به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) محمدمهدی بحرالعلوم استاد حفظ قرآن و داور رشته حفظ سی و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن در ویژهبرنامه «شمیم قرآن» که به مناسبت برگزاری این دوره از مسابقات از شبکه رادیویی قرآن پخش میشود، اظهار کرد: یک بحث تخصصی و حرفهای در حفظ داریم که تبلور آن در همین مسابقات است و ما از زمان انقلاب اسلامی تاکنون پیشرفت بسیار خوبی داشتیم و تعداد حافظان قرآن که به مسابقات مختلف بینالمللی و یا برای تبلیغ به دیگر کشورها اعزام میشوند بسیار زیاد است.
حفظ قرآن کریم باید به یک مطالبه عمومی تبدیل شود
بحرالعلوم افزود: یک بحث عمومی در زمینه حفظ قرآن، مطالعه رهبر معظم انقلاب در زمینه تربیت 10 میلیون حافظ قرآن در کشور است که نشان از آن دارد که این امر یک مطالبه عمومی است. البته در این زمینه باید زیاد کار کنیم و فرهنگ حفظ قرآن را در کشور ارتقا دهیم. زمانی که قرار است از هر هشت ایرانی یک حافظ قرآن داشته باشیم باید فرهنگ حفظ قرآن را در کشور داشته باشیم.
وی ادامه داد: فرهنگ در واقع آداب و رسوم و سنن جمعیتی است که به طور نسبی پایدار باشد و اگر میگوییم فرهنگ کشور ما، ایثار، مهماننوازی و... است مسئلهای است که سالهای سال در کشور ما وجود داشته و هیچگاه منقطع نشده است اما اگر بخواهیم حفظ قرآن را نیز به فرهنگ خود بیاوریم تا جایی که حفظ قرآن در فرهنگ ما جا داشته باشد، باید دنبال یک روند باثبات باشیم زیرا یک تغییر لحظهای و کوتاه مدت در این زمینه پاسخگوی نیاز ما نخواهد بود.
صداوسیما و آموزش و پرورش نقش ویژهای در ایجاد فرهنگ حفظ دارند
داور رشته حفظ 20 جزء سی و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن عنوان کرد: ما نیازمند حرکتهای عمیق، مستمر، آیندهنگر و دنبالهدار هستیم و برای اینکه به این حرکت برسیم هم نهادهای حاکمیتی و دولتی به ویژه صداوسیما و وزارت آموزش و پرورش مسئولیت دارند زیرا این دو نهاد، نهادهایی هستند که همه از آنها عبور میکنند و مسیری هستند که تمام مردم با آنها در تعامل و ارتباط هستند.
وی یادآور شد: همچنین زمانی که میخواهیم به یک فرهنگ برسیم علاوه بر نهادهای حاکمیتی و دولتی، مردم نیز باید خود را موظف بدانند و اگر قرار است فرهنگ حفظ قرآن در کشور ما مثل فرهنگ اقامه عزا برای اباعبدالله الحسین(ع) رونق داشته باشد باید مردم پای کار بیایند. در مورد محرم و صفر هم نهادهای حاکمیتی هیچ نقشی ندارند بلکه همه کارها و مقدمات دست مردم است و مردم به صورت خودجوش مدیریت میکنند.
اگر وظیفه تربیت 10 میلیون حافظ قرآن را به دوش دیگران بگذاریم هیچگاه به این رقم نمیرسیم
بحرالعلوم در ادامه این بخش از سخنان خود اظهار کرد: پس ما اگر بخواهیم در حوزه فرهنگ حفظ قرآن به جایی برسیم و هم باید نهادهای حاکمیتی ورود داشته باشند و هم مردم؛ مردم باید نسبت به این موضوع در خانوادهها و مجامع حساس شوند و همه خود را موظف به این کار بدانند. اگر وظیفه تربیت 10 میلیون حافظ را به دوش دیگران بگذارند هیچگاه به این رقم نمیرسیم.
وی افزود: اما اگر من به عنوان یک حافظ قرآن خود را موظف بدانم و یا یک پدر، مادر، مسئول قرآنی، مدیر رسانه، جوان، دانشجو باید ببینند نسبت ما با قرآن چیست و باید از کدام مسیر برویم که به فرهنگ قرآنی برسیم و برای این کار نیازمند یک نهضت همگانی هستیم؛ همانطور که در عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و... هر جا که مردم آمدهاند مشکل حل شده است در ایجاد فرهنگ قرآنی و حفظ قرآن نیز اگر مردم ورود پیدا کنند مشکل حل میشود.
استاد حفظ قرآن ادامه داد: باید پلهها و نصابهای پایینی را برای مردم بگذاریم تا آنها در این مسیر ورود پیدا کنند و حرکت کنند. ما اگر بخواهیم همه مردم به سرعت در حفظ قرآن به حفظ 30 جزء قرآن برسند و همانند قاریان و حافظان بینالمللی باشند ممکن است به هدف خود نرسیم ضمن اینکه آن افق هم باید باشد اما باید گامها و پلههای کوتاهتر تعریف کنیم و مردم را به حفظ و قرائت قرآن ترغیب کنیم.