملی اقتصاد مقاومتی» که عصر روز  چهارشنبه 29 بهمن‌ماه در مرکز همایش‌های بین‌المللی صداوسیما برگزار شد، مقالات برتر نشست‌های تخصصی محورهای راهبردی از بین ۸ نشست تخصصی انتخاب شدند.

در نشست تخصصی «تفکر بسیجی و مدیریت جهادی در پیاده‌سازی اقتصاد مقاومتی» مقالات پریسا یعقوبی، مهدی رضایی و جواد ارباب، در نشست تخصصی «الگوی راهبردی اقتصاد مقاومتی و دفاع اقتصادی» مقالات داود منظور، یاسین فروغی‌زاده و عباس اسدروز، در نشست تخصصی «بخش دفاع و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در تحقق اقتصاد مقاومتی» مقالات محمدرضا فرتوک‌زاده، حمیدرضا دره‌شیری، جواد وزیری، حسین دری‌نوگورانی و در نشست تخصصی «پیاده‌سازی اقتصاد مقاومتی در بستر تکانه‌ها» مقالات محمد‌رضا خیر‌اندیش، علیرضا عظیمی‌حسن‌آبادی، سیدمسعود هاشمیان‌اصفهانی و علی رنجبران به عنوان مقالات برتر نشست‌های تخصصی محورهای راهبردی انتخاب شدند.
همچنین مقالات علیرضا نصرتی، ابراهیم محمودزاده، بهروز طهماسب کاظمی و حمید طریفی‌حسینی، برگزیدگان نشست تخصصی «الزامات راهبردی، نهادی پیاده‌سازی اقتصاد مقاومتی»، مقالات بهروز مرادی، ذبیح‌الله نجف‌پور و آسیه قاسمی، برگزیدگان در نشست تخصصی «آسیب‌شناسی اقتصاد ملی از منظر اقتصاد مقاومتی» و در نشست تخصصی «اقتصاد مقاومتی، فرهنگ و رسانه» مقالات عبدالملکی، علی‌اکبر عرب‌مازار، سیدجواد امینی و غفور تقی‌زاده‌بیرامی برگزیده شدند.
این گزارش حاکیست، در نشست تخصصی «بانکداری مقاومتی، مفاهیم و الگوی عملی» مقالات سیدکمیل طیبی و مهدی یزدانی، در نشست تخصصی «مبانی و مولفه‌های اقتصاد مقاومتی»، مقالات فریبا زرانی، حبیب‌الله حلیمی‌جلودار و مرتضی علویان و در نشست تخصصی «تجربیات و مخاطرات داخلی و خارجی» مقالات مصطفی سمیعی‌نسب، یاسر سلیمانی، امیرخادم علیزاده، محمد‌مهدی عسکری و علی یوسفی‌دیبا مقالات برتر شناخته شدند.
براساس این گزارش، در نشست تخصصی «شاخص‌ها و راهکارهای اجرای اقتصاد مقاومتی» مقالات الدار صداقت‌پرست، ابوالفضل غیاثوند، فاطمه عبدالشاه، عبدالمجید شیخی، محسن صمدی، مجتبی پالوج، شهلا مولوی، پورکیوانی و مصطفی شیخی و در نشست تخصصی «الزامات فرهنگی و اجتماعی اقتصاد مقاومتی» مقالات حسن بنیانیان، یوسف محمد‌زاده، قلی‌زاده و دیواری مقالات برتر اعلام شدند.
شایان ذکر است در مراسم اختتامیه این کنگره از آقایان محمدباقر نوبخت، معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور، علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و فرهاد رهبر، رئیس سابق دانشگاه تهران و برگزیدگان مقالات برتر و همچنین از آقایان عباس عرب‌مازار، دبیر علمیِ بخش نظری و الله‌داد سیف، دبیر علمیِ بخش راهبردی و دیگر دبیران کنگره تقدیر و قدردانی شد.

captcha