به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی در این مراسم ضمن گرامیداشت یاد و خاطره فقیه بزرگوار آیت الله العظمی حجت کوه کمری(ره)، تصریح کرد: حوزه علمیه شهر مقدس قم، به ویژه مدرسه مبارکه حجتیه مهد پرورش و بهرهگیری از بزرگان علوم اهل بیت(ع) است.
رئیس جامعه المصطفی در ادامه سخنان خود گذر 93 ساله حوزه علمیه قم را مورد توجه قرار داد و افزود: شهر قم از دیرباز پایگاه علم، دانش و معارف و اندیشههای متعالی اهل بیت(ع) بود.
وی هجرت خاندان اهل بیت(ع) و استقبال زاید الوصف، عالمانه و هوشمندانه مردمان شهر قم از معارف ناب الهی را از مهمترین عوامل تاثیرگذار در موفقیت حوزه علمیه این شهر عنوان کرد و ابراز داشت: با توجه به فراز و فرودهایی که در حوزه علمیه قم صورت میپذیرفت، هیچگاه این جویبار معارف الهی در ایران و قم قطع نشد.
امام جمعه قم افزود: در سال 1300 هجری شمسی با هجرت شخصیت بزرگی چون؛ آیت الله العظمی حائری(ره) اتفاق مهمی در تاریخ حوزههای علمیه روی داد و فصل جدیدی در این عرصه رقم خورد.
وی قرن اخیر را قرن پرفروغ تاریخ حوزههای علمیه دانست و یادآور شد: 15 سال نخست را باید مقطع اول تأسیس حوزه جدید قم نامید؛ در این دوران ریشههای حوزه بزرگ قم شکل گرفته و انسانهای بزرگ و چهرههای عظیم الشانی برای تحصیل و تدریس به این شهر مقدس عزیمت نمودند.
اعرافی با اشاره به دومین مقطع تاریخی حوزه علمیه قم در قرن اخیر، ضمن تأکید بر این که بعد از رحلت آیت الله العظمی حائری(ره) پرفروغترین دوره حوزه با سختترین ادوار سیاسی کشور رقم خورد، اظهار داشت: در شرایطی که عزم بین المللی قدرت های استکباری بر محو تمام آثار شریعت و دین استوار بود، حوزههای علمیه یکی از درخشانترین مقاطع تاریخی خود را تجریه میکرد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که شکوفایی و پیشرفتهای نهفته در دل سختی ها و دشواریها به عنوان سنتی الهی نکتهای بسیار مهم است، تأکید کرد: خداوند متعال در سختترین شرایط دین خود را حفظ میکند.
وی با بیان این که در دوره آغاز دین ستیزی در جهان، علی رغم فشارهای متعدد، عالمان و وارستگان بزرگی پرورش یافته و ستارگان پر فروغی چون؛ آیت الله العظمی حجت به این دیار مهاجرت نمودند، خاطرنشان کرد: نکته بسیار مهم سیاسی، اجتماعی و اخلاقی در این دوره روی داد، و آن این که بزرگان مقیم در شهر مقدس قم، با فداکاری و ایثار بر گرفته از آموزه های الهی، از مهاجرت آیت الله العظمی حائری(ره) استقبال نموده و همه در ذیل زعامت این مرجع بزرگوار، به مباحث پژوهشی و تدریسی ادامه دادند.
اعرافی ادامه داد: سنت پایدار اخلاقی حوزههای علمیه موجب شد، تا با همبستگی خوب علما در سختترین و تاریک ترین شرایط کشور، پایههای حوزه عظیم قم به درستی شکل بگیرد.
وی زعامت آیت الله العظمی بروجردی(ره) بر حوزههای علمیه را مقطع دیگری از تاریخ حوزههای علمیه دانست و تصریح کرد: در این دوره شاهد نقش موثر مراجع سه گانه به خصوص آیت الله العظمی حجت کوهکمری هستیم. در این دوران یکی دیگر از صحنه های بزرگ اخلاقی حوزه رقم میخورد و آیات بزرگی که خود استوانهای برای معارف اهل بیت(ع) به شمار میرفتند؛ از محوریت آیت الله العظمی بروجردی(ره) و نقش آفرینی ایشان در مکتب اهل بیت(ع) استقبال نمودند.
