کد خبر: 2871577
تاریخ انتشار : ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸:۳۷
آیت‌الله العظمی سبحانی:

لزوم طبقه‌بندی کتابخانه‌های نسخ خطی ایران/ دانشنامه بقیع شریف منتشر می‌شود

گروه ادب: حضرت آیت‌الله سبحانی در دیدار با رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی عنوان کرد: باید مجموع کتابخانه‌های نسخ خطی ایران طبقه‌بندی شوند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، به نقل از خبر مرکز حوزه، آیت‌الله العظمی سبحانی، عصر پنجشنبه، 30 بهمن‌ماه در دیدار سیدرضا صالحی‌امیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار کرد: در سال 1315 ـ 1320 دلالان با ایجاد شایعه‌ای مبنی بر اینکه «قرار است کتاب‌ها در دریا ریخته شود»، نسخ خطی و چاپی را از مردم جمع‌آوری و با یک واسطه یهودی از کشور خارج کردند.

وی تصریح کرد: در سفری که در گذشته به آمریکا داشتم، حتی نسخه‌های نشریات ایران و کتاب تبیان را نیز در آن جا به صورت طبقه‌بندی شده مشاهده کردم. شمار زیادی از کتاب‌های ارزشمند قدیمی فارسی در پاکستان و هند وجود دارد، از این رو باید تمهیدی اندیشیده شود تا اگر اصل آنها را به ما نمی‌دهند، با استفاده از فناوری دیجیتال، تصویربرداری انجام و در کشور منتشر شود.

این مرجع تقلید با تأکید بر اینکه از ظرفیت کتابخانه‌های شخصی نیز برای گردآوری نسخ خطی استفاده شود، بیان کرد: در کتابخانه‌های شخصی و قدیمی مردم، نسخ خطی فراوانی وجود دارد که با احیای این کتابخانه‌ها می‌توان آنها را به‌دست آورد.

آیت‌الله سبحانی با بیان اینکه باید مجموع کتابخانه‌های نسخ خطی ایران طبقه‌بندی شود، گفت: بسیاری از مردم نسخ خطی دارند که قدردان آنها نیستند و یا به شیوه درستی از این کتاب‌ها نگه‌داری نمی‌کنند. عباس میرزا و امیرکبیر در دوره قاجار متدین و روشن‌فکر بودند و در دوران آنها کتاب‌های سنگی شکل گرفت که باید در صورت توان، ابزارهای کتاب سنگی جمع‌آوری شود.

صالحی‌امیری: تاراج منابع مکتوب ایرانی و اسلامی نگران‌کننده است

در ادامه این دیدار، سیدرضا صالحی‌امیری نیز اظهار کرد: کتابخانه ملی در حقیقت همان کتابخانه مدرسه دارالفنون است و برخی کتاب‌های موجود هنوز مهر دارالفنون را دارند و کتابخانه ملی ایران دارای سابقه‌ای 150 ساله است و از نظر اسناد و کتاب‌ها در سطح کشور بسیار غنی است.

وی با بیان اینکه کتابخانه‌های ملی وظیفه دارد هر آنچه در آن کشور چاپ می‌شود را گردآوری کند، گفت: در حال حاضر نزدیک به 2 میلیون و 700 هزار جلد کتاب در کتابخانه ملی ایران ذخیره شده است و 37 هزار جلد نسخه خطی و 34 هزار جلد کتاب چاپ سنگی در کتابخانه ملی نگهداری می‌شوند.

رئیس کتابخانه ملی با بیان اینکه مجموعه نشریات چاپ شده در ایران در طول دهه‌های مختلف در این کتابخانه نگهداری می‌شوند عنوان کرد: حدود 5 میلیون نشریه در کتابخانه ملی وجود دارد.

صالحی‌امیری با بیان اینکه در مرکز اسناد کتابخانه ملی حدود صدها هزار سند وجود دارد که طول همه آنها به 11 کیلومتر می‌رسد، بیان کرد: پیش‌بینی می‌کنیم 500 هزار نسخه در ایران وجود داشته باشد، به همین میزان در آسیای میانه و دو برابر آن هم در شبه قاره وجود دارد؛ در مجموع سه چهارم آثار خطی ایران در خارج از کشور نگهداری می‌شود که لازم است یا به ایران بازگردانده شوند یا اینکه نسخه‌های دیجیتال از آنها تهیه شود.

رئیس کتابخانه ملی با بیان اینکه داعش کتاب‌های شیعی را آتش می‌زند، گفت: در کردستان عراق نیز اخیراً نسخه‌های خطی را به قیمت‌های گزاف می‌فروشند و این تاراج منابع مکتوب ایرانی و اسلامی نگران‌ کننده است و تبعات آن کمتر از خسارات نظامی نخواهد بود.

وی تصریح کرد: بخشی از کتاب‌های خطی و قدیمی ایرانی موجود در آسیای میانه و هند را می‌توان خریداری و بقیه آن را نیز تصویربرداری کرد. درصدد هستیم یادمانی از مراجع تقلید و بزرگان دینی را در کتابخانه ملی ایجاد کنیم، زیرا بسیاری از جوانان آگاه نیستند که مرزبانان تفکر شیعی چه سبکی از زندگی داشته‌اند و چگونه می‌زیسته‌اند؛ دست‌خط‌ها، اقلام شخصی مانند قلم و ... می‌تواند در این یادمان وجود داشته باشد.

رئیس کتابخانه ملی یادآور شد: دانشنامه بقیع شریف توسط این کتابخانه تدوین شده و به زودی چاپ خواهد شد. این دایرة‌المعارف در دو جلد به زیور طبع آراسته می‌شود که جلد دوم اعلام خواهد بود.

captcha