کد خبر: 2890441
تاریخ انتشار : ۰۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۲
داریوش قنبری:

توافق یک‌ مرحله‌ای نشان از عزم ایران برای دستیابی به توافقی جامع دارد

گروه سیاسی: عضو شورای مرکزی حزب مردم‌سالاری موضع رهبر معظم انقلاب درباره توافق در یک مرحله را منطقی و نشانگر بی‌اعتمادی به طرف مقابل دانست و گفت: این اعلام موضع بار دیگر عزم ایران را برای دستیابی به یک توافق جامع نشان داد.

داریوش قنبری، عضو شورای مرکزی حزب مردم‌سالاری و فعال سیاسی اصلاح‌طلب، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره ضرورت توافق یک مرحله‌ای بر روی کلیات و جزئیات در مذاکرات هسته‌ای گفت: منطقی آن است که توافق در یک مرحله صورت بگیرد و رهبر معظم انقلاب هم به درستی به این مسئله اشاره کردند. زیرا این نگرانی وجود دارد که طرف مقابل از تعهدات خود عدول کند و زیر قول‌ خود بزند و این نشانگر بی‌اعتمادی ایران به آنهاست.

استراتژی ایران دستیابی به توافق جامع و کامل در یک مرحله است

وی عنوان کرد: لذا استراتژی ایران این است که توافقی جامع و کامل به صورت یک‌جا انجام شود که همه امور مورد اختلاف در زمینه هسته‌ای را در برگیرد. انتظار به حق ایران این است که در قبال حسن نیتی که نشان داده است تحریم‌ها هم برداشته شود.

قنبری اظهار کرد: البته تیم مذاکره‌کننده ما هم به خوبی حواسش جمع است و با صلابت و درایت و بدون هیچ‌گونه ترس و واهمه‌ای به دنبال پیشبرد منافع ملی کشور است و در این چارچوب نیز تاکنون کوچکترین امتیازی به طرف مقابل نداده است.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب ابراز کرد: در مجموع  با موضعی که ایران اخیرا از سوی رهبر انقلاب اعلام کرده است بار دیگر عزم خود را برای دستیابی به یک توافق جامع نشان داده است و برخلاف 1+5 که به دنبال توافقی دو مرحله‌ای است خواهان توافق یک‌مرحله‌ای است.

وی افزود: آنچه الان محل اختلاف طرفین است اختلاف در محتوا نیست بلکه اختلاف در روش است. یعنی در اینکه محتوای مذاکرات طوری باشد که منجر به حل اختلافات شود تردیدی درمیان دو طرف وجود ندارد. اما اختلاف دو طرف در روش که توافق در یک مرحله یا در دو مرحله باشد قابل حل است و اختلافی مبنایی نیست که مانع حصول توافق شود.

فعال شدن مجدد متغیرهای منطقه‌ای برای برهم زدن توافق

قنبری با بیان اینکه هر چند زمینه برای رسیدن به توافق مناسب است اما نباید خوش‌بینانه نگاه کرد، گفت: با توجه به نتیجه نرسیدن مذاکرات در آذرماه، این نگرانی وجود دارد که در این مرحله نیز مذاکره در موعد مقرر به نتیجه نرسد و مسائلی به مانند آذرماه، مانع توافق شود. به ویژه اینکه به مانند تجربه قبلی، در این برهه حساس متغیرها و بازیگران منطقه‌ای فعال شده‌اند و برای شکست توافق کارشکنی خواهند کرد.

وی تأکید کرد: رژیم صهیونیستی، عربستان و برخی دیگر از کشورهای منطقه با توجه به روابط خود با 1+5  تلاش‌هایی را برای ممانعت از توافق انجام می‌دهند، اما 1+5 باید حسن نیت خود را نشان دهد و تحت تأثیر بازیگران منطقه‌ای مخالف توافق قرار نگیرد.

عضو شورای مرکزی حزب مردم‌سالاری ادامه داد: اگر 1+5 نیز به معنای واقعی کلمه به دنبال حل موضوع هسته‌ای ایران باشد باید تلاش خود را برای حل یک‌جا و یک‌مرحله‌ای این مسئله انجام دهد و نیازی به چند مرحله‌ای شدن توافق نیست تا روند رسیدن به توافق طولانی شود.

سخنان کری برای اقناع جمهوری‌خواهان و هم‌پیمانان منطقه‌ای امریکاست

قنبری درباره سخنان تهدیدآمیز کری مبنی بر ترک میز مذاکرات از یک سو و آمدن نفرات جدید در تیم‌های مذاکره‌کننده ایران و آمریکا (صالحی و وزیر انرژی آمریکا) از سوی دیگر و پیام این اقدام گفت: به هرحال این چانه‌زنی‌ها در مذاکرات مرسوم است و آنها هم به دنبال پیش بردن منافع خودشان هستند. من مواضعی به مانند سخنان کری را در چارچوب اقناع جمهوری‌خواهان در درون آمریکا و برخی قدرت‌های مخالف توافق که هم‌پیمانان امریکا هستند ارزیابی می‌کنم و خیلی این اظهارنظرها را مانعی برای دستیابی به توافق نمی‌دانم.

وی تصریح کرد: اما نباید خیلی هم بحث رسیدن به توافق را قطعی بدانیم و احتمال نرسیدن به توافق نیز وجود دارد و صحبت‌های بیان شده از سوی طرفین حاکی از اختلافات محوری آنهاست که می‌تواند مانع رسیدن به توافق شود.

عضو شورای مرکزی حزب مردم‌سالاری یادآور شد: به عقیده من رسیدن به توافق نیاز به مدارا و تعدیل مواضع از سوی طرفین دارد. اگر طرفین بخواهند سرسختانه مسائلی را مطرح کنند که قابل حل نباشد آنگاه مذاکره معنا و مفهوم نخواهد داشت. زیرا مذاکره زمانی جواب می‌دهد که طرفین انگیزه رسیدن به توافق را داشته باشند.

شاخص‌های توافق خوب از منظر ایران

وی با تأکید بر اینکه ایران تا به امروز این انگیزه و اراده را برای دستیابی به توافق از خود نشان داده است، گفت: تا آنجایی که من مسائل را پیگیری می‌کنم معتقدم طرف مقابل هم  تا این لحظه به دنبال توافق است و حتی این صحبت‌های کری به نوعی نشان از انگیزه آنها برای رسیدن به توافق دارد.

قنبری با اشاره به اهمیت ماهیت توافق از نگاه دو طرف گفت: این روزها در میان دو طرف صحبت از توافق خوب و توافق بد است و اختلافاتی میان دو طرف بین شاخص‌های توافق خوب و توافق بد  وجود دارد و برای هر یک معنای خاصی دارد.

وی در تشریح شاخص‌های توافق خوب از نظر ایران گفت: از نگاه ایران توافق خوب، توافقی است که منافع ملی را در نظر گرفته باشد و 1+5 نیز باید منافع مشروع ملت ایران را درک کنند و آن را به رسمیت بشناسند. اما اگر 1+5 سرسختی نشان دهد، رسیدن به توافق دشوار خواهد شد و از طرفی ما هم بایستی متناسب با امتیازاتی که آنها می‌دهند تعدیلاتی در مواضع خودمان داشته باشیم.

ثنا.ل
|
-
|
۱۳۹۳/۱۲/۱۰ - ۰۸:۵۰
0
0
بسیار عالی بود
captcha