عطاءالله سلمانیان، کارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) اظهار کرد: درباره سبک زندگی ایرانی و اسلامی طی چند سال اخیر سخنرانیهای فراوانی شده است. دلیل این توجه ویژه نیز از آنجا نشئت میگیرد که غرب با برنامهریزی گسترده با ابزاری چون ماهواره فرهنگ و خانواده را هدف قرار داده است. برای همین نیاز است که به موضوع مورد نظر (سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی) توجه ویژه شود.
وی افزود: اما در میان این ارزیابی انجام گرفته از سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی آنجایی که بیشتر از همه مرکز توجهات است، سیماست؛ چون این رسانه برای هر کس جذاب است و محصولات آن هم مخاطبان فراوانی دارد. با این توضیح اگر بخواهیم ارزیابی منصفانه از نگاه سیما به سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی داشته باشیم باید گفت که این توجهات هنوز نتوانسته راضی کننده باشد؛ البته کارهای خوبی در این حوزه تولید شده، اما تعداد آنها در مقایسه با کل تولیدات بسیار اندک بوده است.
این کارگردان ادامه داد: در میان کارهایی که هم اکنون در یاد دارم سریال «همه چیز آنجاست» و «پردهنشین» کارهایی بودند که توانستند به شکل مطلوبی سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی را به تصویر بکشند. به ویژه موضوعاتی چون روزی حلال و حرام و تاثیراتی که هر کدام در زندگی دارند از نکات جذاب در این کار سینمایی است. مطلب دیگری که در این دو کار بود، نگاه به موضوعاتی است که تا به حال کمتر به آنها پرداخته شده. «وقف» نمونه بارز این گفته است که تا به حال درباره آن کمتر حرف زده شده، اما «پردهنشین» به خوبی این خواسته را انجام داد.
کارگردان سریال «پردهنشین» در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: اکثر تولیدات نمایشی این گونه نیستند و متاسفانه نگاهی درست به سبک زندگی ندارند، حتی میتوان گفت در برخی از آنها مصرفگرایی و تجملگرایی که از ویژگیهای بارز زندگی غربی است ترویج داده میشود. با این توضیح باید سیاستی اندیشیده شود که این نوع نگرشها در آثار تلویزیون به حداقل مقدار برسد. راه رسیدن به این خواسته هم از فیلمنامهنویسی شروع میشود.
سلمانیان ادامه داد: اگر فیلمنامههای تلویزیونی بتواند به شکلی صحیح و متناسب با الگوهای ایرانی ـ اسلامی موضوعات اجتماعی و خانوادگی را مورد نظر قرار دهد، مطمئن باشید کارها ناخودآگاه نگاهی جدیتر به موضوعات دینی و ایرانی خواهند داشت. برای این خواسته هم مسئولان سیما باید سرمایهگذاری درستی انجام دهند. متاسفانه در سینما و تلویزیون ما عرصه فیلمنامهنویسی معمولاً کمدرآمدترین بخش است؟!
وی در پایان گفت: درباره بخشهای غیرنمایشی هم تنها میتوان گفت که پس از سالها هنوز نتوانستهایم کارهایی تولید کنیم که نگاهی دقیق و کارشناسانه به موضوعات داشته باشند؛ زیرا اغلب کارهای ترکیبی یا جهتگیری موعظهگرانه دارند یا اینکه یکسویه به موضوعات نگاه میکنند.