رئیس جامعه المصطفی دوران بعد از رحلت عالم وارسته آیت الله العظمی بروجردی(ره) و قبل از پیروزی انقلاب اسلامی را چهارمین دوره تاریخی حوزه های علمیه در قرن اخیر عنوان کرد و ابراز داشت: در این عصر شاهد درخشش بزرگانی چون امام خمینی(ره) و آیت الله العظمی گلپیاگانی(ره) هستیم.
وی رویدادهای مهم 17 ساله مقطع چهارم تاریخی حوزههای علمیه را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: حوزه علمیه قم در این زمان مجاهدت در راه خدا را نهادینه نمود و در سایه مبارزات خستگی ناپذیر از کیان دین و اصول اساسی شریعت مراقبت کرد.
اعرافی صبحگاه پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی را سرآغاز مقطعی جدید در تاریخ حوزه های علمیه دانست و با اشاره به ویژگی های این دوره اظهار داشت: حوزه علمیه قم بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، مجمع گرایشهای گوناگون فقهی، کلامی و فلسفی شد. قم در این سیر تاریخی ضمن استقبال روز افزون از مهاجرت علما به این دیار، از طرح مکاتب گوناگون فقهی و علمی حوزههای دیگر استقبال نمود.
امام جمعه قم یادآور شد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، ضمن بالندگی حوزه علمیه، شهر مقدس قم به مجمع معارف زلال الهی با گرایش های مختلف فقهی و علمی تبدیل شد.
رئیس جامعه المصطفی ورود گرایش ها و تفاسیر مختلف علمی را عاملی بر شکل گیری گرایش فقهی، کلامی و فلسفی نو در حوزه علمیه قم دانست و گفت: بر اساس نیازها و ضرورتهای زمان، جایگاه فلسفی، معارفی و کلامی در قم شکوفا شد. حوزه علمیه در این عصر، در ارتباط با جامعه فعالتر عمل نمود.
وی تبدیل شدن شهر مقدس قم به محلی برای تضارب آراء و اندیشههای جدید غربی و سنت های حوزهای را از دیگر ویژگیهای شهر مقدس قم عنوان کرد و افزود: در این دوران کانالهای مختلفی برای ورود اندیشهها و مکتبهای غرب به ایران باز شد و حوزههای علمیه با ورودی قوی به میدان مبارزه معرفتی با بهرهگیری از ظرفیت دانشمندانی چون، شهید مطهری و علامه طباطبایی(ره)؛ اصول فلسفه نماد همآوردی با اندیشههای جدید غربی شد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ارتباط دائم، مستمر و فعال با جامعه را از دیگر ویژگیهای این دوران برشمرد و تصریح کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، در پرتو حوزه علمیه قم، شبکههای بزرگی در ایران و در قالب مساجد و مدارس شکل گرفت.
اعرافی با بیان این که در این دوران حوزه علمیه قم به عنوان مکتب مبارزه و مجاهده مردانه معرفی شد، عنوان کرد: حوزه علمیه قم با ورود به عرصه تولید ادبیات آموزشی جدید؛ ساختارها، سازمانها و زیرساختهای متعددی را بنا نمود. مدرسه علمیه حجتیه یکی از مصادیقی است که اکنون به پایگاهی برای نورافشانی معارف ناب الهی به اقصی نقاط جهان تبدیل شده است.
وی با تأکید بر این که بین المللی شدن فعالیتهای حوزه در این عصر متجلی شد، اظهار داشت: بعد از انقلاب اسلامی تشنگان معارف ناب الهی از سراسر جهان برای فراگیری علوم اهل بیت(ع) به این دیار سرازیر شدند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این که جامعه المصطفی نماد بین المللی فعالیت حوزههای علمیه است، گفت: مدرسه علمیه حجتیه که به دست مبارک عالم جلیل القدر آیت الله العظمی حجت کوه کمری بنا نهاد شد، اکنون یکی از علمهای بزرگ بعد بین المللی حوزه های علمیه به شمار میرود.
وی در بخش پایانی سخنان خود شخصیت برجسته عالم وارسته آیت الله العظمی حجت کوه کمری را مورد توجه قرار داد و با بیان این که حوزههای علمیه باید حجتهای بیشماری را تربیت نموده و تحویل جوامع اسلامی نماید، اذعان داشت: علم، دانش، اخلاق زیبا، صبر و بردباری، فداکاری و گذشت، پرهیز از قدرت طلبی، فعالیت برای رضای الهی، پشتکار و مجاهدت در دانشاندوزی از ویژگیهای بارز این مرجع عالی مقام است.