به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری اسفندیار چهاربند، مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران امروز، سوم اسفندماه، به مناسبت هفته تربیت و امور تربیتی برگزار شد.
وی با اشاره به مناسبت هشتم اسفند، روز امور تربیتی اظهار کرد: در آموزش و پرورش شهر تهران مجموعه فعالیتهای فرهنگی و تربیتی را از دو ماه گذشته برنامه ریزی و اجرایی کردیم که نتایج آن طی هفته تربیت عرضه میشود.
جشنواره برترینهای تربیت اسلامی
چهاربند از برگزاری جشنواره برترینهای تربیت اسلامی شهر تهران خبر داد و گفت: این جشنواره با هدف شناسایی و تجلیل از عوامل سهیم و مؤثر در امر تربیت اسلامی در شهر تهران با حضور حجتالاسلام ابوترابی فرد در باغ موزه دفاع مقدس برگزار و صرفا محدود به جامعه دانش آموزی نیست.
مسئولیت عام در قبال تربیت
وی عملیاتی سازی مفهوم «مسئولیت عام در قبال تربیت» را هدف از برپایی این همایش دانست و با اشاره به تجلیل از 238 برگزیده در دو بخش معلمان و مربیان آموزش و پرورش و افراد تأثیرگذار در امر تربیت خارج از این حوزه همچون رسانه، حوزه علمیه، بسیج، شهرداری، نیروی انتظامی، مساجد برتر، پیشکسوتان و ...عنوان کرد: دبیرخانه این جشنواره فعالیت خود را دائمی و از نهادهای مختلف دعوت خواهد کرد تا عضو ثابت این مجموعه باشند.
وی با تأکید بر اینکه با اتمام دوره تحصیلات رسمی، کار تربیت تمام نمیشود، گفت: تربیت مختص به آموزش و پرورش نیست و تا لحظهای که انسان زنده است این روال ادامه دارد.علاوه بر مدرسه جامعه و خانواده نیز در زمینه تربیت زمینه سازی و جهتدهی میکنند و موجب تغییر رفتار میشوند.
وی تمام نهادهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و... که در تعامل با شهروندان هستند را در این تغییر رفتار مؤثر خواند و تصریح کرد: صدا و سیما، رسانه، نشریات، هنرمندان، ورزشکاران، نویسندگان و پدر و مادر نیز در هدایت افکار عمومی سهیم هستند.
چهاربند «کُلُّکُمْ راعٍ، وَ کُلُّکُمْ مَسْؤُولٌ» را مبنای تربیت دانست و گفت: اگر این مسئولیت جمعی پذیرفته شود همسویی و همگرایی نهادهای مختلف اجتناب ناپذیر است. در صورتی که عدم هماهنگی نهادها در زمینه تربیت چندگانگی و نقص هویت را به دنبال دارد.
وی محصول فرایند تربیت را شکل دهی هویت فردی و هویت جمعی دانست و تصریح کرد: در هویت فردی رابطه فرد با خداوند و در هویت جمعی بعد اجتماعی نحوه تعامل فرد با محیط و تربیت اسلامی مدنظر قرار دارد. افرادی که هویت جمعی کاملی نداشته باشند نمیتوانند منشأ اثر باشند.
وی ادامه داد: نظام اسلامی استقرار یافت تا جامعهای صالح ایجاد کند. جامعه صالح حقیقت مدار و عقل گرا است و در آن همگان مسئولیت پذیر و مصداق امر به معروف و نهی از منکر هستند. همچنین در چنین جامعهای عدالت محوری یک رکن محسوب و قانون مندی و مهرورزی بر روابط حاکم است.
چهاربند ایجاد چنین جامعهای را نیازمند شکل گیری هویت جمعی مبنی بر تربیت اسلامی دانست و گفت: استقرار جامعه سالم و صالح با معیارهای نظام اسلامی مستلزم فرایند تربیت اسلامی است.
آموزش و پروش مساوی با تعلیم و تربیت نیست
وی در ادامه سخنان خود به نقش تأثیرگذار والدین در تربیت فرزندان اشاره و با تأکید بر اینکه وزارت آموزش و پروش مساوی با تعلیم و تربیت نیست، اظهار کرد: هیچ مجوزی به آموزش و پرورش داده نشده است که وظایف تربیتی پدر و مادر را بر عهده گیرد چرا که اولین کانون تربیت خانواده است.
چهاربند یکی از آسیبهایی که تربیت فرزندان را تهدید میکند سپردن کامل امور تربیتی آنان به مدارس دانست و گفت: طبق سند تحول پدر و مادر متولی اصلی تربیت فرزندان هستند و نظام تعلیم و تربیت بسیار گستردهتر از آموزش و پرورش است.
محدود شدن سند تحول به جنبههای ساختاری
وی با انتقاد از اینکه سند تحول بنیادین بیشتر به جنبههای ساختاری 6-3-3 محدود شده است گفت: پیام این سند در حوزه مسئولیت مشترک نهادها در زمنیه تربیت بود که مورد غفلت قرار گرفته است.
وی در ادامه سخنان خود به نقش معلمان و اولیای مدرسه در تربیت دانش آموزان اشاره و عنوان کرد: به روز کردن شایستگیهای حرفهای معلمان از اهداف عملیاتی سند تحول بنیادین است که در قالب 25 راهکار دنبال میشود. بدین منظور برای آموزش راهکارهای تربیتی به روز و اسلامی دورههای بازآموزی صلاحیتهای حرفهای و عمومی برای دو میلیون و 100 هزار نفر ساعت برگزار شد.
وی با اشاره به اینکه مدارس روشهای مختلف آموزش و تربیت را بر عهده میگیرند، اظهار کرد: اگرچه استاندارسازی باید وجود داشته باشد اما کثرت روشها و بکارگیری خلاقیت و نوآوری در این زمینه مشکلی ندارد.
انجمن اولیا و مربیان تزئینی و زینتی
چهاربند انجمن اولیا و مربیانی که تزئینی و زینتی باشد را فاقد کارکردهای لازم دانست و گفت: تا تشکیل انجمن اولیا و مربیان واقعی که از اختیاراتی در اداره مدرسه برخوردار باشد فاصله داریم.
وی در پایان سخنان خود تقویت تشکلهای دانشآموزی در مدارس و برگزاری دورههای آموزشی ویژه مربیان امور تربیتی را از راهکارهای بکار گرفته شده برای مقابله با نحلههای انحرافی دانست.